Den nye rapport fra Konkurrencestyrelsen om markedet for kontorsoftware i Danmark anbefaler, at det offentlige fortsat skal basere sine indkøb på såvel ODF som OOXML, således at man kan modtage tekstdokumenter i begge formater. Rapporten anfører endvidere, at anvendelsen af åbne standarder vil have en positiv effekt på konkurrencen. Den udpeger dermed ikke en klar vinder i kampen mellem de to dokumentformater, ODF fra OpenOffice.org og OOXML fra Microsoft Office.
Folketinget skal inden udgangen af den såkaldte prøveperiode den 1. november i år tage stilling til hvilke standarder for dokumentformater, der fremover skal være obligatoriske for offentlige myndigheder. Siden 1. januar sidste år har offentlige myndigheder været forpligtet til at kunne modtage dokumenter i dokumentformaterne ODF og OOXML.
Og her lyder Konkurrencestyrelsens anbefaling altså, at videreføre beslutningen om, at offentlige indkøb skal kunne baseres på begge de nuværende åbne standarder.
"Markedet for kontorprogrammer er internationalt. En dansk beslutning vil kun have direkte virkning på en meget lille del af markedet. Det vil ikke umiddelbart forbedre konkurrencen at vælge én af de to standarder," siger Agnete Gersing, direktør i Konkurrencestyrelsen
Hun henviser til, at standarderne stadig er nye, og det er usikkert, hvilken retning markedet bevæger sig i. Hvis der vælges én enkelt standard, og denne standard viser sig ikke at blive markedsstandard, er der risiko for væsentlige fejlinvesteringer.
"Et valg af OOXML vil p.t. udelukke alle andre udbydere end Microsoft, mens konkurrencen ved valg af ODF vil udspille sig mellem præcis de samme kontorpakker som i en situation, hvor begge standarder vælges. Et valg af ODF vil i øvrigt ikke sikre den fornødne interoperabilitet mellem kontorpakkerne," siger Agnete Gersing.
I Videnskabsministeriet bliver rapporten tolket som en bekræftelse af, at den nuværende it-strategi for åbne standarder virker.
"Rapporten bekræfter, at det offentlige fortsat bør understøtte konkurrencen ved at basere softwareindkøb på begge åbne standarder. Jeg vil nu drøfte rapporten med Folketingets it-ordførere på et møde i slutningen af august," kommenterer videnskabsminister Helge Sander.
Allerede inden den officielle fremlæggelse af rapporten har Foreningen af Open Source Leverandører henvendt sig til Folketingets it-ordførere for at fremlægge deres version af sagen. OSL mener absolut ikke, at kravene er opfyldt, når det gælder det Microsoft-støttede OOXML. Selvom det er lykkes at opnå ISO-godkendelse af OOXML, så er det ISO-godkendte OOXML ikke implementeret. Og .docx, der er implementeret i Microsoft Office 2007, er ikke åbent, hedder det i brevet til Folketingets it-ordførere.
I Danmark afsættes årligt ca. 1,25 mio. kontorpakker. Det svarer til en omsætning på ca. 800 mio. kr. årligt. Omsætningen på kontorpakker udgør ca. 1½ pct. af den samlede omsætning på it-området. Danske offentlige indkøb af kontorpakker udgør ca. 10 pct. af efterspørgslen i Danmark og ca. 2 promille af efterspørgslen på verdensplan.
Konkurrencestyrelsen konstaterer i sin rapport, at der ikke er velfungerende konkurrence på markedet for kontorsoftware. Markedet er præget af betydelige adgangsbarrierer, som gør det svært for nye aktører at komme ind på markedet. Tekniske og praktiske forhold påvirker kundernes valg og gør det sværere at skifte kontorpakke. Der sker færre leverandørskift på markedet for kontorsoftware end på andre markeder.
Markedet er domineret af Microsoft, som har en markedsandel på mindst 90 pct. for selskabets betalingspakker, selvom kunderne kan vælge gratis alternativer. Ca. to tredjedele af alle kontorpakker i Danmark afsættes i forbindelse med Microsofts erhvervskundeaftaler, som på forskellig vis tilskynder kunderne til at købe mere og til at fortsætte som kunde hos firmaet.