Artikel top billede

Sådan forvandlede Google en finsk papirfabrik til mega-datacenter

Søgegiganten købte en gammel papirfabrik og omdannede den til fremtidens datacenter med naturlig køling.

I september sidste år kunne Google indvie sit nye datacenter i en gammel papirfabrik i finske Hamina. Her bliver vand pumpet gennem en halv kilometer lang tunnel fra havet og brugt til at holde serverne kolde gennem varmevekslere. Google har altid været meget hemmelighedsfuld omkring sine datacentre, men Wired har nu snakket med selskabets datacenter-chef Joe Kava, der lukker lidt op for posen.

Google købte området for lidt over 300 millioner kroner af den svenske koncern Stora Enso i 2009. Her er ironien, at den gamle papirfabrik fra 1953 lukkede fordi salget af trykte magasiner og aviser er faldende - og det skyldes selvfølgelig nettet og dermed også Google, som altså overtog den gamle fabrik.

Joe Kava fortæller at Google sendte robotter gennem den underjordiske granit-tunnel for at undersøge dens tilstand. Det viste sig at den 56 år gamle tunnel var i perfekt stand - og bygningen egnede sig også fint til det nye datacenter.

Denne billige køling betyder at Google kan undvære de elektriske kølesystemer, som bruges i andre datacentre.

"Vores ønske var, at denne facilitet skulle være så miljøvenlig som muligt, og en stor del af det er at bruge den gamle infrastruktur," siger Kava.

Tidligere lejede Google sig ind i eksisterende datacentre, men i dag bruger selskabet kun sine egne faciliteter. Det menes at Google både bygger sine egne servere og sit eget netværksudstyr - det sidste vil firmaet hverken be- eller afkræfte - og man har også udviklet en speciel softwareløsning, kaldet Spanner, der sørger for at fordele lasten mellem de forskellige datacentre.

I Hamina bruger Google en unik køleløsning. De tusindvis af servere producerer varm luft, der transporteres til vandbaserede kølesystemer. Dette vand bliver så kølet ned ved at blande det med havvandet fra Østersøen. Herefter bliver vandet pumpet tilbage til havet - men det køles ned til den normale havtemperatur først.

Det sidste er angiveligt ikke et krav fra myndighederne, men en frivillig beslutning som Google har truffet.

Google har også et datacenter i Belgien uden normal køling, hvor man bruger spildevand fra industrien. Det meste af året er klimaet i Belgien køligt nok til at holde serverne kørende uden at det bliver for varmt i serverrummet. Hvis det alligevel bliver hedt, kan man flytte en del af opgaverne til et andet datacenter.

En del af hemmeligheden er at hæve temperaturen i datacenteret. Den normale anbefaling ligger på mellem 20 og 25 C. Men Google har gode erfaringer med at skrue temperaturen højere op - selvom man er nødt til at bede sine ansatte om at forlade datacenteret når det bliver for varmt.

"Det første skridt når du skal bygge et effektivt datacenter ... er at hæve temperaturen. Maskinerne, serverne, storage-enhederne, alt - det kører helt fint ved meget højere temperaturer end man bruger i det gennemsnitlige datacenter. Jeg synes at det er helt tåbeligt at besøge et datacenter hvor man kører med 20 C eller mindre," siger Joe Kava.

Facebook har også åbnet et datacenter i Prineville i USA, hvor man klarer sig uden køling, og selskabet bygger et nyt stort datacenter i det kolde svenske Luleå. Men i modsætning til Google har Facebook været meget åben og frigivet designplanerne for sit Prineville-datacenter. Det menes at flere andre virksomheder - muligvis Apple - vil bygge datacentre baseret på Facebooks design.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere