Artikel top billede

Find dine ting med radiobølger

En lille danskudviklet radiosender og modtager skal hjælpe med at finde forsvundne ting.

Find dine forsvundne genstande med mobilen. Denne ide har nu fået støtte fra Højteknologifonden. Der findes allerede GPS-sporingsenheder til biler og andre større genstande; men den nye radiosender skulle være så lille, at den f.eks. kan anbringes i pungen. Erhvervspostdoc Osama Nafeth Saleem Alrabadi skal i samarbejde med Aalborg Universitet og virksomheden Munin Spot Technology udvikle den lille radiosender.

"Projektets mål er at udvikle et kompakt og let brugbart søgemodul til brug på mobiltelefoner. På den måde kan man udbrede mulighederne for, at bortkomne personer og genstande udstyret med RFID enheder, hurtigt og effektivt kan genfindes," siger professor Gert Frølund Pedersen ved Aalborg Universitet, der skal fungere som mentor på projektet.

Det skal fungere sådan, at når f.eks. en pung bliver væk og den lille radiosender ligger i pungen, kan man først på en computer finde ud af, hvor pungen cirka befinder sig, og når man er i området, kan man med mobiltelefonen finde ud af i hvilken retning, man skal lede. Radiosenderen vil udsende små bip, så det bliver lettere at lokalisere tingen.

"Det er afgørende, at radiosenderen er lille og kan holde batteri i et par år eller mere. Problemet med GPS'ere er jo, at de hurtigt løber tør for batteri, og desuden er de store og klodsede, så man ikke kan sætte dem på f.eks. et maleri," siger Gert Frølund Pedersen.

De små radiosendere kan også bruges til dyr og mennesker. Plejehjemspersonale kunne bruge dem til demente beboere, eller man kunne anbringe dem i halsbåndet på hunde.

Højteknologifonden har også støttet et andet erhvervspostdoc-projekt, der skal kortlægge hvordan man skal tackle, at den mængde data, der bliver sendt over mobile netværk i 2020 vil være op til tusind gange større, end den var i 2010. Kinesiske Liang Hu står i spidsen for projektet.

Her vil man blandt andet kigge på små minibasisstationer på størrelse med en Wi-Fi-router, der kan anbringes i hjemmet eller på kontoret, så man i praksis har sin egen lille "sendemast" tæt på, hvor en stor del af mobildataen hentes.

"Med projektet skal vi også finde ud af, om der er behov for nye frekvensbånd eller helt nye teknologier for at kunne imødekomme  kundernes fremtidige behov for meget hurtigt mobil internet," siger professor Preben Mogensen fra Aalborg Universitet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere