Artikel top billede

Dusør udloves: Kan du levere dette it-bevis?

Du kan score en halv million kroner i kontant dusør, hvis du kan bevise, at det er umuligt at bygge en kvantecomputer.

Forskeren Scott Aaronson fra MIT tilbyder nu 100.000 dollar eller mere end en halv million kroner til den første, der kan levere et bevis på, at det er umuligt at bygge en skalerbar kvantecomputer i den virkelige verden.

Aaronson vil betale pengene fra sin egen lomme og den eneste betingelse er, at beviset skal leveres inden hans død.

Han forsker selv i kvantecomputere og tror da også på, at det er muligt at bygge en fungerende computer med kvanteteknologi.

Men skeptikere mener altså, at det er umuligt.

Det har nu fået ham til at udlove en dusør til den skeptiker, der kan bevise denne påstand.

Er det en evighedsmaskine?

I magasinet IEEE Spectrum skriver han at det kun er et spørgsmål om "arbejde, tid og innovation", før vi har en kvantecomputer.

Et lille mindretal af fysikere holder dog fast i, at det er umuligt og sammenligner kvantecomputeren med en evighedsmaskine eller med at rejse hurtigere end lyset.

Hvis nogen kan levere et bevis på, at kvantecomputere er en umulighed, vil det være "en af de største revolutioner i fysikkens historie - en revolution, som vil ændre forståelsen for kvantemekanik fra det sidste århundrede," mener Aaronson.

Den pågældende fysiker kan nok regne med at modtage en Nobelpris - og så er præmien på 100.000 dollar kun en ekstra bonus, som Aaronson udtrykker det.

Der findes allerede eksperimentelle kvantecomputere i laboratorier verden over, men ingen har endnu bygget det, som Aaronson betegner som en "rigtig" skalerbar kvantecomputer.

Regner med kvantebits

Kvantecomputere bruger såkaldte kvantebits eller "qubits", som altså i modsætning til almindelige computere ikke har en fast tilstand, 0 eller 1, men kan repræsentere flere forskellige tilstande på samme tid.

Det er kun én af de mange forskelle mellem en normal computer og en kvantecomputer, der følger kvantemekanikkens mystike love.

Det kan kvanteteknologien bruges til

Her tales der også om "entanglement", hvor to qubits kan kædes sammen så de altid har samme værdi - uanset den fysiske afstand.

I teorien skulle det være muligt at bygge en computer der kan regne mange gange hurtigere end dagens systemer.

Teknologien spås ikke mindst en stor fremtid indenfor kryptering, hvor nøgler for eksempel kan verificeres flere millioner gange hurtigere end med nutidige systemer.

Men kvanteteknologien åbner også for kommunikation over meget store afstande og måske bliver det endda muligt at teleportere genstande og mennesker én dag i en fjern fremtid.

Det er stadig science-fiction, men der er opnået store fremskridt i de sidste år.

Det amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST) byggede en simpel universel kvante-processor med to kvante-bits i 2009.

Sidste år fandt forskerne en metode til at bevare, flytte og ændre kvante-tilstande uden at ødelægge dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere