EU-direktivet om serviceydelser kan smadre det danske arbejdsmarked og føre til højere it-arbejdsløshed. Det mener fagforeningen Prosa, som blæser til kamp mod det nye direktiv. Formålet med direktivet er at lette adgangen til at sælge serviceydelser på tværs af grænserne. Men Prosa frygter, at direktivet vil skabe et voldsomt tryk på de danske løn- og ansættelsesvilkår.
»Vi har allerede set eksempler på udflytning af it-arbejdspladser og opgaver til andre lande. Nu skal vi altså også til at vænne os til tanken om, at der kan flyttes arbejdskraft til Danmark, hvor vilkårene kan være dårligere end det, der er gældende på det danske arbejdsmarked,« siger Niels Bertelsen, næstformand i Prosa.
De nuværende regler betyder, at en virksomhed, som udfører en opgave i et andet land, skal overholde de vilkår, der gælder i det pågældende land. Det nye forslag betyder, at det i stedet er reglerne i virksomhedens hjemland, der gælder.
»Nu bliver det jo muligt at etablere et it-selskab i f.eks. Letland, og så byde på opgaver i Danmark, og hvor udgangspunktet for tilbuddet er lettiske løn- og ansættelsesvilkår. Det vil betyde, at danske it-virksomheder vil få svært ved at konkurrere på lige vilkår, da de lettiske medarbejdere jo ikke skal leve i det danske samfund,« mener Niels Bertelsen.
Regeringen forventer, at direktivet vil gavne den danske eksport af serviceydelser uden at påvirke forholdene på det danske arbejdsmarked, men Niels Bertelsen betegner dette som naivt.
»Hvis ikke regeringen er indstillet på at forsvare danske vilkår, hvorfor skulle en tilfældig, måske oven i købet udenlandsk, arbejdsgiver gøre det?,« siger han.