It-branchen: It-ministerium kan blive katastrofalt

Hvis der kommer et it-ministerium, som Socialdemokraterne lovede før valget, er it-branchen skeptisk omkring, hvordan en it-minister kan opnå indflydelse i regeringen.

Læs også:
Er denne mand Danmarks næste it-minister?

Rød blok vil lukke Videnskabsministeriet

Derfor har vi brug for flere penge til mere it

Før Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, røg ud i vælgerkulden, slog hun flere gange fast over for Computerworld, at rød blok vil oprette et decideret it-ministerium til at varetage de mange digitale udfordringer, som Danmark står over for.
 
Efter valget står rød blok nu med magten til at danne regering og oprette eller nedrive ministerier, som det passer dem.
 
Men der lyder ikke lutter skønsang fra it-industrien ved udsigten til, at Danmark måske om få dage får en enevældig it-minister.
 
Direktør i it-brancheforeningen ITEK under Dansk Industri Tom Togsverd kan se store problemer med en it-minister, hvilket han også har luftet før.
 
"Vi vil naturligvis hilse en it-minister velkommen, men jeg frygter lidt, at en it-minister kan komme til at sidde med en for lille stab af embedsmænd og med for få egne sager, som vi også så med Bergstein," siger Tom Togsverd og henviser til Svend Bergstein, der fra 1993 til 1994 sad som forskningsminister for Centrumdemokraterne i Nyrup-regeringen.
 
Har brug for it-glad ledelse
Tom Togsverd understreger, at en kommende it-minister har brug for en it-villig ledelse for at få nogen form for gennemslagskraft.
 
"Hvis ikke it-ministeren har opbakning fra statsministeren og finansministeren, så kan det være lige meget. For der er en masse it-områder, som it-ministeren kunne kigge på - her under it-udbudsregler og effektiviseringer i den offentlige sektor - men det bliver kun til noget, hvis regeringsledelsen er med på den," lyder det fra ITEK-direktøren.
 
Han påpeger, at der i de seneste år har været stor mistro til it-branchen og ikke mindst mellem staten og it-firmaer, så der næsten bliver oprustet mere på advokat-bistand end på software-siden.
 
"Vi har ikke brug for en vagthund af en minister til it-branchen, men vi har derimod brug for en mere professionel stat, der tager it som værktøjsfag alvorligt," fastslår Tom Togsverd.
 
Glem ikke forretningen
Formand for it-interesseorganisationen, Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen, anser et eventuelt it-ministerium som en 'fantastisk idé'.
 
Han har dog også visse forbehold over for, hvordan et it-ministerium skal fungere i praksis således, at alle it-spørgsmål ikke bare bliver parkeret i it-ministeriet.
 
"It-ministeriet skal ikke bare handle om teknologi, for det må ikke glemme forretningen, sådan lidt populær sagt. Det skal forstås på den måde, at fremfor at diskutere teknologier, skal it-ministeren ud og påvirke, hvordan it kan bruges på de andre ministeriers områder til den største gevinst for Danmark," siger Klaus Kvorning Hansen.
 
Vækstmotoren skal poleres
Administrerende direktør i it-brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, slår fast over for Computerworld, at hvis der skulle komme en it-minister, så bør vedkommende være i stand til at sætte en digital agenda helt oppe i regeringstoppen.
 
"Hvis det bliver et stærkt ministerium, der kan sætte digitalisering og ordentlige rammevilkår på dagsordenen, så er et it-ministerium en glimrende tanke, fordi it jo er en fantastisk enabler til at skabe vækst i et samfund, hvilket vi har brug for," siger Morten Bangsgaard og fortsætter.
 
"Hvis et it-ministerium derimod ikke får den nødvendige slagkraft, vil det være katastrofalt," forklarer direktøren fra IT-Branchen.
 
Indtil videre er der ikke sat navne på, hvem der skal overtage hvervet som videnskabs- eller it-minister efter Charlotte Sahl-Madsen (K). Men flere kilder har nævnt De Radikales næstformand, Morten Østergaard, som et godt bud.

Læs også:
Er denne mand Danmarks næste it-minister?

Rød blok vil lukke Videnskabsministeriet

Derfor har vi brug for flere penge til mere it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.