Equants nye undersøgelse blandt it-chefer i multinationale virksomheder viser at 64 pct. mener, at deres virksomhed er bedre beskyttet på it-området end tidligere. Næsten en tredjedel anser sig selv for at være lige så godt beskyttet som tidligere, og kun seks procent mener, at de er dårligere beskyttet.
Tendensen bekræftes af, at virksomhederne bruger stadig flere ressourcer på at beskytte sig. 87 procent af de adspurgte svarede, at de forventer at bruge flere penge på it-sikkerhed i indeværende år end sidste år. Men undersøgelsen viser også, at 21 procent ikke medtager it-sikkerhed i deres it-projekter.
»Dette er et problem. Sikkerhed bør være en del af alle it-projekter og ikke noget, som man bestemmer sig for at tage stilling til senere. Man kan opnå store omkostnings-besparelser ved at allokere penge og ressourcer til it-sikkerhed allerede når it-systemerne udformes, i stedet for at gemme sikkerhedsprocedurerne til senere. Det er dog glædeligt at se, at 41 procent har et risiko-håndteringsprogram til at motivere sine investeringer i it-sikkerhed,« siger Steen Pedersen, sikkerhedskonsulent hos Equant.
Spam og virus er stadig de største problemer. Mere end halvdelen af de adspurgte opfatter dette som et "stort" eller "meget stort" problem. Men alligevel ligger spamfiltrering kun på en ottendeplads på it-chefernes liste over de vigtigste tiltag inden for it-sikkerhed. På førstepladsen ligger firewalls, fulgt af antivirus, patch management og kontrol af netværksadgang.
»Det er lidt overraskende, at spamfiltrering først kommer på en ottendeplads, når man samtidig ser, at informations-cheferne anser spam som et af de største sikkerheds-problemer. Det kan muligvis forklares med, at spam ikke vurderes som et sikkerhedsproblem i samme udstrækning som virus og eksempelvis internet uden firewall,« siger Steen Pedersen.
81 it-chefer fra multinationale virksomheder har deltaget i spørgeskema-undersøgelsen. Mere end en tredjedel er fra virksomheder, der har hovedkontor i nordiske lande.