Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Sådan forvandlede Google en finsk papirfabrik til mega-datacenter

Søgegiganten købte en gammel papirfabrik og omdannede den til fremtidens datacenter med naturlig køling.

I september sidste år kunne Google indvie sit nye datacenter i en gammel papirfabrik i finske Hamina. Her bliver vand pumpet gennem en halv kilometer lang tunnel fra havet og brugt til at holde serverne kolde gennem varmevekslere. Google har altid været meget hemmelighedsfuld omkring sine datacentre, men Wired har nu snakket med selskabets datacenter-chef Joe Kava, der lukker lidt op for posen.

Google købte området for lidt over 300 millioner kroner af den svenske koncern Stora Enso i 2009. Her er ironien, at den gamle papirfabrik fra 1953 lukkede fordi salget af trykte magasiner og aviser er faldende - og det skyldes selvfølgelig nettet og dermed også Google, som altså overtog den gamle fabrik.

Joe Kava fortæller at Google sendte robotter gennem den underjordiske granit-tunnel for at undersøge dens tilstand. Det viste sig at den 56 år gamle tunnel var i perfekt stand - og bygningen egnede sig også fint til det nye datacenter.

Denne billige køling betyder at Google kan undvære de elektriske kølesystemer, som bruges i andre datacentre.

"Vores ønske var, at denne facilitet skulle være så miljøvenlig som muligt, og en stor del af det er at bruge den gamle infrastruktur," siger Kava.

Tidligere lejede Google sig ind i eksisterende datacentre, men i dag bruger selskabet kun sine egne faciliteter. Det menes at Google både bygger sine egne servere og sit eget netværksudstyr - det sidste vil firmaet hverken be- eller afkræfte - og man har også udviklet en speciel softwareløsning, kaldet Spanner, der sørger for at fordele lasten mellem de forskellige datacentre.

I Hamina bruger Google en unik køleløsning. De tusindvis af servere producerer varm luft, der transporteres til vandbaserede kølesystemer. Dette vand bliver så kølet ned ved at blande det med havvandet fra Østersøen. Herefter bliver vandet pumpet tilbage til havet - men det køles ned til den normale havtemperatur først.

Det sidste er angiveligt ikke et krav fra myndighederne, men en frivillig beslutning som Google har truffet.

Google har også et datacenter i Belgien uden normal køling, hvor man bruger spildevand fra industrien. Det meste af året er klimaet i Belgien køligt nok til at holde serverne kørende uden at det bliver for varmt i serverrummet. Hvis det alligevel bliver hedt, kan man flytte en del af opgaverne til et andet datacenter.

En del af hemmeligheden er at hæve temperaturen i datacenteret. Den normale anbefaling ligger på mellem 20 og 25 C. Men Google har gode erfaringer med at skrue temperaturen højere op - selvom man er nødt til at bede sine ansatte om at forlade datacenteret når det bliver for varmt.

"Det første skridt når du skal bygge et effektivt datacenter ... er at hæve temperaturen. Maskinerne, serverne, storage-enhederne, alt - det kører helt fint ved meget højere temperaturer end man bruger i det gennemsnitlige datacenter. Jeg synes at det er helt tåbeligt at besøge et datacenter hvor man kører med 20 C eller mindre," siger Joe Kava.

Facebook har også åbnet et datacenter i Prineville i USA, hvor man klarer sig uden køling, og selskabet bygger et nyt stort datacenter i det kolde svenske Luleå. Men i modsætning til Google har Facebook været meget åben og frigivet designplanerne for sit Prineville-datacenter. Det menes at flere andre virksomheder - muligvis Apple - vil bygge datacentre baseret på Facebooks design.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Efter Microsofts løfte om at holde data i Europa: "Der falder et stengærde af bekymring fra hjerterne hos alle europæiske dataansvarlige"
Rådet for Digital Sikkerheds Henning Mortensen har haft armene oppe over hovedet siden igår. Micrsoft har lovet at holde alle europæiske brugeres cloud-placerede data i EU. Dog vil formanden gerne se hele udrulningens betingelser på skrift før festen.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.