Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Tophemmeligt kodeord afsløret i Wikileaks-bog

Kodeordet til 251.000 hemmelige dokumenter blev afsløret i en bog.

Wikileaks anklager nu en journalist hos den britiske avis ”The Guardian” for at have lækket kodeordet til den krypterede fil med 251.000 ambassade-telegrammer fra USA, der slap ud på nettet for få dage siden.

Den kontroversielle organisation Wikileaks har selv kun frigivet en mindre del af de 251.000 dokumenter, og man har indtil nu sørget for, at informationer som kunne bringe menneskeliv i fare blev fjernet først.

Men tidligere i denne uge dukkede en krypteret fil med alle telegrammerne i uredigeret form op på nettet.

Kodeordet til at åbne filen kan læses i bogen ”WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy”, der blev udgivet af The Guardian i februar. Dengang havde man selvfølgelig ingen anelse om, at filen i sidste ende ville blive lækket på nettet.

Det har fået Wikileaks til at rette hårde anklager mod bogens forfatter, Guardian-redaktør David Leigh.

I et længere blog-indlæg skriver Wikileaks blandt andet:

”En Guardian-journalist har med vilje afsløret tophemmelige Wikileaks-kodeord til hundredtusinder af uredigerede amerikanske diplomatiske telegrammer, der endnu ikke har været offentliggjort,” skriver organisationen og fortsætter:

”David Leigh har handlet skødesløst og uden vores tilladelse, ved at afsløre kodeordene i en bog udgivet af The Guardian. Bogen blev skrevet på tre uger og rettighederne solgt til Hollywood.”

Guardian har allerede reageret med en udtalelse, hvor man afviser at være medskyldig i den lækage der er sket.

”Det er noget sludder at antyde at Guardians Wikileaks bog har kompromitteret sikkerheden på nogen måde. Vores bog om Wikileaks blev udgivet sidste februar. Den indeholder et kodeord, men ingen detaljer om placeringen af filerne, og vi fik at vide at det var et midlertidigt kodeord som ville udløbe og blive erstattet i løbet af nogle timer,” skriver avisen.

Men det ser altså ud til, at man blot behøver kodeordet fra Guardian-bogen for at åbne den krypterede fil som i øjeblikket spredes på nettet. Dermed er hele datasamlingen nu reelt frit tilgængelig.

Wikileaks antyder nu at man vil indlede en retssag mod den britiske avis og tyske Daniel Domscheit-Berg, som angiveligt har afsløret kodeordet overfor Guardian-journalisten.

I forvejen er Julian Assange og den tidl. talsmand for Wikileaks involveret i et heftigt opgør om filer, som Domscheit-Berg fjernede fra Wikileaks' servere inden han forlod organisationen. Han er også på vej med en alternativ platform, OpenLeaks, og det har heller ikke gjort forholdet med hans tidligere kampfæller bedre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere