Hvert fjerde stykke software er ulovligt

Softwareproducenter hævder på baggrund af en undersøgelse fra IDC, at et ud af fire computerprogrammer i Danmark er en piratkopi. Men helt så slemt står det nu ikke til, mener en forhandler.

Antallet at ulovlige computerprogrammer på danske pc’er er fortsat alt for højt, hvis man skal tro den verdensomspændende producentorganisation Business Software Alliance (BSA), som blandt andet repræsenterer softwaregiganter som Adobe, Microsoft, Apple, Symantec og Siemens.

Ifølge en undersøgelse, som analysefirmaet IDC har foretaget for producenterne er hele 25 procent af samtlige programmer på danske pc’er ulovlige kopier, som der ikke er betalt for. Men selvom andelen af ulovlig software herhjemme er uændret, er de 25 procent stadig godt nok til at placere danskerne på en pæn global 6. plads blandt lovlydige software-brugere. Listen toppes af USA, hvor kun 20 procent af den installerede software er ulovlig.

Ifølge formand for den danske BSA-komité, Trude Berg, er der stor forskel på, hvordan pirateriet ser ud i de i alt 110 lande, som er omfattet af undersøgelsen.

»Jeg bryder mig ikke om ordet piracy i en dansk og skandinavisk sammenhæng, hvor mentaliteten er, at man skal betale for de varer og ydelser, man benytter. Men i for eksempel syd- og østeuropa, hvor der er massive problemer, er holdningen en helt anden,« siger Trude Berg, som mener, at en stor del af de ulovlige software i Danmark skyldes, at mange virksomheder mangler overblik over den software, som de har installeret i deres it-systemer.

»Virksomhedernes ledelse må tage software asset management langt mere alvorligt. Dels for at undgå ulovlig software, men i lige så høj grad, fordi det manglende overblik betyder, at mange virksomheder betaler for softwarelicenser, som de reelt ikke udnytter,« siger Trude Berg, som opfordrer til, at it-kunderne beder deres it-leverandører om hjælp til at få ryddet op i deres it-infrastruktur.

Softwareproducenterne anslår, at den danske branche hvert år mister indtægter for 1,2 milliarder kroner på grund af ulovlige kopier. Andelen af ulovlige kopier er beregnet ved at sammenligne antallet af solgte pcer og solgte softwarelicenser.

Hos firmaet A Gain, som lever af licensadministration, kan direktør Frank Mortensen ikke genkende tallene fra IDC-undersøgelsen, men er enig i, at mange virksomheder spilder penge på grund af manglende overblik over deres software.

»Et tal på 25 procent ulovlig software er nok lige i overkanten. Når vi analyserer systemerne hos en kunde er det meget sjældent, at vi ser så store tal. 10-15 procent er nok mere almindeligt. Der er rigtig, rigtig mange licenser, som der ikke bliver betalt for, men omvendt er der også mange licenser, som ikke bliver udnyttet. Det er ikke så meget et spørgsmål, om at kunderne ikke har viljen, men at de mangler kompetencer til at overskue deres systemer,« siger Frank Mortensen.

»Alle producenter øger fokus dramatisk på software især i den nuværende situation med økonomisk krise, hvor mange virksomheder skærer ned. Det rammer softwareproducenterne på indtjeningen, så på den måde er både logisk og fair, at producenterne strammer op,« mener A Gain-direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere