En ny dom fra EF-domstolen kan åbne for at virksomheder kan hente udenlandske medarbejdere til Danmark med ringere løn- og arbejdsforhold end danske ansatte. Sådan lyder advarslen fra it-fagforeningen Prosa.
Dommen er afsagt den 18. juni i en sag mellem EU-Kommissionen og Luxembourg, der har krævet at udstationerede ansatte skulle have samme løn som de luxembourgske ansatte. Men EF-domstolens første instans slår fast, at det kun er tilladt at sikre mindsteløn og overtidsbetaling.
Det kan få alvorlige konsekvenser for det danske it-arbejdsmarked, mener Prosa.
»Det er en katastrofe, hvis vi i Danmark kun kan sikre mindsteløn og ikke den samme løn, som de danske kolleger faktisk får. Desuden bør andre vilkår som pension, barselsregler og den 6. ferieuge selvfølgelig også gælde for udstationerede fra andre EU-lande. Prosa mener, at udenlandske arbejdere er velkomne i Danmark, men vi skal sikre, at de får lige så gode løn- og arbejdsvilkår som danskere,« siger Hanne Lykke Jespersen, faglig sekretær for Prosa.
Fagforeningen efterlyser en fælles europæisk løsning i form af en juridisk bindende protokol, der sikrer konfliktretten og medlemslandenes ret til at forsvare sig mod social dumpning. Samtidig kritiseres at regeringens nedsatte udvalg kun har fokus på at finde en national løsning.
»Oven i købet fratager domstolen med dommen i dag et værtsland mulighed for at udøve effektiv kontrol med løn- og arbejdsforhold blandt de udstationerede - vi kan ikke engang kontrollere, om minimumsregler omkring eksempelvis arbejdstid og ferie bliver overholdt,« siger Hanne Lykke Jespersen.