Artikel top billede

Elsker du mig? Så giv mig dit kodeord!

Den digitale tidsalder har sat sit præg på parforholdene.

I gamle dage kunne unge par vise deres kærlighed ved at udveksle armbånd eller ringe - i den digitale tidsalder skal der mere til. Nu er det kommet på mode at udveksle sine kodeord til e-mail, Facebook og andre tjenester - som et tegn på kærlighed og tillid til hinanden. Det skriver New York Times, som også kan fortælle at de unge par ofte opretter identiske kodeord og lader hinanden læse deres private e-mails og andre beskeder.

Det kan være risikabelt - hvis forholdet går i stykker har man næppe lyst til, at eks-kæresten skal få fat i ens online-hemmeligheder. Det er selvfølgelig nemt at ændre sit kodeord, men så kan det allerede være for sent.

"Det er et tegn på tillid. Jeg har ikke noget at skjule for ham, og han har ikke noget at skjule for mig," siger en af de teenagere, som avisen har talt med.

De fælles kodeord kan skabe tillid i forholdet, men de kan også skabe mistro og spændinger, når man gennemsøger hinandens indbakker for at finde tegn på utroskab.

New York Times sammenligner udvekslingen af hinandens kodeord med sex - det føles forbudt, fordi de voksne fraråder det og man føler sig sårbar, og i mange teenage-forhold er der pres for at udlevere sit kodeord, ligesom der er for at gå i seng med hinanden.

Ifølge tal fra Pew Internet and American Life Project er det 30 pct. af teenagerne på nettet, der har delt et kodeord med en ven eller kæreste.

"Jeg kender masser af par der har delt kodeord, og i alle tilfælde har de fortrudt bagefter. Det er den slags symbolsk handling som altid går galt," siger Sam Biddle, der har skrevet om fænomenet på Gizmodo og giver gode råd til, hvornår man skal dele sit kodeord.

Der kan også være praktiske grunde til at dele kodeord. Nogle studerende afleverer deres Facebook-kodeord til en ven, som så ændrer kodeordet så de ikke længere kan komme på det sociale netværk og dermed kan koncentrere sig om opgaverne i stedet.

Nogle unge par går endnu længere. De nøjes ikke med at udveksle kodeord. De ændrer også kodeordene så det afspejler deres forhold: ILoveKevin, ILoveAlly.

Så er man også sikker på, at man er nødt til at ændre kodeordet når forholdet er slut.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere