Hvem vinder valget? Aarhusianske iværksættere vil overhale medier på exitpolls

Aarhusianske iværksættere mener, at nettet sagtens kan give os troværdige exitpolls - meget hurtigere end medierne. Se her hvordan valget ender.

En typisk valgaften går fra stemmeboksen og hjem foran fjernsynet, hvor der ud på aftenen begynder at komme exitpolls - prognoser over danskernes valg.

Men der er ingen grund til at vente på, at tv-stationerne og de andre medier giver os kvalificerede gæt på, hvordan danskerne stemmer. Det kan de sociale medier sagtens afsløre.

Det mener en gruppe iværksætterer fra startupmiljøet omkring Geek House i Aarhus.

"Vi sad i formiddags og snakkede om, hvordan det kan være, at man ikke kan få nogle hurtigere exitpolls, nu når vi alle sammen er wired up med Facebook og andre online medier," siger Michael Heltzen, der var initiativ tager sammen med Johan Frederik Schjødt.

Det sad gruppen på cirka 10 stykker og spekulerede over. Og så gik arbejdet i gang. Afstemningen er åben nu.


Se resultatet om lidt

Facebook har næsten 2,5 million danske profiler. Hvis man kan komme ud til dem, så har man et godt billede, men ikke et 100 procent repræsentativt udsnit af danskerne i tale. 

"På trods af at vi ikke kan få helt lige så god kvalitet, som man kan ved at ligge og ringe rundt, som exit poll-folk gør, så kan vi trække en helt masse data og på den måde opveje den statistike usikkerhed, hvis vi bare kan få det skubbet rundt til en masse via Facebook," siger Michael Heltzen til ComON.

En af hans kollegaer i gruppen har tidligere arbejdet professionelt med optælling til exitpolls. Derfor føler gruppen sig overbevist om, at de har knowhow til at finde frem til et så nøjagtigt resultat som muligt.

"Vi har præcis de samme udfordringer som almindelige exitpoll-firmaer. For eksempel med at fange nordjyden, der stemmer på et bestemt parti og tilhører en specifik aldersgruppe, så længe de kun skal spørge 1000 mennesker. Så de korrektioner, som de efterfølgende sidder og laver, dem laver vi også".

Vægtningen af data bliver blandt andet lavet ud fra oplysninger om køn, alder, uddannelse og partivalg. 

Afstemningen er anonym, og der er lagt flere begrænsninger ind for at undgå flere stemmer fra samme person. Afstemingen bliver også løbende overvåget for at sikre, at den ikke bliver manipuleret.

Bidrag til eksperimentet ved at afgive din stemme til Danmarks uofficielle Exit Poll her.

Klokken 16.00 bliver den første bunke rådata lagt frem. Fra klokken 17.00 og frem vil der løbende blive lagt egentlige exitpolls ud på gruppens Facebook-side.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Se kortet: Disse steder i Danmark er der ingen mobildækning
Danmark har generelt god mobildækning sammenlignet med andre lande, alligevel er der fortsat områder uden dækning. Se dem her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.