Det nye kodeks fra It-sikkerhedskomiteen beskriver hvordan sociale netværkstjenester skal beskytte brugernes oplysninger. Men kodekset har ingen virkning ud over landets grænser, og de største sociale netværk som Facebook og MySpace ligger som bekendt i USA.
Målet med kodekset er at undgå, at brugerne kommer til at afsløre private oplysninger. Det betyder blandt andet, at tjenester skal advare, hvis brugerne sender telefon- eller cpr-numre.
Tjenesterne skal også fremme god brug af billeder, viderebringe anmeldelser om ulovligt indhold til myndighederne, forklare hvad de anser for god adfærd på deres tjeneste og formidle vilkårene for brug af tjenesterne bedre.
Danske netværkstjenester som Arto, Gosupermodel, Nationen og Hestenettet har samarbejdet om udformningen af kodekset. Linda Nielsen har som formand for It-sikkerhedskomiteen siddet for bordenden ved udviklingen af kodekset.
"Det har været vigtigt, at vi fik alle omkring bordet med, og vi fik noget, der kan fungere i en dansk kontekst. Det gør vi blandt andet ved at anerkende, at tjenesternes forretningsgrundlag er at håndtere brugernes oplysninger. Det er der intet forkert i, men tjenesterne skal tydeligt fortælle om det. Samtidig skal de opbevare de personlige oplysninger med varsomhed og opfordre brugerne til at gøre det samme," siger Linda Nielsen.
De internationale tjenester som Facebook har ikke været involveret i arbejdet med det danske kodeks, men videnskabsministeren mener alligevel, at det kan danne inspiration for en kommende EU-indsats på området.
"De danske netværkstjenesters ansvar og aktive holdning er et godt udgangspunkt, når vi i EU skal drøfte disse spørgsmål og påvirke de internationale netværkstjenesters adfærd," siger Charlotte Sahl-Madsen.