Forskere forrest med ny internet-protokol

Nordunet, som leverer bredbåndsforbindelse til de nordiske universitetsnetværk, har taget den nye version af internet-protokollen, IPv6, i brug. Forskningsnetværkene ønsker at gå foran og sørge for, at protokollen kan indføres gnidningsfrit.

De nordiske forskere er kommet på et netværk, som benytter næste version af internet-protokollen, IP version 6.

Forskningsnetværket ønsker at gå foran for at sikre, at den nye version smertefrit kommer til at erstatte version 4, som stort set alle benytter i dag.

Problemet med IPv4 er, at den stiller et begrænset antal internet-adresser til rådighed.

Hvornår internetadresserne slipper op, er der dyb uenighed om, blandt andet fordi teknologier som NAT (Network Address Translation) har gjort det muligt for tusindvis af medarbejdere i en virksomhed at være på nettet men kun optage én IP-adresse.

- Vi har den politik, at vi presser på for en udvikling hen imod at tage IPv6 i brug, siger Peter Villemoes, direktør for Nordunet.

10 gigabit-netværk

Nordunet, der oprindelig udsprang af Nordisk Ministerråd, er et statsejet selskab, som binder forskningsnetværkene i alle de nordiske lande sammen. Nordunet driver et netværk, som netop er blevet opgraderet til 10 gigabit per sekund, 40.000 gange hastigheden på de mest udbredte ADSL-opkoblinger. Netværket forbinder de nordiske hovedstæder.

I forbindelse med opgraderingen krævede Nordunet i sit udbud af netværksudstyr, at leverandørerne skulle levere den nye version af internet-protokollen. Ifølge Peter Villemoes gjorde det ikke udstyret dyrere, fordi de store leverandører i dag er klar med IPv6.

- Staterne betaler for netværket, og det betyder, at vi har nogle forpligtelser. Der har været krise i telebranchen, og teleselskaberne tænker kun på dagen og vejen. De forsker ikke på samme måde som tidligere, forklarer Peter Villemoes.

Han erkender, at forskningsnetværkene i dag ikke bruger IPv6 til noget, som version 4 ikke kan klare.

- Men det er kortsigtet at se på det på den måde. Det er vigtigt, at vi får driftserfaringer med IPv6, siger Peter Villemoes.

Vil sikre gnidningsfri overgang

Problemet ved at gå over til en ny version af IP-protokollen er, at brugere, som er koblet til internet med den gamle version, ikke kan finde frem til brugere med den nye. Peter Villemoes forklarer det med sekscifrede telefonnumre, som bliver opgraderet til ottecifrede. Folk, der har et sekscifret nummer, kan ikke ringe til folk med et ottecifret.

- Vi arbejder på, hvordan de to protokoller kan eksistere sammen. Det store spørgsmål er, hvordan overgangen til IPv6 kan ske uden gnidninger, siger han.

Alexandra Instituttet i Århus har etableret en taskforce, der skal udbrede kendskabet til IPv6 herhjemme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere