Miljøministeriet har lagt en samling med 45.000 digitaliserede gamle landkort fra begyndelsen af 1800-tallet og fremefter ud på internet-siden kms.dk. Her er der nu mulighed for at søge på vejnavne og husnumre og få vist stedet på de gamle matrikel- og sognekort. Kortene har indtil nu ligget gemt i Kort & Matrikelstyrelsens arkiver og er kun blevet brugt af landinspektører og arkæologer.
»Kortenes eksistens er i dag stort set ukendt udenfor en snæver kreds af brugere. Men de udgør en skattekiste af information til Danmarkshistorien, som giver et unik indblik i, hvordan Danmark så ud for 200 år siden,« lyder kommentaren fra miljøminister Troels Lund Poulsen (V).
De gamle digitale kort kan blandt andet bruges ved genetablering af naturområder, hvor de oprindelige landskabselementer er forsvundet. I kortene kan man bl.a. se hvordan kysten ved Vesterhavet har flyttet sig efter tidligere stormfloder.
Det er dog ikke hele landet, der er med i samlingen. Sønderjylland er ikke med, fordi man syd for Kongeåen har sit helt eget matrikelsystem, som går tilbage til dengang, området var under preusserne. København og Frederiksberg mangler også.