Artikel top billede

Nu kommer Surface - men hvilken tablet skal du vælge?

Skal du købe en Surface RT, en Surface Pro eller falder dit valg på en helt tredje tablet? Her er seks facts om Microsoft Surface, der gør det lettere for dig at vælge.

På torsdag begynder Microsoft leveringen af den længe ventede Surface-tablet, som Microsoft løftede sløret for tilbage i juni.

Her i Danmark må vi dog væbne os med tålmodighed. I første omgang bliver Surface blot sat til salg i otte lande, og Danmark er ikke et af dem.

Til gengæld kan du tage en med hjem fra eksempelvis Tyskland, England eller USA. Men før du gør det, bør du dog overveje, om du kan nøjes med den Surface RT, der bliver sat til salg nu. Eller om du bør vente til starten af 2013, hvor den noget mere potente Surface Pro bliver sat til salg.

Hvad er Windows RT?

De to modeller adskiller sig først og fremmest ved, at Surface Pro er udstyret med Windows 8, mens Surface RT kører med Windows RT, der har visse begrænsninger i forhold til Windows 8.

På overfladen minder de to styresystemer om hinanden. Dog med den forskel, at Windows RT er bygget til at køre på mobile enheder med ARM-processorer, der er knap så kraftfulde, som den der sidder i en almindelig pc.

Vi har kigget på de afgørende forskelle på de to Surfaces tablets, så potentielle Surface-kunder kan vurdere, om de skal vælge den billige Surface RT, vente til januar, hvor Surface Pro kommer, eller om de måske skal se sig om efter en helt tredje tablet.

Hvilke programmer virker på en Surface?

1. Apps og programmer

Vil du gerne køre Adobe Photoshop, Microsoft Outlook eller andre traditionelle pc-programmer på din Surface, skal du ikke vælge en Surface RT. 

Denne type programmer kan du kun afvikle, hvis du køber en Surface Pro, der har den fulde udgave af Windows 8. 

På Surface RT kan du kun installere de særlige og ofte mindre krævende apps, der findes i Microsofts app-store.

Microsoft har dog udviklet en Windows RT-udgave af Microsoft Office 2013, der er præinstalleret på Surface RT. Du skal dog være opmærksom på, at det er en begrænset udgave af Office, der blandt andet mangler Outlook.

2. Skærmen

Begge udgaver af Microsoft Surface er udstyret med en skærm på 10,4 tommer i 16:9-format.

Men pro-udgaven har en betydeligt højere opløsning. Her får du 1920 x 1080 pixels, mens du i RT-udgaven må nøjes med en opløsningen på 1366 x 768.

Ingen af de to Surface-tablets kan dog matche iPad'ens retina-skærm, der har en 9,8 tommer skærm med en opløsning på 2048 x 1536 pixels.

3. Motoren

Windows RT er som nævnt udviklet specifikt til mobile enheder med en ARM-chip. Derfor er Surface udstyret med en quadcore ARM cortex A9-processor, mens du med Surface Pro får
en fuldvoksen Intel Ivy Bridge i5-processor på 1,7 ghz.

Det vil sige, at du med Surface Pro får ydelserne, der er på niveau med, hvad mange ultrabooks leverer, mens RT-udgaven mere er at sammenligne med andre tablets.

Så tung er en Surface

4. Vægt og størrelse

Pro-udgavens større processor og bedre skærm har dog en pris.

Og her tænker vi ikke på, at den naturligvis bliver markant dyrere end RT-udgaven. Den bliver også både større og markant tungere.

Surface Pro bliver lidt over 1,4 cm tyk, hvilket er knap 0,5 cm tykkere end RT-udgaven, og den kommer til at veje hele 910 gram.

En voldsom vægt til en tablet, som folk normalt har en forventning om, at de kan holde i hånden i længere tid, uden at det bliver ukomfortabelt.

RT-udgaven vejer derimod blot 680 gram, hvilket er det samme som den første iPad og en anelse mere end den nuværende iPad.

5. Lagerplads

Surface RT kommer i to udgaver. En med 32 GB og en med 64 GB, mens Surface Pro vil blive tilgængelig i en 64 og 128 GB-udgave.

Den billigste Surface RT kommer til at koste det samme i USA som en den mindste iPad med 16 GB hukommelse.

Her er det dog værd at bemærke, at Ricardo Lopez, der er test-chef for Surface, i sidste uge afslørede på Reddit, at Windows RT kommer til at fylde hele 12 GB, hvilket blot efterlader 20 GB friplads på en Surface med 32 GB.

Til sammenligning fylder iPad'ens iOS cirka 1 GB.

Men i modsætning til en iPad kan Surface RT og Surface Pro udvides med ekstra hukommelse via et SD-kort.

6. Prisen

Som nævnt kommer den billigste Surface RT til at matche priserne på Apples iPad.

I USA kommer den billigste Surface til at koste 499 dollar, hvilket svarer til knap 2.800 kroner, mens en Surface med 64 GB kommer til at koste 599 dollar, hvilket svarer til knap 3400 kroner.

Ligesom med Apples iPad skal vi dog nok forvente, at prisen bliver betydeligt højere i Danmark.

Priserne for Surface i Pro-udgaven kender vi endnu ikke, men de må formodes at blive betydeligt højere, og vi skal nok forvente, at de kommer til at ligge i ultrabook-niveau.

Læs også:

Surface-tablet er klar: Her er prisen 

IPad Mini er på vej - her er de mest troværdige rygter

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere