Artikel top billede

Her er 10 webtjenester der har ændret vores liv

På mindre end et årti har en række internettjenester vendt op og ned på vores liv.

Tænk 10 år tilbage.

Dengang var det svært at opdrive lovlig musik, der ikke lå lagret på cd-skiver, og havde vi brug for at holde kontakt med gamle klassekammerater, foregik det via Microsoft Messenger eller portaler som eksempelvis Groupcare.

Men siden da er der sket meget, og i dag kan det være svært at forestille sig, hvordan det var, før vi havde Facebook, Skype og lovlige musiktjenester på nettet.

Derfor har vi taget et kig på 10 nettjenester, der for alvor har ændret vores hverdag.

1. Facebook

Få webtjenester har haft så gennemgribende en indflydelse på vores tilværelse som Facebook.

Tjenesten, der som bekendt oprindeligt startede som en hjemmeside for studerende på det amerikanske eliteuniversitet Harvard, er i dag blevet et globalt fænomen.

Det i en sådan en grad, at mange af os har vores helt egne historier om, hvordan Facebook har forandret vores liv.

Kan revolutionere vores liv

Nogle af os er blevet genforenet med gamle venner og fjerne familierelationer, mens andre kan fortælle historier om, hvordan de har fundet kærligheden eller drømmejobbet takket være Facebook.

Ja, Facebook har endda fået en stor del af æren for det arabiske forår, hvor ungdommen i Mellemøsten og Nordafrika har brugt det sociale netværk til at organisere modstanden mod de totalitære regimer, der indtil da havde siddet på magten i deres hjemlande.

2. Hotels.com

Hvordan bestilte du rejser for 10 eller 20 år siden? 

Det er næsten ikke til at erindre i dag. 

Men nu behøver du ikke længere kontakte et rejseselskab, slå op i telefonbogen eller gå ind og banke på døren hos det første det bedste hotel, som du støder på i løbet af din rejse.

I stedet kan du roligt og mageligt sidde hjemme og browse rundt på Hotels.com og lignende hotelhjemmesider og finde et hotel, der har den rette pris og de faciliteter, som du søger. 

Udlej mens du er bortrejst

Senest har også udlejningssiden AirBnB set dagens lys. Her kan du leje dig ind i private hjem eller selv vælge at udleje din egen bolig, mens du er bortrejst. 

Skal du flyve på ferie, kan du finde den billigste billet på sider som Momondo eller Expedia. 

Synes du ikke, at priserne på de forskellige hotel-hjemmesider er helt lave nok, kan du i denne artikel læse, hvordan du kan krejle dig til endnu lavere priser.

3. Forbrugerhjemmesider

Risikoen for at gøre et dårligt køb er blevet minimeret betragteligt i løbet af de seneste år.

Tidligere blev vi ofte nødt til at handle på vores instinkt og stole på de løfter, som virksomhederne selv kom med.

Men i dag kan vi som forbrugere dele erfaringer med hinanden på hjemmesider som eksempelvis Tripadvisor, Trustpilot og Yelp. Her kan forbrugere fra nær og fjern dele deres erfaringer med hoteller, restauranter og butikker.

Elsket af kunder - hadet af virksomheder

Siderne kan være en pestilens for især mindre virksomheder, der kan risikere, at et par enkelte utilfredse kunder kan ødelægge deres omdømme - eller endnu værre: at konkurrenter skrive falske anmeldelser.

Men i det store og hele er det en kæmpe hjælp for alle os, der har brug for at finde et godt hotel til vores ferie, en god webshop eller måske en god restaurant til den næste date.

4. Skype

Aldrig har det være billigere og lettere at komme i kontakt med familie og venner på den anden side af jorden. 

Takket være danske Janus Friis og svenske Niklas Zennströms opfindelse, Skype, kan vi i dag med et enkelt klik føre en gratis samtale i klar og sprød lydkvalitet med folk på den anden side af kloden. 

I dag findes Skype som program til vores computere, men også som apps til vores smartphones og tablets, og det er endda muligt at købe sit eget telefonnummer til Skype, så det i princippet kan erstatte et traditionelt teleabonnement.

5. Blogging med Wordpress og Tumblr

Da internettet fik sit folkelige gennembrud i 90'erne, var det ultra-hipt at have sin egen hjemmeside. Men det krævede, at du kunne kode i html og rode rundt med et ftp-program.

I dag er det heldigvis blevet meget lettere, og blandt andet Wordpress har gjort det super-let for private og virksomheder at lave flotte og store hjemmesider.

Køb et tema

Ofte kan du købe dig til et tema, der giver dig adgang til et lækkert design, uden at du selv behøver at kaste dig ud i et stort designprojekt.

Men den måske største landvinding inden for brugervenligheden kommer sandsynligvis fra den amerikanske blogtjeneste Tumblr.

Hvor Wordpress kræver en smule it-kyndighed, kan næsten alle finde ud af at oprette en Tumblr, og det tager blot få sekunder. 

For at komme i gang går du blot ind på Tumblr.com, udfylder tre punkter og herefter klikker "start posting" - og så er du i gang.

6. Videostreaming

Hvornår har du sidst været en tur i Blockbuster for at leje film? Nej, vel.

Hvorfor spænde hjelmen og vride løs i gashåndtaget på scooteren for at fræse ned og hente den nyeste dvd med Brad Pitt?

Du kan jo blive liggende på sofaen med en balje chips og hente filmen via nettet. Og nej, vi tænker ikke på ulovlige download fra obskure bittorrent-sider.

Det tager alligevel lang tid at finde ordentlige film, og du risikerer at få en omgang trojanske viruskrigere med i handlen, der forvandler din pc til en krøbling, hurtigere end du kan stave til piratkopi.

