Fagforeningen HK har foreslået at virksomheder som udflager danske arbejdspladser skal straffes på pengepungen. Men ideen om en regulær bod for outsourcing møder ikke genklang hos en af de førende danske eksperter i outsourcing, Jens Brinksten, som i 15 år har arbejdet med russiske virksomheder.
Jens Brinksten lægger ikke fingrene imellem når han kritiserer de danske fagforeninger for deres modstand overfor outsourcing.
»HK er ganske enkelt for enøjet. De tænker kun på medarbejdernes tarv og ikke på virksomhedernes mulighed for at overleve på lang sigt. Men det gavner altså heller ikke medarbejderne, hvis virksomhederne bliver kørt ned,« siger Jens Brinksten til ComON.
Han mener at virksomhederne tværtimod bør belønnes for at tage det modige skridt og sende it-opgaverne til udlandet.
»Man skulle næsten give en præmie til virksomheder for at bruge outsourcing til at blive mere konkurrencedygtige,« siger han.
Jens Brinksten har både arbejdet med østeuropæiske og indiske it-virksomheder, og han angriber påstanden om, at Danmark skulle være et it-samfund par excellence. Han henviser til, at mindre end en tredjedel af de danske it-medarbejdere har en reel it-uddannelse.
»Vi skal forberede os til globaliseringen gennem bedre videre-uddannelse og bedre kompetencegivende kurser til medarbejderne. Det er betegnende, at Sverige har dobbelt så mange kandidatgrader som Danmark,« siger han.
Jens Brinksten er i dag administrerende direktør i Developmate, som har specialiseret sig i outsouring af it-udvikling til Rusland. Selvom Rusland ikke er det billigste land når det gælder outsourcing, mener han alligevel, at der er gode argumenter for at vælge landet fremfor Indien eller Kina.
»Forretningsforståelse er nøglen til god outsourcing. Det er ikke et spørgsmål om timepris. Det er faktisk ligegyldigt, om det koster 5 eller 20 dollar i timen. I sidste ende bliver omkostningerne de samme, fordi det bliver dyrere hvis arbejdet er dårligt udført,« siger han.
Fagforeningerne har stadig ikke fundet det rigtige ben at stå på i den nye it-verden, mener Jens Brinksten, og fremfører, at Danmark enten kan vælge at gå tilbage i tiden eller kigge fremad.
»Vi er nødt til at følge med i den udvikling, der sker på it-området, og udnytte de nye muligheder - ellers gør de andre det før os,« slutter han.