Artikel top billede

Vil internettet kvæle dit fjernsyn - eller bare omfavne det?

Steve Jobs forsøgte at få CBS til at levere indhold til Apple-tv, men forgæves. Nu er Intel klar med et amerikansk forsøg på internet-tv. Også DR leger med.

Forbrugerne ser stadigt færre timers fjernsyn og bruger flere timer på nettet. Og selv nå tossekassen kører, har de fleste tv-kiggere samtidigt gang i deres smartphone eller iPad ved siden af. Hvis den trend skrives bare få år ud i fremtiden, er tv'ets rolle som underholdnings- og kultur-platform måske truet.

Men noget tyder på, at det gode gamle fjernsyn faktisk kan have en glorværdig fremtid i internetalderen.

Flere af de toneangivende giganter som Intel og Apple er angiveligt i gang med at investere store ressourcer på den satsning. Målet er få de rette tv-tjenester til at møde internettet, så sød musik opstår, og dollars strømmer ind.

Apples intentioner på tv-fronten har som så mange andre af selskabets produkt-planer været omgærdet af mange rygter og få facts. Men efter Steve Jobs død er der dukket små bidder af informationer op, som kan være interessante i et større billede.

Eksempelvis kunne topchefen for tv-giganten CBS forleden afsløre, at han for et år siden havde flere samtaler med Apple angående et samarbejde.

CBS-boss Leslie Moonves fortalte i lørdags på en konference, at han for et år siden var blevet opsøgt af Steve Jobs, som forsøgte at få CBS til at levere indhold til en tv-tjeneste planlagt af Apple - en tjenste og distributionsplatform a la iTunes i modsætning til den hardwareboks, firmaet sælger under navnet AppleTV.

Ifølge Moonves ville Steve Jobs have CBS til at levere indhold til en abonnementstjeneste. CBS-chefen endte med at takke nej til tilbuddet om samarbejde, fremgår det af et referat fra Hollywood Reporter.

Hvad Apples tjeneste-planer på tv-fronten efter Jobs død end måtte være, så kan de måske blive overhalet indenom af en helt ny spiller, når det gælder indholdsproduktion. Ingen ringere end Intel er nemlig godt i gang med at køre sig i stilling som en ny magtfaktor i krydsfeltet mellem tv og internet.

Det er avisen Wall Street Journal, der nu beretter om, hvordan Intel planlægger at positionere sig som amerikas nye store tv-leverandør.

Intel er i ifølge avisen i gang med at udvikle en internetbaseret tv-tjeneste, der skal kunne konkurrere med de mange eksisterende betalingsløsninger pr. kabel eller satellit, som amerikanske tv-kiggere har at vælge imellem.

Intel vil ikke nøjes med chips

Indholdsproducenter som CBS er gennem de sidste måneder blevet bearbejdet af Intel, der lige som Steve Jobs leder efter indhold til den nye tv-tjeneste.

Intel vil ifølge Wall Street Journal udvikle sin egen settop-boks i forbindelse med tv-satsningen, som forventes at blive lanceret inden årets udgang.

Intels topchef Paul Otellini har tidligere gjort det klart, at chipproducenten skal brede sig ud over pc-branchen, men derudover har Wall Street Journal ikke haft held til at få en kommentar til tv-planen fra Intel selv.

Også Microsoft og Google har leget med tankerne om storstilede internetbaserede tv-tjenester, skriver Wall Street Journal.
Succes'en for de eksisterende amerikanske internettv-tjenester som Hulu og Netflix behøver næppe nærmere præsentation. De er spærret for danske brugere, men den spærring kan omgås, og det bliver stadigt nemmere og billigere at omgå den.

Også de danskere, der ikke kaster sig over geo-hacking, kan glæde sig over nettets påvirkning af fjernsyns-universet.

Herhjemme arbejder især DR stadig med at få statsradiofoniens levende billeder gjort tilgængelige på nettet uden hak, og der gøres fremskridt de mobile platforme. Forleden udsendte DR en beta version af en HTML5 app til Android og IOS, som skal give danskerne adgang til netbaseret fjernsyn på farten.

App'en kan downloades her.

DR-forsøg med internet indbygget i apparatet

DR har også taget skridt til at komme med på den spirende platform for internetbaserede indhold, som apparat-producenterne er ved at sætte liv i - såkaldt smart tv.

Platformen kaldes også HBB-tv (Hybrid Broadcast Broadband TV) og er tjenester, som er indkodet i selve tv-apparatet. DR har lanceret en HBB-tjeneste, som foreløbigt er testet på 15 tv-modeller.

Ifølge Brancheforeningen for Forbrugerelektronik
vil det indbyggede internet-fjernsynet med DR kunne fungere på fremtidige Sony-modeller, alle Loewe-fjernsyn og alle  Philips-tv siden 2010 med H i slutningen af modelnavnet.

DRs pilotprojekt med HBB-tv løber til slutningen af året.
"Vi vil gerne vide, hvordan det opfattes af seerne, finde ud af hvilke fjernsyn og bokse, der kan vise Hbb-tv og høre om seerne vil se tv i internet-kvalitet, når de er vant til broadcastkvalitet", siger projektleder Erik Nørgaard Gravesen ifølge  Bracheforeningen.

HBB har modtaget blandede reaktioner, men i det mindste er der en udvikling i gang.

Hvis det lykkes for Intel - og måske Apple, Google og Microsoft - at banke internettjenester op med seværdigt indhold - og hvis andre end amerikanerne får mulighed for at kigge med - kan nettet måske ende med ikke at kvæle fjernsynet som vi kender det, men tværtimod give tossekassen nyt liv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere