Hårde straffe i sag om moms-karruseller

Syv personer blev i dag idømt ubetingede fængselstraffe på mellem 2,5 og seks år for at have lænset den danske stat for 190 millioner kroner. Svindlen foregik ved hjælp af momskarruseller med mobiltelefoner og it-komponenter.

Tolderne gjorde store øjne, da de en sommerdag i 2004 i Københavns Lufthavn foretog en rutinekontrol af et stort parti CPU'er importeret fra Singapore af det danske firma Network Trading ApS. Varepartiet skulle ifølge transportdokumenterne indeholde CPU'er med en samlet værdi i den høje millionklasse, men da tolderne kiggede efter, var alle æskerne tomme.

Network Trading havde uheldigvis betalt for CPU'erne forud, så nu stod firmaet altså med et kedeligt tab.

På sin adresse på et kontorhotel i Glostrup havde det kun få måneder gamle Network Trading formået at oparbejde en formidabel omsætning på hele 360 millioner kroner gennem import og videre-salg af CPU'er og andre it-komponenter - i branchen kaldet broker-handel.

Selskabet endte med at skylde det danske skattevæsen 90 millioner kroner i manglende momsbetalinger, men de penge kunne man desværre ikke betale, for efter fupnummeret med de tomme æsker var Network Trading gået konkurs.

Samme år blev firmaet Roxy World Trading i Roskilde, der også beskæftigede sig med brokerhandel med CPU'er og mobiltelefoner, ofre for et røveri, der fik politiet til at undre sig. Røveriet var omgæret af så mange underlige detaljer, at politiet begyndte at mistænke ejerne af firmaet for at være i ledtog med røverne. Disse slog ved et utroligt held til hos Roxy selv samme aften som firmaet modtog et usædvaligt stort parti CPU'er, der repræsenterede en værdi af 11 millioner kroner. Røveriet, eller hvad det nu var, fik selskabet til at gå konkurs med en anseelig momsgæld.

En håndfuld danske selskaber, der alle beskæftigede sig med brokerhandel med mobiltelefoner og it-komponenter, gik konkurs inden for samme korte periode. De havde en samlet gæld til staten på over 190 millioner kroner.

Hos Skats svindelkontor kaldte man sagen for "Gul feber", da mange af selskaberne primært havde handlet med forretningspartnere i Singapore og Hongkong.

Året efter gik Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet - også kaldet bagmandspolitiet - ind i sagen, og for et år siden blev der rejst tiltale mod otte mennesker, som politiet mente var medskyldige i momskarruselsvindel.

En af de anklagede var en mand fra Singapore, som gennem Interpol blev anholdt på en feriertur i Paris. En anden var danskeren Martin Mathiassen, der stod bag selskabet Solid Trading. Han nåede at gå under jorden, inden lovens lange arm blev lang nok, og hans sag blev derfor udskilt til en selvstændig sag. De tilbageværende syv personer modtog i dag dommen.

Domsmandsretten i Københavns Byret idømte dem fra to et halvt år til seks års ubetinget fængsel. Retten fandt det nemlig bevidst, at de var skyldige i en »meget omfattende, systematisk og professionelt udført« momssvindel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere