Artikel top billede

Overvågning af nummerplader skal få trafikken hurtigere over Storebælt

Nyt it-system med nummerplade-læsning skal gøre betalingen mere effektiv.

Om få måneder vil der på samtlige vejbaner i begge retninger ved betalingsanlægget ved Storebæltsforbindelsen sidde små diskrete kameraer, der affotograferer bilernes nummerplader.

Kameraerne bliver den fysiske manifestation af et nyt ANPR-system (Automated Number Plate Recognition) som A/S Storebælt er i gang med at anskaffe.

Selvom det er en lavteknologisk og temmelig simpel opgave at få en computer til at læse nummerplader opfanget af et kamera, har A/S Storebælt nemlig endnu ikke taget den digitale genvej til overvågning af bilerne i brug på andet end forsøgsbasis.

Det eksisterende system, som skal fange bilister, der "glemmer" at betale for turen over Bæltet, er både analogt og helt igennem manuel.

Det består af et kamera, som optager trafikken - og et mennenske, der kigger på optagelserne. Smutter en bil igennem uden at betale, må personalet ind og tjekke filmen, notere nummer på synderens bil, og manuelt bede Motorregistret om adgang til ejermandens navn og adresse, og derpå sende en regning med posten til den formastelige.

Den proces kan naturligvis klares med et it-system, som for eksempel et af de mange ANPR-systemer, som briterne opererer med.

Dansk politi uden overvågning

Britiske myndigheder kan uden videre følge enhver bil på dens færden rundt på kongerigets veje.

Til sammenligning kan dansk politi ikke engang finde ud af, om en bil med mistænkte er kørt fra Sjælland til Fyn, hvis det er mere end et par dage siden turen blev tilbagelagt. Politiet kan med en dommerkendelse få lov at se Storebælts videooptagelser - men disse bliver typisk slettet efter få dage, når de relevante betalingstransaktioner er gået igennem.

Politiet vil dog næppe få nogen fordel af det nye ANPR-system. Og for A/S Storebælt er det heller ikke snydere og bedragere, der er årsagen til investeringen i et nyt, stort overvågningssystem.

I stedet håber brofolket, at nummerpladelæsningen kan hjælpe dem med at spare mandskab og med generelt få trafikken til at glide lettere under spidsbelastninger.

"Systemet er et meget vigtigt skridt på vejen mod at reducere bemandingen i betalingsanlægget. Vi vil jo helst bruge så få mandetimer ved betalingen som overhovedet muligt. Samtidigt vil vi gerne øge betalingsanlæggets kapacitet, og der er kun én måde at gøre det på: flere brobizzer og et ANPR-system," fortæller chefen for betalingsanlægget, Jens Kjær.

Målet er på længere sigt, at bilisterne blot kan køre igennem uden at standse op - uanset om de har en brobizz eller ej. Har de ikke et brobizz-abonnement, sender systemet blot en opkrævning til nummerpladens ejer.

ANPR-systemet vil dog kræve en ekstra overvågning, der kan holde øje med folk, der piller nummerpladerne af eller forsøger at snyde på andre måder.

Storebæltsforbindelsen overvejer også, om man kan undgå snyd med nummerplader ved kun at åbne for ANPR-gennemkørsel på specielle, ikke-planlagte  tidspunkter, hvor der er særligt behov for at få trafikken til at glide.

"Systemet skal automatisere opkrævningen. Vi vil gerne derhen, at hvis man kører igennem brobizz-banerne uden en brobizz, så kan vi generere en regning til kunden helt automatisk, og hvis kunden betaler inden en uge, så er den klaret, og hvis ikke der betales inden en uge, så bliver der lagt en afgift oven i," fortæller Jens Kjær.

En række tankstationer har allerede taget et tilsvarende system i brug, men her er det udelukkende snydere, der er målet.

Systemet med det slående navn "Drive Off"  blev oprindeligt udviklet af den københavnske tank-forpagter Nikolaj Trier, der var blevet godt træt af se bilister køre fra regningen. Han udviklede for år tilbage sit eget ANPR-system, der giver personalet i butikken besked om, hvorvidt den bil, der holder og skal tanke, tidligere har smuttet fra en regning.

Systemet giver ekspedienten i benzintankens butik valget mellem at åbne for tankning eller undlade at åbne for mistænkelige personager. Hvis en bilist alligevel skulle smutte fra regningen, fortsætter den automatiske håndtering: systemet beder om identifikation af bilens ejer fra Motorregistret og sender selv regning og eventuelle inkassokrav af sted.

Selv om Motorregistrets oplysninger om nummerplader og deres ejermænd ikke er offentligt tilgængelige - i modsætning til for eksempel Sveriges regler - kan tankstationer, private parkeringsselskaber og for eksempel A/S Storebælt skaffe sig oplysningerne nemt og billigt.

De pågældende selskaber udnytter paragraf 6 i persondataloven omhandlende Motorregistret. Paragraffen dikterer at "...den tredjemand, til hvem oplysningerne videregives, kan forfølge en berettiget interesse og hensynet til den registrerede ikke overstiger denne interesse."

At trafikken over Storebælt glider let og glat er naturligvis i alles interesse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.