Facebook gættede udfaldet af valget - næsten

Resultatet var pilskævt, da aarhusianere forsøgte at bruge Facebook til at forudsige vinderne af folketingsvalget. Men de tror stadig på idéen. Se hvorfor.

I folketingsvalgets sidste timer besluttede en flok aarhusianske iværksættere, at de ville bruge Facebook til at lave de såkaldte exitpolls, der på valgdagen viser det mest sandsynlige udfald af valget.

Det blev til fem prognoser, som skulle konkurrere med DR og de andre mediers. 

Den første sendte Dansk Folkeparti helt ud af folketinget. Den næste gjorde Liberal Alliance til det tredje største parti, og i sidste måling var partiet forudset en plads som det allerstørste parti i landet. Se alle prognoserne her.
En "rigtig" poll viste et mere realistisk resultat allerede kl 17.00.

"Resultatet var pilskævt og meget langt fra det reelle valgresultat. Når det er sagt, viser de prognoser, vi offentliggjorde i løbet af dagen på vores Facebook-side, at vi faktisk lykkedes med at fange valgets helt centrale tendenser - det vil sige hvem, der blev valgets vindere og tabere. Vores exitpoll viste, at det ville gå godt for Liberal Alliance, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og at det ville gå skidt for blandt andet Konservative og SF," siger Johan Frederik Schjødt, der var en af de mange idetagere.

"Eksperimentet er klart bestået. Det har givet os svar på nogle af de spørgsmål, vi havde, inden vi gik i gang. Med 895 komplette besvarelser afgivet i tidsrummet 13.30 til 00.00, har vi vist, at det er muligt at indsamle samme antal besvarelser, som en typisk meningsmåling består af. Det viser, at folk på Facebook overordnet er villige til at deltage, hvis bare emnet er top-of-mind. Så ja - Facebook kan bruges til formålet."


Sådan rammer vi plet

Den store udfordring var at sikre repræsentativitet.

"Det, havde vi også forventet, ville være den største udfordring. Ved at forsøge at lave exitpolls på Facebook begår man i princippet fra starten den største brøler, når det handler om at lave en præcis måling. Det skyldes, at hele udgangspunktet for en repræsentativ meningsmåling, er, at folk udvælges tilfældigt til at deltage og ikke selv kan vælge at deltage i målingen - det kaldes skævvridning på baggrund af selv-selektion," indrømmer Johan Frederik Schjødt.

Løsningen var at indsamle så tilpas mange besvarelser fra specifikke aldersgrupper, uddannelsesgrupper og køn for at opveje risikoen for skævvridning.

Ved næste folketingsvalg skal eksperimentet laves igen. Til den tid ved at inddrage de ting, som Facebook allerede ved om brugerne (køn, alder, uddannelse). Denne gang udfyldte deltagerne et spørgeskema.

Se det endelige resultat af folketingvalget her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
HP oplever massiv pc-efterspørgsel under corona: "Den største udfordring er tilgang til produkter"
HP Inc. har oplevet massiv efterspørgsel på selskabets bærbare computere det seneste halvår. Fra den danske landechef, Peter Møller Kristensen, lyder det, at 2020 har været et godt år, hvor den største udfordring har været at få nok produkter hjem.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.