Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Find dine ting med radiobølger

En lille danskudviklet radiosender og modtager skal hjælpe med at finde forsvundne ting.

Find dine forsvundne genstande med mobilen. Denne ide har nu fået støtte fra Højteknologifonden. Der findes allerede GPS-sporingsenheder til biler og andre større genstande; men den nye radiosender skulle være så lille, at den f.eks. kan anbringes i pungen. Erhvervspostdoc Osama Nafeth Saleem Alrabadi skal i samarbejde med Aalborg Universitet og virksomheden Munin Spot Technology udvikle den lille radiosender.

"Projektets mål er at udvikle et kompakt og let brugbart søgemodul til brug på mobiltelefoner. På den måde kan man udbrede mulighederne for, at bortkomne personer og genstande udstyret med RFID enheder, hurtigt og effektivt kan genfindes," siger professor Gert Frølund Pedersen ved Aalborg Universitet, der skal fungere som mentor på projektet.

Det skal fungere sådan, at når f.eks. en pung bliver væk og den lille radiosender ligger i pungen, kan man først på en computer finde ud af, hvor pungen cirka befinder sig, og når man er i området, kan man med mobiltelefonen finde ud af i hvilken retning, man skal lede. Radiosenderen vil udsende små bip, så det bliver lettere at lokalisere tingen.

"Det er afgørende, at radiosenderen er lille og kan holde batteri i et par år eller mere. Problemet med GPS'ere er jo, at de hurtigt løber tør for batteri, og desuden er de store og klodsede, så man ikke kan sætte dem på f.eks. et maleri," siger Gert Frølund Pedersen.

De små radiosendere kan også bruges til dyr og mennesker. Plejehjemspersonale kunne bruge dem til demente beboere, eller man kunne anbringe dem i halsbåndet på hunde.

Højteknologifonden har også støttet et andet erhvervspostdoc-projekt, der skal kortlægge hvordan man skal tackle, at den mængde data, der bliver sendt over mobile netværk i 2020 vil være op til tusind gange større, end den var i 2010. Kinesiske Liang Hu står i spidsen for projektet.

Her vil man blandt andet kigge på små minibasisstationer på størrelse med en Wi-Fi-router, der kan anbringes i hjemmet eller på kontoret, så man i praksis har sin egen lille "sendemast" tæt på, hvor en stor del af mobildataen hentes.

"Med projektet skal vi også finde ud af, om der er behov for nye frekvensbånd eller helt nye teknologier for at kunne imødekomme  kundernes fremtidige behov for meget hurtigt mobil internet," siger professor Preben Mogensen fra Aalborg Universitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere