Artikel top billede

Danske spiludviklere angriber verden med pandaer, frisbees og vrede vikinger

Den mobile platform har genfødt den danske spilbranche. Små spilhuse kan høste store indtægter.

De små finske grise og fugle i spillet Angry Bird får kamp til stregen fra Danmark.

Den danske spilbranche har de seneste år været ramt af konkurser, men idérigdommen og talenterne lever videre. Ikke mindst i kraft af smartphones, der er i voldsom vækst som spilplatform.

“Mange af de store spilhuse er forsvundet, men i stedet er der dukket en underskov af små spilhuse op, som laver mobile spil. Det er dejligt nemt, og det giver en masse erhvervserfaring, fordi man hurtigt kan få releaset sine ting,” siger Thomas Lund fra holdet bag det lovende Tactical Soldier.

Spillet er blevet rost til skyerne, og Thomas Lund mener, at han har fat i en interessant målgruppe.

“Vi har lavet spillet til hardcore-gamere, der er blevet gamle. Sådan nogen som mig. Dem der har for travlt til at spille konsolspil, men som måske sidder i sofaen med sin iPad, mens konen har overtaget fjernsynet med Sex & The City. Der må være millioner af den type mænd. Det er dem, vi skal ramme,” siger Thomas Lund.

Tactical Soldier koster 30 kroner.


75000 downloads på lyntid

Et firma, der er på vej til at få en god forretning ud af mobile spil, er Kiloo.

Det århusianske firma har netop lanceret Frisbee Forever. Spillet blev i de første 24 timer i begyndelsen af maj hentet 75.000 gange. I spillet skal man styre en frisbee ved at bevæge telefonen.

Direktør Jacob Møller ønsker ikke at fortælle det nuværende antal downloads eller deltaljer om indtjeningen. Men han er svært tilfreds.

“Vi havde ikke forestillet, at det skulle gå gennem loftet, som det har gjort. Spillet har ligget nummer ét i 27 lande og top tre i 53 lande på iPad’en. I USA var det ved lanceringen den andenmest downloadede på iPhone, og vi har en gennemsnitsvurdering på fire en halv stjerne,” siger Jacob Møller, der også kan opgøre successen i fanmail næsten dagligt.

Kiloo har også stået bag Zoonies til Nintendo og det populære Whac-o-mole og Commodore 64-emulatoren.
Frisbee Forever er gratis, men det danske firma kan alligevel tjene penge på det.

“Man kan spille det i lang tid uden at betale. Men hvis man vil fasttracke eller støtte spillet, så kan man betale. Der er mange, som skriver i anmeldelserne, at de gerne ville have betalt flere dollars for det. Men det tror jeg ikke på. Vi havde i hvert fald ikke fået så mange downoads så hurtigt. Folk vil gerne se, hvad de betaler for,” siger Jacob Møller.


Den vrede og rige viking

Men det kan faktisk godt lade sig gøre at få penge for sine apps - up front. Den danske udvikler Glen Nielsen har fået over 80000 personer til at hente spillet Axe in Face, hvor en arrig viking skal forsvare sin mark med påskeliljer (ja, der står påskeliljer, red.).
Til Politiken fortæller han, at salget af det simple spil har givet en indtjening på 300.000 kroner, efter at Apple har taget sin andel.

Max & The Magic Marker er et andet dansk spil, der både har fået gode placeringer i App Store hos Apple og gode anbefalinger.

Press Play, der har lavet Max & The Marker, har sammen med Tim Garbos fra Ungespiludviklere.dk lavet spillet Explosive Love. Et simpelt spil hvor det handler om at undgå krammesyge robotter. Tim Garbos vil ikke sætte konkrete tal på successen, men ifølge ham har spillet i hvert fald tjent sig hjem.


Hvor er DKs Angry Bird?

Den tidligere spilredaktør hos DR, Bo Abrahamsen, er enig i, at mobilmarkedet igen har åbnet døren for de danske spiludviklere.

“Hvis først man bliver nævnt i blogs eller anmeldelser, så er der ret stort verdensmarked, der åbner sig.”

Men har vi en værdig modstander til Angry Birds? For eksempel Frisbee Forever?

"Frisbee Forever har bestemt noget unikt. Det gør godt brug af gyrometeret. Men ting vokser sig ofte store, hvis de vokser sammen med et fænomen eller ny teknologi. For eksempel gjorde Angry Birds god brug af touchscreen, når man trak i snoren og Max & The Marker bruger skærmen til at tegne på. I den kontekst er Frisbees timing lidt mindre god," siger Bo Abramhamsen.

"Jeg synes også, at historien i Angry Birds er lidt sjovere. Til gengæld har Kiloo lært af erfaringen fra Angry Birds, at et godt spil skal være let at gennemføre, men svært at mestre. Det er også godt, at pengene ligger langt inde i spillet, så det kun er dem, som rigtigt er grebet af spillet, som skal betale," siger Abrahamsen, der har et helt andet bud på en potentiel dansk spil-hitmager, Tactile Entertainment.

Tactile Entertainment har udgivet spillet "Pirates vs. Ninjas vs. Zombies vs. Pandas". Spillet, der er et puzzle-game, er en form for mash up af alle mulige andre populære mobilspil. Tactile Entertainment står også bag Pocket Creatures, en avanceret tamagotchi.

De øvrige danske spiludviklere ligger heller ikke på den lade side. Firmaet Sybo satser på mange små titler. I øjeblikket grafittispillet Hoodz. Et andet tidsrøvende spil er Angry Viking fra Zaxis, der også har lavet Smack a Seal.


Morgendagens stjerner?

Hvis ikke de etablerede spildesignere kan vriste spilkronen fra finnerne og Angry Birds, så venter nye talenter i kulissen.

Fem studerende fra GameIT College har stiftet deres eget firma, Clear Cut Games, der barsler med spillet Cado. Det forventes på gaden inden sommerferien. Et typisk puzzlegame med vanedanende potentiale, der udnytter telefonens sensorer.

"Så længe vi stadig er studerende, er det bare et forsøg. Et sjovt eksperiment. Men når vi er færdige, håber vi at kunne gøre det til en rigtig forretning," siger Mads Johansen.

Er det jer, der skal slå Angry Birds af pinden?

"Det håber vi da. Det kunne være sjovt at se os selv på top 10-listen i App Store."

 

___

ComON vil meget gerne høre fra læsere, der kender flere interessante spilhuse eller udviklere, der laver mobile spil. Læg dine tips i kommentarfeltet eller send til: comon [at] mediaprovider.dk




IT-JOB

Scanreco Nordic A/S

Softwareudvikler

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager med agilt mindset

Bachmann electronic GmbH

Software Architect C/C++
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere