Artikel top billede

500 it-millioner til folkeskolen bliver syltet

Regeringen har lovet en halv milliard kroner til styrkelse af it-indsatsen i folkeskolen to gange. Alligevel er pengene ikke havnet ude i klasselokalerne endnu.

Læs også:
Sådan vil folkeskolen spendere milliard-gave til it

Regeringen skyder en halv it-milliard i folkeskolen

Lærerformand: It-millioner til folkeskolen et pr-stunt

Selvom regeringen i vinter lovede 500 millioner kroner til it i folkeskolen, har pengene endnu ikke fundet vej til klasselokalerne.

Faktisk er det tvivlsomt, om de nogensinde kommer frem, skriver Ugebrevet A4, der har undersøgt, hvordan pengene skulle finde fra politikernes munde til skolernes it-indsats i klasselokalerne.

Den daværende undervisningsminister, Tina Nedergaard (V), lovede ellers op til jul at øremærke 500 millioner kroner fra ABT-fonden (nu: Fonden for Velfærdsteknologi) til it-indsatsen i folkeskolen. ABT-fonden havde allerede forhåndsgodkendte it-projekter fra 10 kommuner liggende.

Ni måneder senere er der dog endnu ikke bevilget en eneste krone, selvom ABT-fonden ifølge A4 hævder, at helt op til 174 millioner kroner skulle have været frigivet i foråret.

Aflyste møder

Ugebrevet A4 har talt med flere ledende embedsmænd i ABT-fonden, der dog ikke vil citeres på grund af den igangværende valgkamp.

Embedsmændene bekræfter dog, at flere afgørende møder i regeringens økonomiudvalg, der er det endelige blåstempel for pengeposerne til projekterne, er blevet aflyst. Aflysningerne har fundet sted i både foråret og også efter sommerferien.

Blandt andet dagen før valgudskrivelsen i slutningen af august blev et møde i økonomiudvalget med skoleprojekterne på dagsordenen aflyst, forklarer ABT-fonden til A4.

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) har for nylig slået på, at der nu skal bruges en halv milliard kroner til styrkelsen af it-indsatsen i folkeskolen. Det drejer sig dog om den samme halve milliard fra ABT-fonden, som forgængeren Tina Nedergaard lovede for ni måneder siden.

Det bekræfter både Undervisningsministeriet og ABT-fonden over for Ugebrevet A4.

Kommer måske næste år

Regeringen har i sit forslag til en finanslov skrevet, at Fonden for Velfærdsteknologi (det nye navn for ABT-fonden) vil bruge den første pose penge - 120 millioner ud af de i alt 500 millioner kroner - i 2012 på "øget anvendelse af it i folkeskolen".

Hvis regeringen skifter farve om få dage, er det stærkt tvivlsomt, hvornår pengene reelt ligger ude i klasselokalerne.

Også selvom Socialdemokraternes statsministerkandidat, Helle Thorning-Schmidt, tidligere har udtalt, at it i folkeskolen skal styrkes markant. Hun har samtidig stemt nej til regeringens finanslovsforslag.

Frustration hos lærerformand

Hele miseren med de bortblevne millioner frustrerer formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.

"Man bliver ved at fortælle om de samme penge, og vi har ikke set en krone endnu. Det er stærkt frustrerende for os, fordi folk tror, folkeskolen bliver tilført hundredvis af millioner den ene gang efter den anden, og i realiteten er det nogle helt fiktive penge, vi overhovedet ikke kan se i virkelighedens verden," siger Anders Bondo Christensen til A4.

Allerede, da pengene blev lovet for første gang i december 2010, var Anders Bondo Christensen stærkt kritisk over udbetalingen over for Computerworld.

Læs også:
Sådan vil folkeskolen spendere milliard-gave til it

Regeringen skyder en halv it-milliard i folkeskolen

Lærerformand: It-millioner til folkeskolen et pr-stunt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere