Danmark indædt modstander af åbenhed om ny net-grundlov

Danmark er største modstander af åbenhed i hemmelige ACTA forhandlinger.

Danmark står side om side med USA i spørgsmålet om åbenhed i forhandlingerne om nettets nye Grundlov – pirattraktaten ACTA.

Mens de fleste andre europæiske lande ønsker åbenhed om de vidtrækkende forhandlinger, så er Danmark indædt modstander af, at offentligheden får indblik i fohandlingerne. Det viser lækkede dokumenter, der stammer fra et møde i EU efter seneste ACTA forhandlingsrunde i Mexico.

”Nogle medlemslande havde stadig reservationer i forhold til åbenhed. Belgien, Portugal, Danmark og Tyskland er stadig ikke overbeviste om, at fuldstændig gennemsigtighed skal opnås. Det så ud til, at Tyskland, Belgien og Portugal kunne overbevises (om mere gennemsigtighed, red.), men Danmark var ikke særlig fleksible på spørgsmålet,” hedder det i den lækkede tekst.

Teksten er endnu ikke verificeret, men den er i overensstemmelse med regeringens hidtidige holdning.

Christiansborg aner intet

Danmarks modstand betyder, at EU ikke vil stille krav til USA om, at forhandlingerne bliver mindre hemmelige, fremgår det af papirerne.

SF's Hanne Agersnap er en af de eneste danske politikere, der har stillet spørgsmål til ACTA traktaten. Hun er overrasket over, at Danmark er den mest indædte modstander af åbenhed.

"Jeg vil forfølge sagen. Ingen har interesse i, at forhandlingerne er hemmelige. Når Danmark går ind for lukkethed, betyder det også, at ikke engang oppositionen i Folketinget kender de danske synspunkter," siger Hanne Agersnap til ComON.

Men det er ikke kun oppositionen, der ikke kender de danske synspunkter. På Christiansborg er kendskabet til ACTA traktaten begrænset. For eksempel har Venstres It- og EU-ordfører Michael Aastrup Jensen aldrig hørt om traktaten, oplyser han til ComON.

Det skyldes i høj grad, at handelstraktaten bliver forhandlet langt fra den almindelige demokratiske proces. Hvis traktaten bliver vedtaget, så vil den stå over lovgivningen i de lande, der tiltræder den, selv om den ikke har været genstand for debat.

Regeringen bag hemmeligholdelse

Længere oppe i systemet er der dog et vist kendskab til ACTA. Danmarks modstand mod åbenhed falder fint i tråd med den danske regerings tidligere udtalelser om sagen. Den 20. januar i år oplyste Udenrigsministeriet:

”Danmark har i relation til forhandlingerne af en antipiratkopieringsaftale ACTA støttet Kommissionens løbende statusopdateringer for forhandlingerne. Ligeledes har Danmark støttet Kommissionens tilbageholdenhed med offentliggørelse af forhandlings-dokumenter, da det er sædvanlig praksis, at der ikke offentliggøres dokumenter fra forhandlinger om internationale traktater, da dokumenterne indeholder fortrolige forhandlings-udspil fra de implicerede lande.”

Det kræver konsensus blandt forhandlingslandene, hvis forhandlingerne skal ud i det åbne, skriver den canadiske juraprofessor og Actaekspert Michael Geist på sin blog.

"Mange lande støtter gennemsigtighed i forhandlingerne, men teksten kan ikke blive frigivet uden alles støtte. Hidtil har det været hemmeligt, hvilke lande der går imod offentliggørelse. Det er det ikke længere. Dokumenterne viser, at hollænderne anser Danmark for at være mindst fleksibel på spørgsmålet om større åbenhed," skriver Geist under overskriften 'U.S., Korea, Singapore and Denmark do not support transparency'.

Regering: Kun positive konsekvenser

Danmark har hele tiden støttet lukkethed i forhandlingerne. Tilbage i 2008 svarede daværende Erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) til Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

”Forhandlingerne om ACTA omfatter en række lande udenfor EU, såsom f.eks. USA og Japan. Det ville være skadeligt for forhandlingernes gennemførelse og for EU’s generelle relationer til disse lande, hvis forhandlingsdokumenter fra disse lande blev offentliggjort af EU. Jeg finder det således betryggende og helt i overensstemmelse med sædvanlig praksis, at ACTA-forhandlingerne gennemføres i fortrolighed.”

Regeringen mener i øvrigt, at ACTA aftalen udelukkende rummer fordele for Danmark. Ved den oprindelige fremlæggelse til Folketingets Europa-Udvalg i 2007 skrev Udenrigsministeriet:

”En endelig aftale forventes at få en positiv virkning for den store del af dansk erhvervsliv, hvis indtægter er afhængige af beskyttelse af deres intellektuelle ejendomsrettigheder. Der forventes ikke andre konsekvenser”.

Pladebranchen bag

Det er den amerikanske rettighedsindustri med film- og pladebranchens organisationer MPAA og RIAA i spidsen der står bag forhandlingsoplægget. Formålet med traktaten er at sikre de industrier, der er truede af krænkelse af ophavsret. Hvis traktaten bliver vedtaget vil den reelt fungere som gældene lov på nettet.

Det er uklart, hvem den danske forhandler er, men der bliver formentlig forhandlet via Coreper-systemet, som er embedsmænd under Danmarks EU-Ambassadør.

ComON arbejder på en kommentar fra udenrigsminister Lene Espersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere