Artikel top billede

Hallo dovne: Her er fem tip til at arbejde mere effektivt

En amerikansk forfatter deler ud af sine bedste produktivitets-trick. Kan du mon også blive mere effektiv?

Du lever ikke op til dit fulde potentiale.

Og det er sandsynligvis, fordi du spilder din tid, mener den tidligere iværksætter Jason Womack.

I dag arbejder han som investor i it-branchen og har desuden skrevet bogen Your Best Just Got Better: Work Smarter, Think Bigger, Make More.

I den fortæller han, hvordan han mener, at du kan udnytte din arbejstid bedre. Og i et interview med det amerikanske iværksættermagasin Inc. deler han nogle af sine tricks.

"I starten troede jeg, at problemet var mangel på tid. Men i dag har jeg indset, at problemet er mangel på energi og fokus," siger han til Inc.

1. Fokuser på det virkelige problem

Det føles godt at løse en opgave. Derfor vælger vi ofte de små og overskuelige opgaver fremfor de store og mere afskrækkende opgaver.

Eksempelvis kan det være fristende at fokusere på den email, der netop er røget ind i din indbakke i stedet for den store opgave, som du sad og baksede med, før du modtog emailen.

"Det skyldes, at vi tørster efter succesoplevelser, og bare leder efter noget, som vi kan krydse af på vores todo-liste," siger Jason Womack.

Men i stedet mener han, at du bør holde fokus på det virkelige problem - den store besværlige arbejdsopgave. 

2. Skift omgivelser

Ifølge Jason Womack er dine fysiske omgivelser og dine dårlige vaner tæt forbundet.

Derfor bør du forsøge at ændre dine omgivelser, hvis du oplever, at du ikke arbejder tilstrækkeligt produktivt i et specifikt arbejdsmiljø.

Han forklarer, at han eksempelvis ikke laver telefonopkald ved sit skrivebord, fordi ting på hans skrivebord og på computeren har en tendens til at stjæle den opmærksomhed, som han bør have på samtalen.

I stedet vælger han gå ind i et særligt værelse i sit hus.

"Det værelse er mit tænke-værelse. Og du bør også spørge dig selv: 'Hvad kan jeg ændre i mine omgivelser, der sikrer, at mine evne til at fokusere bliver forbedret, og min energi dermed bliver brugt mere hensigsmæssigt," siger han.

3. Undgå afbrydelser og distraktioner

Ifølge Jason Womack er de største produktivitetsproblemer, at folk oplever, at deres tid forsvinder mellem hænderne på dem, uden at de egentlig er klar over, hvad den bliver brugt på.

"Hvis jeg skal give et enkelt råd til en person i en lederstiling, så er det, at vedkommende bør minimere antallet af gange, hvor han eller hun bliver distraheret under sit arbejde," siger han.

Det er en velkendt problemstilling.

Og stresseksperten Majkan Matzau har eksempelvis tidligere fortalt til ComON, at hvis du bliver afbrudt, mens du arbejder koncentreret, kan det tage op til 20 minutter at nå det samme koncentrationsniveau igen.

Jason Womack anbefaler derfor, at du finder det fysiske arbejdsmiljø, hvor du føler dig mest effektiv og, hvor risikoen for at blive forstyrret er mindst.

Bliver du mere effektiv af at være i god form?

Womack anbefaler desuden, at du fastsætter tidsvinduer, hvor det er okay at blive forstyrret. 

 Eksempelvis har han i et tidligere interview med Inc. fortalt, at han på et tidspunkt havde en kollega, der 27 gange på blot to dage forstyrrede ham med spørgsmål. 

Herefter aftalte de at skrive spørgsmålene ned og i stedet holde to korte daglige møder, hvor de kunne diskutere dem alle på én gang. 

4. Hold dig i god form

Du kan muligvis også styrke din produktivitet, hvis du forbedrer din form. 

Jason Womack erfaring er, at især ledere har et 'enten-eller-forhold' til deres form.

"De er vant til at tænke stort. Så enten træner de til en iron man, eller også tager de slet ikke hensyn til deres krop," mener han. 

Ifølge Womack kan du dog komme langt, hvis du blot sørger for at tage de rette beslutninger i løbet af dagen. 

Ofte er det ret banale ting, du kan ændre i din dagligdag. Det kan eksempelvis handle om at springe desserten over eller vælge at gå i stedet for tage bussen eller metroen. 

Men i sidste ende kan det gøre en forskel, hvis du træffer de rette valg, når du står over for alle de små dagligdags beslutninger, mener han. 

Andre gode råd

Ud over Womacks mange trick kan du også hente hjælp hos teknologien.

Her i spalterne har vi tidligere anbefalet programmerne Freedom og RescueTime, der kan hjælpe dig med at holde netoverspringshandlinger på afstand. 

Ligesom vi også tidligere har givet dig en række trick til, hvordan du slipper af med den forstyrrende kontorstøj, som vi er mange, der ofte plages af.  

Læs også: 

Fem tips til at arbejde super-effektivt hjemmefra  

Hjerne-Madsen: Derfor skal du høre Spotify på arbejdet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere