Artikel top billede

Er lovlig piratkopiering vejen frem i Tyskland?

Tyske pirater stormer frem. Internet-frihed og copyright-begrænsning er ikke længere de eneste mærkesager: Nye politikker findes gennem crowdsourcing.

Stadigt flere lande får en lokal version af piratpartiet, men for tiden er det i Tyskland, at partiet skaber flest overskrifter.

Der PiratenPartei fik i marts 7,4 procent af stemmerne i delstaten Saarland, og står til at komme helt op på tocifrede stemmeprocenter - og i hvertfald klart over spærregrænsen - i to kommende og vigtige delstatsvalg.

Landsdækkende gallupundersøgelser tyder på, at piraterne kan kapre over ti procent af tyskernes stemmer på landsplan. Ved at udfordre De Grønne kan piraterne reelt blive en magtfaktor ved næste års valg til Forbundsdagen.

Og piraterne agter at bruge magten til andet end at håne filmindustriens antipirat-tiltag.

De tyske pirater repræsenterer et af de mere konkrete eksempler på en ny drejning inden for piratbevægelsen, som oprindeligt startede i Sverige.

De svenske pirater måtte svare "ved ikke" til ni ud af spørgsmål om deres politiske holdninger, da de stillede op til valget til Riksdagen forrige år og blev spurgt om holdninger til diverse politiske spørgsmål.

Kun copyright havde partiet en klar holdning til. Valget blev en skuffelse: Piratpartiet, der ellers havde klaret sig godt i andre sammenhænge, kom ikke ind.

Den fejl har partiet ikke tænkt sig at gentage. I dag er de organiserede pirater godt på vej til at have en politik for både sociale og økonomiske spørgsmål.

Som piraterne i flere andre lande - eksempelvis England - har de tyske pirater udviklet deres holdninger gennem crowdsourcing.

Foreløbig er partiet i Tyskland blev kendt for at et par letforståelige princippunkter.

Partiet ønsker indført en borgerløn, hvor hver tysker betales et betingelsesløst grundbeløb - "Bedingungsloses Grundeinkommen". Pengene til den nok ikke helt lille udgiftspost skal komme fra omfordeling af landets rigdomme og ændringer af skattesystemet.

Copyright - eller left?

Offentlig transport skal være gratis, slet og ret. Overvågning og begrænsninger på nettet er piraterne generelt voldsomt imod.

Og så er der lige den med copyright.

Piratpartiet mener, at viden og kultur basalt set bør være gratis. Derfor vil partiet tillade fildeling og kopiering af alt, lige fra software til medicin, så længe kopieringen kun er til privat brug.

Copyright- og patent-beskyttelse skal stadig gælde, men kun omfatte kommerciel brug af det kopierede. Den gældende copyrightlovgivning i Europa, der beskytter et værk mod kopiering i 70 år efter forfatteren eller komponistens død, ønsker piraterne at ændre, så beskyttelsen kun gælder i fem år.

Ikke fem år efter skaberens død, men fem år efter værkets første offentliggørelse. Det vil være nok til, at man som kunstner eller kommerciel aktør kan tjene penge på et værk, mener piraterne, der ifølge deres hjemmeside finder den gældende ophavsretslovgivning "absurd".

De fem års copyright- og patent-beskyttelse er den officielle holdning, hvis man tjekker politikken på piratpartiers internationale hjemmeside.

Men de fremgangsrige tyske pirater er måske på vej i en lidt anden retning. Der PiratenPartei benytter webplatformen Liquid Feedback til at afstemme nye forslag internt. På det tyske netforum kan man for eksempel finde et forslag om, at copyright og patentbeskyttelse skal gælde i 20 år efter et værks offentliggørelse eller et patents udstedelse.

Piraterne vil altså ikke kun gøre fildeling frit og fint, men skal de tages seriøst af resten af it-samfundet?

Ideen om "fri og åben software" er jo ikke ligefrem fremmed, og når man kigger på den store udbredelse - og den relative kommercielle succes - som open source bevægelsen har opnået, er der måske noget om snakken.

Men selvom piraternes kamp mod utidsvarende ophavsretlove vække sympati flere steder, er der også andre modstandere end lige de forventlige fra rettighedshaver-siden af debatten.

En af de mere markante stemmer i debatten er Richard Stallman.  

Ironisk begrænsning

Han erklærer sig overordnet enig i de mål, som piraterne oprindeligt udstak i Sverige. Men for gratis software vil en reduktion af copyrighten ironisk nok have en negativ virkning, mener Stallman:

"Propritær software er beskyttet af EULAs (EndUser License Agreement) og ikke blot af copyright, og slutbrugerne har ikke adgang til sourcekoden. Selv hvis ikke-kommerciel deling bliver tilladt, vil EULA'en sikkert forbyde det. Og desuden vil brugerne, som jo ikke har source-koden, ikke kunne kontrollere, hvad programmet gør, når de kører det. At bruge et sådant program er at opgive sin frihed og lade programmets udvikler kontrollere dig," lyder det fra copyleft- og GNU-forkæmperen  Stallman.

I Tyskland har piraterne imidlertid travlt med mange andre ting end at diskutere copright kontra copyleft. I næste måned, den 13. maj, er der valg i landets folkerigeste delstat, North Rhine-Westphalia, og piraterne har for længst hejst flaget.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere