Regn ikke med NemID-generator til mobilen

Sikkerheden er ikke god nok, lyder begrundelsen.

Det vil alligevel ikke blive muligt for danskerne at få en applikation, der automatisk kan generere nøgler til NemID. Sikkerheden er for usikker, lyder begrundelsen.

"Vi har den tilgang, at sikkerheden går vi ikke på kompromis med. Blot vi er lidt i tvivl, så gør vi det ikke. Hellere være lidt konservativ end at tage chancer," siger Palle H. Sørensen til ComON.

Med brask og bram havde Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) for to måneder siden ellers lovet en mobilløsning, skriver Version2.dk.

"I 2011 bliver der lanceret elektroniske løsninger som supplement til til nøglekortet til dem, der ønsker det og vil betale for den ekstra mulighed. Der bliver således – mod betaling – mulighed for at anvende mobiltelefonerne til generering af de nøgler, der i dag findes på nøglekortet," stod der i regeringens It- og telepolitiske redegørelse.

DanID, bankerne og IT- og Telestyrelsen har nu sammen analyseret sig frem til, at sikkerheden lige nu er for dårlig til, at parterne vil anbefale en mobilnøglegenerator, oplyser videnskabsministeren i et svar til Folketingets videnskabsudvalg.

Tanken var at lave en form for applikation, der kunne generere en kode, akkurat som nøglekortet i dag giver en kode og dermed sikrer en to-faktor-sikkerhed med både en nøgle og et personligt kodeord. En app giver dog ekstra sårbarheder, fordi engangskoderne skal synkroniseres mellem DanID's servere og mobilen. Det er blandt andet beskyttelsen af det "seed", der genererer det tilfældige tal, som er for usikker på dagens smartphone-platforme, mener aktørerne.

Usikkerheden kan sammenlignes med den sårbarhed, der har fået DanID til at forbyde danskerne at gemme deres papkorts-koder i en billedfil på telefonen, nemlig den teoretiske mulighed for at hackere får adgang til koderne.

Men der kommer alternativer til danskere, der måtte være trætte af papkortet.

Til oktober vil DanID efter planen lancere en token, hvor sikkerheden er i top. Det er en lille maskine, der ligner en lommeregner, og kan generere engangsnøgler. Den vil komme til at koste penge, dog under 100 kroner.

Både tokens, eventuelle smartphone-apps og netbanksløsninger ligger uden for de klokkeklare krav, som staten via en kontrakt har stillet til nøgle-leverandøren DanID.

Papkortet er fortsat gratis for borgerne. I hvert fald frem til 2015, hvor den nuværende kontrakt gælder til. Staten kan dog forlænge kontrakten med to år, hvorefter kontrakten skal genforhandles.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere