Derfor har svindlerne held med Nigeria-breve

Undrer du dig over, at det nogensinde lykkes for de såkaldte Nigeria-svindlere at få held med deres anstrengelser, så få forklaringen her.

Du har med stor sandsynlighed modtaget en eller flere mails fra venlige - men ukendte - afrikanere, der lover dig guld og grønne skove, hvis du bare lige vil hjælpe dem.

De såkaldte Nigeria-breve florerer stadig i stor stil, selv om man skulle tro, at information og kritisk fornuft efter hånden har taget livet af de tydelige fupmails.

Men sådan står det altså ikke til.

To danske specialestuderende i retorik ved Københavns Universitet har færdig gjort deres gennemgang af de mange forskellige typer Nigeria-breve. Og deres konklusioner er, at afsenderne benytter sig af redskaber, som bruger basale elementer i vores menneskelige natur.

Grundlæggende har Nigeria-brevene gode betingelser i nutiden, hvor det er blevet helt almindeligt at modtage e-mails fra personer, som man ikke kender. Der er også større accept af stavefejl, hvilket derfor ikke går ud over troværdigheden.

Desuden peger de studerende på, at afsenderne altid bruger "følelsesappeller" og fortællinger fra den virkelige verden. Og så husker de altid selv at påtale de ofte besynderlige elementer i deres historie for at afmystificere kontakten.

»Den måde at argumentere på går helt tilbage til Antikken. Vi kan som mennesker dårligt undgå at blive overbevist og påvirket, når vi læser dem, og slet ikke i en e-mail, hvor der sker noget i samspil mellem medie og afsender,« siger Isis Amelie Hjorth til Videnskab.dk.

Hun har lavet rapporten i samarbejde med Ditte Maria Bergstrøm.

De to forfattere tog også selv kontakt til nogle af svindlerne for at forstå deres ofre.

»Vi kunne mærke, at vi ændrede opfattelse, da vi fik et svar tilbage, for det føltes, som om man opbyggede en personlig relation. Man er i dialog, og man er altid klar over, hvad man har talt om, fordi alle svar bliver sendt med hver gang,« siger Isis Amelie Hjorth.

Isis Amelie Hjorth og Ditte Maria Bergstrøm fik i øvrigt karakteren 12, da eksamensopgaven blev forsvaret tidligere på året.

Videnskab.dk har bedt Isis Amelie Hjorth om at analysere et vilkårligt Nigeria-brev. Se hendes kommentarer her.

Hele eksamensopgaven kan hentes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere