Artikel top billede

Google har scannet efter trådløse netværk med sine Street View-biler.

Sådan fjerner du dit WLAN fra Googles databaser

Her er opskriften på, hvordan du kan undgå at få dit trådløse netværk registreret hos Google.

Google har tidligere lovet at ejere af trådløse netværk selv kan vælge, om de vil registreres i firmaets databaser. Nu fortæller Google hvad man skal gøre for at sikre, at et WLAN ikke bliver registreret.

Den såkaldte Google Location Server indeholder kun oplysninger om trådløse netværk og ikke om personer, understreger Google. Men alligevel har de europæiske myndigheder presset på for at få en opt-out-ordning. Denne kommer nu til at gælde globalt.

Google fortæller om proceduren i dette blogindlæg og i en Help Center-artikel, hvor man også finder detaljerede tekniske instruktioner til, hvad der skal gøres helt konkret.

Det er meget simpelt. Google kræver blot at man skal ændre netværkets navn (SSID) så det slutter med "_nomap". Hvis navnet er "network", skal det altså ændres til "network_nomap".

Herefter vil Google så undlade at registrere oplysninger om det pågældende netværk. Google håber at andre udbydere, der indsamler lokationsdata, også vil genkende og bruge denne nomap-tag. Men indtil videre er det kun Google, der bruger den.

Tegner et verdenskort med Wi-Fi

Både Google, Microsoft og Apple har samlet data om trådløse netværk i stor stil igennem de seneste år. Den omfattende dataindsamling har bragt selskaberne på kollisionskurs med myndighederne i flere lande. Disse data skal bruges til at lokalisere brugerne og fungerer som et slags alternativ til GPS. De store internet-firmaer "tegner" et kort over verden med alle kendte trådløse netværk - og kan så finde din position ved at kigge efter, hvilke trådløse netværk der findes i nærheden.

Tilbage i april sidste år blev det afsløret, at Google har samlet oplysninger om trådløse netværk med sine Street View-biler. Google har sendt bilerne rundt i mange byer verden over - også i Danmark - for at fotografere huse på gadeplan. I 2010 blev det så afsløret, at bilerne er udstyret med en Wi-Fi-scanner.

Google har registreret trådløse netværk og i nogle tilfælde også opfanget trafik fra ukrypterede netværk - hvilket blandt andet førte til, at Google fik en rekordbøde af det franske datatilsyn i foråret. I flere lande er der indledt undersøgelser mod Google. I Danmark har Datatilsynet kun bedt Google om at slette de indsamlede data.
 
I juli kom det så frem, at Google ikke kun har samlet oplysninger om de trådløse basestationer (access points), men også om klienterne i de enkelte netværk. Google ligger altså inde med oplysninger om millioner af computere, mobiltelefoner og andre enheder, der har været koblet til de pågældende trådløse netværk hvor Street View-bilerne har passeret forbi.

Apple scanner med iPhone

 
Konkurrenten Apple bruger allerede sine iPhone som en slags mobil Wi-Fi-scanner, der samler informationer om trådløse netværk i nærheden og sender disse data tilbage til Apple. På dén måde kan Apple opbygge en gigantisk database over Wi-Fi adgangspunkter, der kan bruges til at give mere præcis lokalisering af brugerne.
 
Det er ikke kun mobiltelefoner, der indsamler data. Apple samler også informationer om Wi-Fi-netværk i nærheden, når brugeren af en Mac-computer foretager en handling, hvor der er brug for lokationsdata - altså f.eks. beder om, at tidszonen bliver indstillet automatisk. I disse tilfælde vil computeren også scanne efter trådløse netværk og sende informationer om de netværk, der er fundet, tilbage til Apples database.
 
Google bruger muligvis allerede Android, Chrome og anden software til at indsamle de samme data. Det fremgår af selskabets privacy policy for mobile enheder, at der kan blive sendt lokationsdata til Google.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere