Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Boganmeldelse: Sådan bliver en virksomhed gennem-digitaliseret

For første gang er en bog om ECM (Enterprise Content Management) udkommet på dansk. Men er den noget værd? Chefkonsulent Maibrit Georg anmelder bogen.

Boganmeldelse: Dejligt, at der er kommet en bog om det aktuelle emne, hvordan man digitaliserer, opbevarer og håndterer virksomhedens mangeartede informationer.

Et emne, som optager rigtig mange personer i mange virksomheder - offentlige såvel som private. Der er brug for bidrag til beslutningstagere og projektdeltagere til at kvalificere debatten i forbindelse med valg og afgørelser af teknologi, software og processer i forbindelse med denne digitalisering.

Bogens formål er at formidle en bestemt model, som beskriver informationernes flow i en organisation. Modellen er udarbejdet i et leverandørsamarbejde (AIIM). Udgangspunktet i denne model betyder, at forfatteren anvender de amerikanske termer fra modellen i hele bogen.

Modellen er i sig selv fornuftig nok og berører relevante problemstillinger i forbindelse med digitalisering (som i bogen kaldes automatisering). Forfatterens udgangspunkt i hardware (skannere og diske) smitter af på bogens indhold og prioritering. Enterprise Content Management dækker over niveauerne:

1) Teknologi

2) Værktøj forstået, som systemer og software, samt:

3) Metoder og processer.



Bogen er på mange punkter meget faktuel, nogle gange dog med et unødigt detaljeringsniveau, så den nærmest kommer til at fremstå som en ordliste, desværre uden at indholdet sættes i et sammenhæng og løftes op til et mere strategisk niveau. Det ville have gavnet formidlingen af budskabet, hvis der havde været anvendt nogle mere læsevenlige figurer, færre forkortelser og færre engelske termer.

Desværre anvender forfatteren nogle steder definitioner af termer, som ikke helt stemmer overens med den gængse, bl.a. er definitionen af en database og af kategorisering/journalisering vildledende. Dette er ærgerligt, da der netop inden for området er behov en begrebsafklaring og en konsistent begrebsanvendelse, hvilket bogens svaghed måske netop er et udtryk for.

Bogen retter sig primært til mindre private virksomheder. Bogen kan godt bruges som bidrag i afklaring om digitaliseringsstrategi også i større virksomheder for f.eks. en projektleder.

It-afdelingerne i en større virksomhed vil typisk allerede drifte en lang række applikationer, som vil være delelementer i en ECM-løsning, uden det nødvendigvis er denne terminologi, der benyttes. I en IT-afdeling vil fokus i højere grad være sammenhænget mellem de forskellige løsninger, samt udfordringen med at få de tekniske løsninger i brug hos medarbejderne - emner som kun kort berøres.

I forhold til hele den offentlige sektor stat, regioner og kommuner er der nogle dokumentationskrav, som gør, at mange af de problemstillinger, der nævnes har været drøftet i årevis, og hvor sagsbegrebet, journalisering og dokumentationspligten har været hverdag lang tid før digitaliseringen. Bogen medtager ikke disse begreber. Det ville have været hensigtsmæssigt, hvis disse rammer og danske vilkår også havde været inddraget.

Bogen underbygger dog udmærket principperne i den valgte model med en række konkrete eksempler. Disse fungerer godt og sætter modellen i perspektiv. Lad os håbe, at flere tager emnet op, så der kommer en bredere debat om emnet og de mange facetter.


___


Maibrit Georg er chefkonsulent i konsulentservice hos KMD. Hun har 10 års erfaring med ESDH, portaler og digitalisering inden for både den private og offentlige sektor.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere