Sejr for Microsoft i antimonopol-sagen

(2002-01-03) Bill Gates' Microsoft kan nu udpeges som vinder af den fem år gamle antimonopolkamp mod de amerikanske myndigheder. I en 97 sider lang kendelse forkastede distriktsdommer Colleen Kollar-Kotelly fredag i store træk ni føderale staters sag mod Microsoft og godkendte det foreslåede forlig, som Microsoft forhandlede på plads i november sidste år.

Forliget blev kun rettet på et enkelt punkt: Microsoft skal løfte sløret for tekniske informationer over for konkurrenter måneder tidligere, end det var aftalt i forliget, skriver det amerikanske CRN.

Hermed har softwaregiganten undgået de hårde straffesanktioner, som ni føderale stater, der anlagde den seneste sag i den sejlivede antimonopolkamp, havde ønsket. Blandt andet krævede de, at Microsoft skulle lave begrænsede versioner af Windows-styresystemet, således at det ikke indeholdt applikationer som Internet Explorer. Sammenkoblingen af styresystem og internet-browser blev af anklagerne opfattet som unfair konkurrence over for andre leverandører af browsere - især Netscape.

Kendelsen bedømmes af iagttagere som en stor sejr for Microsoft. For ud over kravet om at holder bestemte applikationer ude af Windows-styresystemet sagen have ført til et retskrav om, at Microsoft skulle splittes op i to selvstændige virksomheder: en, som udvikler og sælger styresystemer, og en, som udvikler og sælger Microsofts mange software-applikationer.

Afgørelsen har allerede fremkaldt kritiske røster. Således advarer den amerikanske forening for teknologiindustri ProComp om konsekvenserne:

»Afgørelsen accepterer den helt ufyldetsgørende aftale mellem Microsoft og DOJ (det amerikanske justitsministerium, red.), som intet udvirker for at genetablere konkurrenceforholdene på markedet eller forhindre Microsoft i at gentage gerninger, som appeldomstolen bogstaveligt har betegnet som ulovlige,« siger juristen Robert H. Bork, som er tilknyttet ProComp, til det amerikanske CRN.

Dommen fik Microsoft-stifter Bill Gates og -topdirektør Steve Ballmer til at udstøde et fælles lettelsens suk.

»Dommen tvinger (os) til større fleksibilitet i offentliggørelsen af informationer og software-konfigurationer, men det er et godt kompromis, en god aftale,« sagde Gates fredag på 27-årsdagen for Microsofts grundlæggelse.

Steve Ballmers lettelse var dog begrænset af en bekymring over situationen i Europa, hvor EU-kommissionen endnu ikke har afsluttet sine undersøgelser af Microsoft.

EU-kommissær Mario Monti har tidligere udtrykt bekymring over den tætte integration mellem Windows og Media Player. EU-kommissæren kritiserede, at Microsoft kun tilbyder operativsystemet i forbindelse med Media Player og dermed forsøger at kontrollere markedet for medieafspillere. Samtidig mente han i maj, at Microsoft skulle tvinges til at offentliggøre informationer om centrale interfaces i Windows.

I USA har de ni nederlags-stater endnu ikke besluttet, om de vil appellerer fredagens afgørelse i distriktsdomstolen i Washington. De vil først have mulighed for at analysere og dissekere den 97 sider lange kendelse, oplyste staternes ledende jurist Bill Locklear efter dommen. Staternes glæde ved justeringerne i forhold til den oprindelige kompromistekst kunne antyde, at de ikke vil gå længere med sagen, som i længden kan gå hen og blive dyr for skatteyderne.

Noget peger altså på, at vi med fredagens afgørelse i Washington-domstolen er nået til vejs ende i den unge IT-industris hidtil mest opsigtsvækkende retsforløb. Konsekvenserne af anstrengelserne er små for den anklagede part, Microsoft. Ikke sært, at nogle iagttagere betegner selve afslutningen på antimonopolsagen som et antiklimaks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere