EU: It skaber vækst i Europa

Informationsteknologi står for 50 procent af produktivitetsvæksten i EU, konkluderer ny rapport.

EU-Kommissionen har netop udgivet sin årsrapport om informationssamfundet, som konstaterer at informations- og kommunikationsteknologi har en central rolle når det gælder om at drive væksten i EU-området. Halvdelen af produktivitetsvæksten i EU fra 2000 til 2004 skyldes udvidet brug af it, konkluderer EU, og it-sektoren vokser stadig hurtigere end resten af erhvervslivet. Software-industrien og it-tjenester repræsenterer i dag det mest dynamiske vækstområde med en fremgang på 5,9 pct. i det sidste år.

»Vores integrerede europæiske politik for vækst og beskæftigelse begynder nu at bære frugt. Vi må dog ikke glæde os for hurtigt. IKT-virksomhederne i Europa kan fortsat ikke nyde godt af stordriftsfordele på grund af den lovgivningsmæssige fragmentering, der blokerer for udviklingen af paneuropæiske tjenester og forringer operatørernes og softwarefirmaernes chancer for at konkurrere på verdensmarkedet. EU og medlemsstaterne bør især gøre en større indsats for at fjerne de resterende hindringer i det indre marked for online-tjenester,« siger EU-kommissær Viviane Reding.

Tallene viser også, at virksomhederne investerer i nye og mere modne IKT-løsninger, og at europæerne hurtigt tager nye online-tjenester til sig. Det fremgår af det rekordstore antal nye bredbåndsforbindelser. Der blev således oprettet 20,1 millioner nye bredbåndslinjer i løbet af året frem til oktober 2006.

Rapporten indeholder en detaljeret gennemgang af it-væksten i de enkelte medlemslande. Danmark fremhæves som et af de lande med flest bredbåndsbrugere i forhold til befolkningstallet, og danskerne er også blandt de mest aktive onlinebrugere, men på flere områder har Danmark mistet sit forspring i forhold til andre EU-lande.

Det gælder blandt andet e-government, hvor Danmark ikke længere er blandt de bedste, og forskning og udvikling af nye teknologier, hvor Sverige og Finland har et stort forspring. De to lande investerer henholdsvis 3,9 og 3,5 procent af deres bruttonationalprodukt i forskning, mens gennemsnittet for EU-landene ligger på 1,9 pct.

Danske skoler er dog stadig de flittigste it-brugere i Europa, og danske virksomheder er EU's største brugere af internettet og elektronisk handel.

Italien er førende når det gælder 3G-mobiltelefoni og udbygning af fiberoptiske net, mens Storbritannien har førertrøjen inden for digitalt tv. De svenske arbejdstagere har de bedste it-færdigheder, og hollænderne er de flittigste brugere af online-spil og -musik. Finland er det land i Europa, hvor brugen af offentlige internet-adgangspunkter er højest.

I de kommende år vil EU inden for rammerne af den såkaldte i2010-strategi arbejde for at nedbryde kunstige »nationale grænser« for online-tjenester for at skabe et »europæisk informationsrum«. Et skridt på vejen er EU's kamp mod de høje roaming-takster, som har gjort det til en dyr fornøjelse at bruge sin mobiltelefon i udlandet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere