Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Landsretsdom ændrer intet: DNS-blokeringer kan fortsætte

Larsen Data har fået rettens ord for, at firmaet ikke kan tvinges til at spærre DNS-forbindelse. Men hvorfor skal teleselskaberne så stadig DNS-blokere The Pirate Bay?

I sidste uge afgjorde landsretten, at man ikke kan tvinge DNS-udbyderen Larsen Data (GratisDNS) til at blokere en DNS-forbindelse.
Men de danske teleselskaber skal stadig kollektivt DNS-spærre for danskeres adgang til Grooveshark, The Pirate bay og spillesider eller medicinkøbmænd, der ikke overholder den danske afgiftslov.

Hvorfor det?

ComON har bedt it-advokat Peter Lind Nielsen om at forklare forskellen mellem de kontroversielle sager og den aktuelle sag, som han vandt for sin klient, Larsen Data.

"I Pirate Bay-sagen handlede det om en krænker, som man ikke kunne få fat på og sagsøge. Så valgte man at gå mod teleudbyderne og sagde: I giver jeres kunder adgang til siderne, og når de får adgang, så laver I en midlertig kopiering, så det krænkede materiale går ind over jeres servere," siger Peter Lind Nielsen, advokat og managing partner ved advokatfirmaet BvHD.

De danske retssale tolkede altså det såkaldte Infosoc-direktiv på den måde, at den midlertidige eksemplarfremstilling, som teleselskaberne af tekniske årsager laver for at kunne give kunderne forbindelse til hjemmesider, skal betragtes som kopiering i strid med ophavsretsloven.

Og derfor var teleselskaberne medvirkende og kunne dømmes og tvinges til at DNS-blokere The Pirate Bay.

Her er der ingen kopiering

I den aktuelle sag foretager Larsen Data ingen teknisk kopiering. DNS-servicen kan i stedet betegnes som en "pegepind", der blot henviser en bruger til den rette ip-adresse.

"Men det der i særlig grad adskiller denne sag fra de andre sager er, at den handler om to parter, der har ligget i en langvarig strid om varemærkebeskyttelse. Den ene part har fået nedlagt et fogedforbud, som man så ikke kunne få dem til at efterleve. Hostingleverandørene ville heller ikke lukke ned, og så besluttede fogedretten, at Larsen Data skulle lukke ned for DNS-forbindelsen," siger Peter Lind Nielsen.

"Og det er altså det, som Østre Landsret har sagt, der ikke er hjemmel til i retsplejeloven. Altså at beordre en tredjepart til at pludselig at skulle håndhæve et fogedforbud, som han ikke har nogen anpart i," forklarer Peter Lind Nielsen.

Afgørelsen har ikke taget stilling til, om Larsen Data kunne tvinges til at stoppe sin DNS-service for et firma, hvis en retssag bliver rejst direkte mod Larsen Data. Det har det svenske firma ikke valgt at gøre endnu.

Derfor er DNS-blokeringer problematiske

Men selv om Peter Lind Nielsen altså vandt sagen for Larsen Data, råber han stadig vagt i gevær over for DNS-spærringer som juridisk våben.

"Jeg synes, at der er noget problematisk ved de her sager, for eksempel om The Pirate Bay, hvor man går efter internettets infrastruktur. Vi taler ikke censur som i Kina, men vi ender med at få en masse beslutninger, hvor retten ikke er helt bevidst om det fulde omfang af deres afgørelser," siger Peter Lind Nielsen.

Hvis man blokerer en DNS, tager man groft sagt et domænenavn ud af internettets store telefonbog. Hjemmesiden eksisterer stadig, men ingen kan finde den.

"Domænet er jo kun til låns, så hvis en ny person registrerer det, er der i realiteten stadig forbud mod at lave DNS-service på det. Og så får vi pludselig en masse hjemmesider, som vi ikke kan komme ind på," siger Peter Lind Nielsen.

"For i denne sag valgte Larsen Data at tage handsken op, fordi han synes, at det var forkert. Det havde været billigere for ham at følge fogedrettens afgørelse og lukke for DNS'en. Men det er jo retssikkerhedsmæssigt problematisk. Hvorfor er det et privat firma, der skal kæmpe internettets sag?" spørger Peter Lind Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere