Sådan slår Googles Panda til i Danmark

Mange i webbranchen venter i rædsel på Googles algoritme-opdatering. Måske er den her allerede. En dansker melder, at han allerede har mistet hvad, der svarer til en mindre direktørløn i omsætning om måneden.

Online Marketing Ninja. Sådan beskriver Frederik Trovatten sig i sin emailsignatur. I disse uger bruger han sine særlige evner til at forberede sig på Googles Panda-opdatering af søgealgoritmen.

Opdateringen er allerede rullet ud i USA og Storbritannien, og nu er der forlydender om, at den nu også vælter danske pengemaskiner, såkaldte affiliate-sites, omkuld. Trods meldinger om fald i omsætningen, er folk i affiliate-branchen stadig uenige om, hvorvidt opdateringen er rullet ud. Ingen er dog i tvivl om, at den er på vej - og kan ramme hårdt.

Forventningen hos Frederik Trovatten, der er i starten af tyverne og arbejder med søgemaskineoptimering og adWords-annoncering for onlinetradingfirmaet gowebTrade, er, at Panda rammer sites med autogenereret indhold, eksempelvis kopieret indhold såsom vareberskrivelser.

"Vi har en masse produkter med tekster fra leverandører, og det har alle konkurrenterne jo også, så nu gælder det om at skrive noget nyt indhold. Det bliver et kæmpe arbejde," siger Frederik Trovatten.

Det har altid været en grundregel, at man kommer langt i Google ved at tilbyde brugbart, unikt indhold. Det nye er, siger webninjaen Trovatten, at store mængder lavkvalitetsindhold på ens site fremover også vil trække det øvrige kvalitetsindhold ned. Derfor må en webmaster i større omfang satse på kvalitetsindhold, eksempelvis brugeranmeldelser, siger han.

Som altid er analysen af Panda baseret på fornemmelser og fingerspitzgefühl. Googles algoritme er hemmelig.
 

Panda dukkede først op i USA

Det er dog ganske sikkert, at Google lancerede deres Panda-algoritme i USA for to måneder siden. Opdateringen var en reaktion på, at tech-kommentatorer i begyndelsen af året langede hårdt ud efter søgemastodonten. De mente, at søgemaskinen blev dårligere og dårligere ved at lade hjemmesider med indhold i lav kvalitet ligge højt i søgeresultaterne. Det er eksempelvis hjemmesider med tekster, der alene har i sinde at tiltrække brugere for at sende dem videre, som mange kommentatorer så sig sure på. Google tog kritikken alvorligt og lancerede deres algoritme, der er opkaldt efter Biswanath Panda - en Google-medarbejder med særligt fokus på at fjerne ragelse fra søgemaskinens topindeks.
About.com, der er ejet af New York Times, blev blandt andet ramt. Også eHow.com fra Demand Media, som dog alligevel tjener flere og flere penge, mistede placeringer hos Google for deres sider, hvor skribenter tjener håndører mod at skrive små tekster, der er plastret til med reklamer. Siden har Panda ved en global udrulning for en måned siden også spredt rædsel på øvrige engelsk-sprogede hjemmesider uden for Googles hjemland. Men endnu er det lille sprogområde Danmark gået fri af Panda. Indtil nu.

I et blogindlæg hævder SEO-konsulenten Henrik Bondtofte, at Panda har ramt Danmark. I hvert fald er et af hans egne fritids-affiliate-sites - plus 25 andre - ramt, siger han. Det konkluderer han på baggrund af analyser af trafikken på en lang række kundewebsites og en del af hans egne. Hans melding har skabt ny debat i branchen, der tjener kassen på trafik fra Google.
 

Million-omsætning i affiliatebranchen

Affiliate-branchen, der i Danmark mindst har en omsætning på et tocifret millionbeløb, fungerer kort fortalt på denne måde: Affiliate-virksomheden skaber en hjemmeside med et særligt fokus, eksempelvis på forbrugslån. Sitet skal have indhold, der tiltrækker brugerne via Google, eksempelvis tekster med bestemte emneord som "hurtigt lån", "lav rente" og lignende. Hvis det lykkedes at lokke den besøgende ind på sitet og derefter videre til en låneudbyder, som har held til derefter at sælge et lån - så får affiliate-sitets indehaver 600 til 700 kroner i bonus.

Prisen på et "lead" varierer meget. Et adsl-abonnement kan give op mod 900 kroner i bonus. Også fagforeninger og a-kasser kaster mange penge af sig. Hvis det lykkedes at få solgt et mobilabonnement, kan det give op mod 500 kroner i bonus. Webhoteller har også affiliate-programmer, men giver mindre i bonus.
 

Mistede stor del af omsætningen

Alt i alt er der store penge på spil. Det må Henrik Bondtofte sande. Han gætter på, at han har mistet en mindre direktørløn i omsætning om måneden - på grund af Panda. Den tabte omsætning skyldes en nedgang af antallet af besøgende på hans største affiliate-site, en mindre prissammenligningstjeneste.

"Jeg har stadig en del indtægtskilder derude. Jeg er ikke så meget for at sige, hvor meget jeg så tjener nu, men jeg vil sige, at det nok er omtrent halvdelen af min samlede affiliate-omsætning, jeg har mistet. Men jeg har også et fuldtidsjob ved siden af," siger Henrik Bondtofte.

Han forsøger nu at genvinde sin plads i Googles lys.

"Jeg satser stærkt på, at jeg kan få det tilbage. Det er jo det, jeg arbejder med. Det er altid en lille kamp. Du skal tilpasse dig til algoritmerne. Du kan jo desværre ikke gøre det den anden vej rundt ved at tilpasse algoritmerne til dig. Sådan fungerer det ikke," siger Henrik Bondtofte.

Henrik Bondtofte fortæller i sit blogindlæg, at han har kigget på 25 forskellige danske sites, som alle ifølge ham har mistet besøgende på grund af Panda-opdateringen. Han har haft adgang til besøgsstatistik fra alle siderne, der rummer prissammenligningstjenester og kasino-sider, fortæller han.

Henrik Bondtofte er udmærket klar over, at mange affiliate-sites, som måske burde være ramt af Panda, stadig er gået fri. Derfor er hans teori nu, at Google blot har rullet dele af opdateringen ud i Danmark for at se, om det har effekt. Senere vil resten af Panda bliver rullet ud, før Google måske offentliggør, at Panda har slået til.

"Hvis de fortæller om det nu, uden at Panda har fået fuld effekt, det får de jo ikke meget skulderklap ud af, og det har de virkelig brug for lige nu. De har jo haft rigtig meget modvind på det seneste," siger Henrik Bondtofte til ComON.

Også Mikkel deMib Svendsen mener, at Panda-opdateringen har ramt Danmark. Det er som med de fleste andre updateringer delvist algoritmisk og delvist manuelt, vurderer han over for ComON og tilføjer, at Google aldrig selv vil indrømme, at Google-ansatte manuelt ændrer på hjemmesiders ranking.

I sit blogindlæg giver Henrik Bondtofte desuden en række bud på, hvordan man kan undgå at blive ramt af Panda. Et tip er at undgå at klistre sider til med affiliate-links. Et råd er også at oprette Google-kontier og sløre sporene, så man kan give de nye "+1" til egne sites. Henrik Bondtofte har desuden kigget på Googles Webmaster Central-blog, som for nyligt løftede sløret for, hvilke sider de ønsker at placere højt. Kort fortalt er det sider, man kan stole på, som Google ønsker at give et boost. Derfor foreslår Henrik Bondtofte, at affiliate-sælgere stopper med at gemme sig bag anonymiteten, men i stedet offentliggør navne, kontaktoplysninger, henvisninger til LinkedIn-profiler og andre oplysninger, der giver sitet et tillidsvækkende ansigt.
 

Uenighed om Pandaen

Andre affiliate-folk er kritiske over for, om Panda vitterligt har slået til i Danmark. Rasmus Sørensen fra TLA Media har masser af affiliate-sites. Ingen er ramt.

"Vi har ikke kunnet se det, og når jeg taler med engelske kolleger, som også har prissammenligningssites og rabatkodesites, så er de ikke blevet ramt," siger Rasmus Sørensen.

Han har 11 års erfaring med SEO og affiliate og siger, at han har set mange ændringer fra Google komme og gå. Selv er han ikke nervøs for Panda. Hvis man laver et site, affiliate eller ej, som er værd at benytte for brugerne, så vil sitet også få lov til at ligge højt hos Google, mener han.

"Et eller andet sted synes jeg, det er fair nok. Lad os få ryddet op i alt det skidt, der er," siger Rasmus Sørensen om de kopisites og indholdsfarme med masseproduceret indhold, som Google har erklæret at ville ramme.

For andre hjemmeside-ejere kan troen på Panda komme og gå.

"Jeg nåede et tipping point i går for troen på, at Pandaen var rullet ud i Danmark, dels baseret på fluktuationer i SERPS (søgeresultater, red.) for egne sites, dels på baggrund af tråde diverse steder med folk, der havde været ude på den store rustjetur," skrev Kasper Bergholt i en kommentar til Henrik Bondtoftes blogindlæg.

Da ComON kontakter Kasper Bergholt blot et par dage efter, tvivler han dog igen.

"Set i lyset af de seneste diskussioner på Henriks blog og andre steder er jeg ikke længere overbevist om, at Panda-updaten er rullet ud i Danmark," skriver han i en email.

Man ved aldrig med Google. Søgemastodonten giver, søgemastodonten tager.

Frederik Trovatten forsøger at være en dygtig ninja. Og gemme sig for Panda.

"Den kommer jo lige om lidt ,så man kan lige så godt forberede sig så godt, man kan," siger Frederik Trovatten.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.