Sådan sikrer it at dit valg-kryds bliver talt med

Her er historien om, hvordan din stemme til valget bliver sendt videre i systemet og til sidst ender som en del af det samlede valgresultat.

Læs også:

Sådan stemmer Computerworlds læsere

Sådan kan du stemme digitalt til næste valg

Demokratiet fejrede sig selv i går med en massiv optælling af vælgernes stemmesedler.
 
For da du i går smed din stemmeseddel i valgurnen i den lokale skoles gymnastiksal, begyndte en møjsommelig rejse for dit kryds, der godt en halv time over midnat bidrog til landsresultatet med omkring 3,5 millioner krydser fra landets 92 valgkredse.
 
For første gang står Danmarks Statistik for optællingen af stemmerne ved et folketingsvalg. En opgave som myndigheden har overtaget fra Indenrigsministeriet, der har haft opgaven koncentreret på for få personer med en for lille it-afdeling i baghånden.
 
Hos Danmarks Statistik fortæller projektleder for valget, Helle Stender, at man har valgt at spille sikkert og i det store hele kopiere Indenrigsministeriet it-setup, selvom Danmarks Statistik har opgraderet på både software- og hardwarefronten for at kunne garantere et sikkert og pålideligt valgresultat.
 
"Vi sidder med et nul-fejl-system, og derfor skal alt fungere til punkt og prikke," forklarer Helle Stender.

Hun har, siden Danmarks Statistik overtog valg-opgaven efter folketingsvalget i 2007, kørt rå valg-data fra de seneste 20 år igennem systemet for at teste, at systemet hos Danmarks Statistik leverer samme resultater, som valgene reelt endte med at give.
 
"Den slags skal selvfølgelig stemme helt ned til den enkelte person, og det har vores tests også vist," siger Helle Stender.
 
KMD blandet ind i stemmeoptælling
Dit kryds' rejse starter dog langt fra serverne hos Danmarks Statistik.
 
Da klokken blev 20 i går aftes, begyndte de valgtilforordnede at tælle parti-stemmer op og ringe resultatet fra det enkelte valglokale ind til borgmester-kontorerne ude i kommunerne. Her bliver samtlige stemmer fra den enkelte kreds så løbende sendt videre til KMD via Valg-OP-programmet (Valg Opgørelse).
 
KMD har siden Kommunedata-tiden været leverandør af valgsystemet ude i kommunerne, hvilket er grunden til, at KMD overhovedet bliver indblandet i valgaftenen.
 
KMD modtager data via de dedikerede forbindelser fra kommunerne og sender stemme-data videre over en sikker (ftps) forbindelse til Danmarks Statistik, der dobbelttjekker tallene via en telefonsamtale med den enkelte kreds, før data bliver sendt videre i systemet.  
 
"Vi har en medarbejder, der sidder og taler med kredsen og krydser af i et skema, mens en anden samtidigt tjekker tallene på skærmen. Man kan også sige, at telefonforbindelsen på den måde virker som både en dobbeltkontrol og som nødplan, hvis it-systemerne svigter," forklarer it-chef Torben Søborg fra Danmarks Statistik.
 
Jacob Haugaard spøger på serveren
Når stemme-data er blevet dobbeltkontrolleret over telefonerne, begynder en intern kontrol af data-validiteten på serverne hos Danmarks Statistik.
 
For på statistikkernes interne it-systemer kører der algoritmer og sandsynlighedsberegninger baseret på historiske data, der skal finde eventuelle fejlindberetninger fra kredsene.
 
"Hvis et parti går markant frem i en kreds, så vil vores system kunne finde det og gøre os opmærksomme på det. Det kunne også være, at en tilsyneladende lav valgdeltagelse skyldtes, at der var blevet glemt stemmer fra en kreds," forklarer projektleder Helle Stender fra Danmarks Statistik.
 
Hun fortæller, at eksempelvis Jacob Haugaards valg til folketinget i 1994 ville være et af de tilfælde, hvor alarmklokkerne var begyndt at ringe hos Danmarks Statistik, inden fintællingen går i gang ude i valgkredsene.
 
Når data er dobbelttjekket over telefonen og clearet i sandsynlighedssystemerne, går de videre til internettet og medierne, der løbende bringer resultatet ud til danskerne foran skærmene.
 
Opgaven for Danmarks Statistik er dog langt fra overstået, når partilederne har talt færdige på tv-skærmen en god time over midnat. For nu begynder arbejdet med at få indrapporteret personlige stemmer fra fintællingerne, hvilket forventes at være færdige i løbet af weekenden.
 
Til allersidst publicerer statistik-myndigheden så en rapport om folketingsvalget 2011, der i sin form minder om en telefonbog - god tykkelse og spækket med tal.

Læs også:

Sådan stemmer Computerworlds læsere

Sådan kan du stemme digitalt til næste valg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan vinder du større anerkendelse for din sikkerhedsindsats
De fleste IT-sikkerhedsansvarlige oplever undertiden, at topledelsen ikke helt forstår og anerkender de kritiske cybersikkerhedsorienterede udfordringer, virksomheden skal håndtere. Ja, man fornemmer måske endda, at situationens alvor slet ikke trænger igennem på direktionsgangen.