Lej med fjernbetjeningen

Lovlig videostreaming er de seneste år blevet voksen, og det har ændret den måde, som vi får underholdning ind i stuen.
Især YouSee og Apple TV har et stort udvalg af nye titler, som blot kræver et par tryk med fjernbetjeningen at leje.

Bevares, det er stadig ikke lige så smuk kvalitet som en sprudlende Blu-ray-film. Men det er langt mere bekvemt end at skulle en tur i videokiosken, hvis du helt spontant får lyst til at se noget andet i fjernsynet end Vild med Dans.

Netflix kommer

I Danmark halter vi stadig efter USA, der har adskillige webtjenester, der tilbyder streaming til fladskærmen i stuen via eksempelvis PlayStation 3.

Den amerikanske gigant Netflix er dog på vej til Danmark med sit store katalog af film, der kan streames.

Og vi kan også forvente, at udgivelsesdatoerne for streaming af film rykkes tættere på biografpremierer. Det ses allerede i USA, hvor det er muligt at leje film online, mens de stadig går i biografen.

7. Musikstreaming med Spotify og WiMP

Hvorfor købe musik, når du kan nøjes med at leje billigt? Med webtjenester som Spotify og WiMP er prisen omkring 100 kroner om måneden for at få ubegrænset og reklamefri adgang til 10 millioner musiknumre.

Det er slut med de kluntede cd-reoler, der fylder halvdelen af stuen.

Nu har du (næsten) al musik på din mobil, pc eller iPad, og hvis du pludselig får lyst til at lytte til White Christmas med Bing Crosby eller seneste hit med Lady Gaga, er musikken blot et par klik væk.

Desuden bliver du fri for at skulle købe en hel cd, selv om du kun synes, at to-tre numre på skiven er værd at lytte til.

Ikke for metal-hoveder

Ligesom med grammofonpladen er der helt sikkert nogen, som stadig vil sværge til cd-skiven og nægte at omfavne den nye streamingteknologi.

Men det kan ikke ændre på, at musiktjenesterne har ført til et gennembrud i den måde, som vi lytter til musik.

Hvis du er et metal-hoved, må du stadig undvære Metallica og nogle af de andre hårde gutter - og de vandkæmmede Beatles-drenge er heller ikke at finde på streamingtjenesterne.

Men det meste nye musik er tilgængeligt, og det er ganske enkelt sød musik for rigtige pop-ører, der ikke gider tumle med MP3-filer og bøvlede cd-covere.

8 .Netbank

Det er ikke forfærdelig mange år siden, at der konstant var kø ved posthuset omkring den første i hver måned.

Nu skulle der betales regninger. Det kostede et forholdsvis stort gebyr og tog frygteligt lang tid.

Men de seneste år har netbanken for alvor ændret vores vaner, og nu sidder vi blot foran vores computere og indtaster giro-kort.

Det er næsten ikke til at fatte, hvor meget tid der blev spildt, før vi fik mulighed for døgnet rundt at betale regninger digitalt og automatisere betalinger via Nets (tidligere PBS).

Måske er PostDanmark ikke begejstret for udviklingen, men vi savner ikke den månedlige folkevandring til posthuset.

9. Dropbox

Kan du huske dengang, da du havde alle dine filer på den store stationære computer, der lignede noget fra et atomkraftværk?

I dag er dine filer blevet voksne og er flyttet hjemmefra. Deres nye hjem er på nettet, hvor de bor på webtjenester som Dropbox, SkyDrive og Google Drive.

Det betyder, at det ikke længere er vigtigt, om du sidder foran en pc eller jonglerer med en mobil eller tablet-pc.

Så længe der er netadgang, har du mulighed for at få adgang til dine filer som billeder, video og dokumenter.

Dermed har vi fået en større frihed og er ikke længere "låst" til en computer. Samtidig har vi ikke længere undskyldningen: 'øh, de ligger på min computer derhjemme', når onkel Keld spørger til billederne, vi tog til hans 60 års fødselsdag.

Glem USB-nøglen

Med massevis af indhold online bliver brugen af styresystem i stigende grad mindre vigtig. 

Vi kommer til at se massevis af programmer, som den kommende tid flytter en tur ud på nettet - eller op i skyen, som det populært kaldes med henvisning til cloud computing.

Dropbox har været det første rigtig vellykkede forsøg på at skabe en webtjeneste, som har gjort det nemt at synkronisere og dele indhold lige fra dokumenter og fotos til videoklip. 

Det har ændret den måde, som vi arbejder på, og det er yderst sjældent, at USB-nøglen hives op lommen. Hvorfor have filer til at rode rundt på en USB-nøgle, når du har så nem adgang til dem online?

10. Amok med apps

Måske har du hørt vendingen: There is an app for that. En sætning Apple i øvrigt har taget patent på.

Men det passer egentlig ret godt, for der findes i dag flere hundrede tusinde apps til mobiltelefoner, og der er ganske enkelt noget for enhver smag eller situation.

Dermed er det meget nemt at forvandle sin mobil til en digital schweizerkniv, som du kan bruge til alt fra at oversætte tekst, betale for tog-billetter, udregne valutakurser og naturligvis fungere som underholdningscentral.

Derfor er mobilen de seneste år blevet stadig vigtige del af vores hverdag, og det har ændret den måde, vi kommunikerer på og modtager information.

Hvis man står med en helt ny telefon uden ens favoritapps, er det næsten som at være taget på arbejde uden tøj på. Det føles ikke helt normalt. 

Læs også:
 

Her er 10 crazy telefoner du aldrig har hørt om

Vilde teknologier du kan glæde dig til
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere