Legorobot går på trapper

Imponerende, siger dansk robotforsker. Se videoer.

En af de helt store udfordringer for robotforskere er at få dem til at gå op og ned ad trapper.

Derfor er det imponerende, når en fyr - der kalder sig 222DOC - har fået en Lego Mindstorms NXT robot til at gå op og ned af trapper, fortæller robotforsker Kasper Støy fra Mærsk McKinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet.

(se videoer nedenfor)

"Lego er ikke kendt for at være verdens mest præcise system. Derfor er det imponerende, at han kan nå så langt med så dårligt hardware," siger Kasper Støy til ComON.

Robotten, som er omtalt på Engadget,  består af syv Lego servo-motorer, en berøringssensor og et gyroskop i hver fod. Derudover har robotbyggeren snydt lidt ved at hjælpe kommunikationen på vej ved at benytte multiplexerer, der ikke er fra Lego, pointerer Kasper Støy.

"Det han gør, er at han hele tiden prøver at have systemet i balance. Han flytter noget fremad og noget tilbage hele tiden. Det er vigtigt at flytte det præcist, ellers mister robotten balancen," forklarer Kasper Støy om udfordringen med at få robotten til at bevæge sig på en trappe.

Humanoids er hed drøm
Når menneskelignende robotter optræder i robotbyggernes hedeste drømme, er det fordi de ville kunne operere i det miljø - for eksempel et hjem med trapper og ledninger - som mennesker har bygget.

"At køre rundt på hjul er relativt simpelt, men hvis vi skal have robotter, der kan bevæge sig rundt i vores miljøer, så er det sværere," siger Kasper Støy.

Den form for bevægelser, som Legorobotten udfører, kaldes statisk gang. Robotten er hele tiden i balance. Et eksempel på en mere advanceret robot, som kan gå op og ned ad trapper med statisk gang, er Hondas ASIMO.

Næste skridt er dynamisk gang
Syddansk Universitet forsker mere i næste skridt - den dynamiske gang, forklarer Kasper Støy. Et menneske har eksempelvis en dynamisk gang, hvor mennesket for en stund er ude af balance, før foden rammer jorden. Hvis forskerne kan få robotter til at lave dynamiske bevægelser, kan de gå hurtigere. Samtidig sparer robotten energi. Hondas ASIMO kan eksempelvis kun gå en halv time til 45 minutter på en opladning, og det er ikke godt nok, mener Kasper Støy.

"Vi har teoretisk forstået, hvordan dynamisk gang fungerer, men der går et stykke tid, før vi kan få robotterne til at gøre det rent praktisk," forklarer Kasper Støy.

Syddansk Universitet forsøger derfor at undersøge, hvilke materialer man kan bruge til at skabe dynamisk gang - eksempelvis fjedrer, som absorberer og udnytter energien til at tage et nyt skridt. Det er dog med en firbenet robot, Syddansk Universitet forsker i dynamiske bevægelser.

 

I den ovenstående video falder robotten.

"Endnu en gang viser Lego-produkter sig at være næsten ubeskadelige, intet gik i stykker," skriver 222DOC i en kommentar til videoen.

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Googles annoncering slår alle rekorder i nyt regnskab fra Alphabet
Alphabets regnskab for det seneste afsluttede kvartal har igen manifesteret Google-søgemaskinen som den absolut førende annonce-udbyder på markedet. Regnskabet slår flere rekorder og overgår alle forventninger.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.