Artikel top billede

Teleselskaber klar med principper for åbent internet

Telebranchen er blevet enige om spilleregler for netdiskrimination.

Når en dansker køber en internetforbindelse, så må udbyderen ikke pludselig rive båndbredden væk under tjenester som Skype eller konkurrerende video-tjenester.

Det fastslår telebranchen i et nyt sæt principper.

"Det vigtige er, at forbrugerne ved hvad de får, og at de ikke pludselig får skjulte prioriteringer på forbindelsen - at der er fuld gennemsigtighed," siger Jakob Willer, direktør for brancheorganisationen Telekommunikationsindustrien, til ComON.

I Sverige har kunder på eksempelvis 3's net været forbudt at benytte Skype på dataforbindelsen. Det ville være i strid principperne i den danske brancheaftale, der dog ikke er bindende for teleselskaberne. Målet med de nye principper er at sikre fri konkurrence og at undgå vildledte kunder.

Samtidig har telebranchen netop etableret et nyt "Forum for netneutralitet," hvor både teleselskaberne, IT- og Telestyrelsen og eksempelvis Forbrugerrådet inviteres til at sidde. I forummet skal parterne diskutere, hvordan udviklingen inden for netneutralitet går.

Hvis de ønsker det, kan teleselskaberne bryde principperne uden straf. Videnskabsministeren kan dog med den nye telelov altid udstede en bekendtgørelse, som fastlægger stramme principper for netneutralitet. Branchen håber at kunne slippe for statsstyring ved at holde sig til en selvregulering, som politikerne er tilfredse med.

De nye principper gælder kun for almindelige "best effort"-internetforbindelser. Det vil sige alle de internetprodukter, som de almindelige privatkunder køber i dag. Den gælder ikke for særlige internetforbindelser, der går under betegnelser som "managed networks" eller "specialised services". Det er tjenester, der er dedikeret et specielt produkt. Dermed åbner aftalen for, at internetudbyderne vil kunne udbyde specielle produkter med begrænsninger. Det vil dog kræve, at de tydeligt oplyser kunderne om, at det et begrænset internetprodukt.

De fem principper er her:

  1. Brugerne har ret til en internetadgang med deklareret kapacitet og kvalitet
  2. Brugerne har ret til at tilgå lovligt indhold og at anvende applikationer og tjenester efter eget valg forudsat, at det ikke påvirker netintegritet
  3. Brugeren skal have adgang til gennemsigtighed, dvs. brugerne skal kunne få indsigt i, hvilke relevante trafikstyrings principper en internetudbyder anvender
  4. Brugerne skal sikres adgang til konkurrerende udbud af tjenester og indhold
  5. Internetudbyderne skal ikke diskriminere i forhold til bestemte tjenester, indhold eller applikationer



Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere