Artikel top billede

Sådan kunne SKI-system regne 40 milliarder forkert

Det var forhold hos SKI's egen it-leverandør, der førte til en smutter på 40 milliarder kroner.

Læs også:
Ups: It-udbud blev 40 milliarder kroner for stort.

Det var to fejl i meddelelserne op til to kommende SKI-udbud, der gjorde, at de blev angivet til knap 40 milliarder kroner for meget.

It-firmaet Inno:vasion, der er leverandør til SKI, forklarer hvordan det kunne ske.

"SKI har været udsat for uheldige omstændigheder, som SKI ikke selv har indflydelse på," oplyser direktør Chris Mora-Jensen fra Inno:vasion.

I meddelelserne blev værdien af kontrakterne fejlagtigt angivet til 40 milliarder kroner i stedet for de langt mere beskedne 400 millioner kroner.

Processen er ifølge SKI og it-leverandøren som følger:

Meddelserne til udbudsmaterialet blev udarbejdet af SKI i en af TED's onlineformularer, hvor tallene 250000000 og 150000000 korrekt blev udfyldt i en dansk skabelon.

Online-formularen SIMAP tilføjer derefter automatisk .00 til det indtastede beløb, også selv om forhåndsmeddelelsen er skrevet i en dansk skabelon.

Da den udfyldte online-formular skulle sendes via SKI's udbudssystem Ethics, blev beløbene inklusive .00 overført til SKI's udbudssystem, der ifølge parterne er godkendt af EU's publikationskontor som eSender.

Inno:vasion oplyser, at udbudssystemet anvender et standard Java Bibliotek, der imidlertid ignorerede punktummet .00 i danske forhåndsmeddelelser i forbindelse med transmissionen til EU's publikationskontor, alias TED.

Direktør: Var godkendt af TED
Inno:vasions direktør siger: 

"SIMAP's onlineformular sætter automatisk .00 på et beløb, der typisk vil være på mindst én million DKK. Ud over, at det er overflødigt på et beløb af den størrelse, så er punktum ikke en gyldig decimalseparator, når sproget er dansk."

"Udbudssystemet, der har en såkaldt OJS eSender-funktion til udarbejdelse og afsendelse af bekendtgørelser til TED accepterer ikke punktum som en decimal-separator i danske bekendtgørelser og fjerner dette ved en transmission af bekendtgørelserne til TED i XML-format," oplyser direktør Chris Mora-Jensen.

Der er er tale om to vejledende forhåndsmeddelelser, hvor proceduren ifølge SKI og it-firmaet, er anderledes end ved SKI's ordinære udbud, hvor SKI udarbejder udbudsbekendtgørelserne direkte i Ethics.

Inno:vasion understreger at den OSJ e-Senderfunktion, der benyttes af udbudssystemet er godkendt af EU's publikationskontor.

Dog er Inno:vasion nu opmærksom på at korrigere den uhensigtsmæssighed, der i den aktuelle dataoverførsel opstod i samspillet mellem de to systemer.

Derfor vil SKI ikke undskylde

I første omgang pegede SKI på EU-kontoret, da skylden for de to milliard-fadæser skulle placeres. 

Således udtalte kommunikationskonsulent Tenna Nielsen fra SKI efter at have talt med de ansvarlige i organisationen, at fejlene "...er opstået i TED's elektroniske behandling". 

Men det viste sig altså ikke at være hele sandheden.

Har I sendt en undskyldning til TED? 

"Som forklaret detaljeret....(i mail, red)...er decimalfejlen, som SKI rettede med det samme, og som ikke havde nogen konsekvens for de to udbud, sket som et uheldigt teknisk samspil mellem en onlineformular SIMAP (E-notice) fra TED - udfyldt korrekt fra SKI - og overførslen af samme onlineformular fra Inno:vasion/Ethics til TED, hvorfor en undskyldning umiddelbart er uden mening her," skriver Tenna Nielsen i en mail til Computerword. 

SKI udtalte også at det "..ofte sker, at der er fejl i forhold til det indsendte materiale...". Er Jeres egen it-leverandør også skyld i disse fejl, der altså "ofte sker"?

"Som nævnt tidligere i samme mail er der her tale om en anden procedure end ved SKI's ordinære udbud, da det ved de to aktuelle udbud drejer sig om forhåndsmeddelelser og ikke udbudsbekendtgørelser, hvorfor vi ikke har oplevet tilsvarende decimalfejl som denne i andre sammenhænge," lyder svaret fra Tenna Nielsen.

SKI oplyser i øvrigt at it-leverandøren Inno:vasion ikke er valgt via en SKI-rammeaftale.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere