Den danske outsourcing-ekspert Jens Brinksteen forudsiger at mange virksomheder bliver nødt til at hente hjælp i udlandet for at holde deres it-systemer kørende i de kommende år. Foruden en generel mangel på it-specialister, der ifølge Brinksteen skyldes et svagt uddannelses-system, er det især et problem for virksomheder, at meget få unge har lyst til at arbejde med de gamle mainframe-computere.
Sådanne storcomputere bliver ofte opfattet som en forældet teknologi uden fremtid, men virkeligheden ser noget anderledes ud. Selv til nye it-projekter er mainframes ofte det eneste valg, fordi virksomhederne har brug for høj stabilitet og sikkerhed. Men det kniber med at finde folk til at betjene maskinerne.
»Jeg tror at mainframe-specialister vil være blandt de nest vellønnede it-folk i løbet af de næste fem år, simpelthen fordi der er for få af dem,« sagde Jens Brinksteen mandag under et seminar om videnbaseret it-outsourcing på IT-universitetet.
Blandt de såkaldte Fortune 500 selskaber er det mere end 80 procent, der stadig har mainframe-systemer stående i computerrummet.
Ofte er firmaerne nødt til at finde uddannede mainframe-folk i østeuropæiske lande som Letland, Rumænien og Hviderusland.
Jens Brinksteen mener at danske firmaer efterhånden har så stor international erfaring, at der ikke længere er brug for en mellemland mellem outsourcing-kunderne og leverandørerne. Efter at have siddet på den anden side af bordet i mange år er den danske forretningsmand i dag selv outsourcing-kunde med sit firma ScriptServer.
»Mange firmaer kan få gavn af outsourcing, hvis eller de råder over de nødvendige menneskelige og ledelsesmæssige kompetencer. Men de bør forvente en stejl indlæringskurve før de kan høste det fulde udbytte af outsourcing,« siger Jens Brinksteen.
På seminaret mandag forudsagde direktør Prajeet Patel fra rådgivningsfirmaet Evalueserve, at Indien vil erobre 70 pct. af markedet for videnbaseret outsourcing.
Men professor Niels Bjørn Andersen fra Handelshøjskolen i København mener at kunderne bør være opmærksom på kulturforskellene.
»Hvis en inder siger ja, betyder det måske. Hvis inderen siger måske, betyder det nej. Men hvis han siger nej, så er han ikke en inder,« sagde Niels Bjørn Andersen med et glimt i øjet.