Artikel top billede

Astronaut fjernstyrer robot fra rumstation

Det interplanetariske internet skal bruges til kommende Mars-missioner.

I slutningen af oktober har det europæiske rumagentur ESA og amerikanske NASA gennemført et eksperiment, hvor en astronaut på den internationale rumstation har fjernstyret en robot på Jorden. Forskerne har brugt en eksperimentel teknologi, kaldet Disruption-Tolerant Network (DTN), der også bliver betegnet som et interplanetarisk internet.

Den samme teknologi skal måske en dag bruges til kommunikation mellem Jorden og Mars. De lange afstande stiller andre krav til dataforbindelser end det jordiske internet. DTN er mere robust end det normale internet, og det er forberedt til at håndtere forsinkelser og pakketab, der kan opstå på de lange kommunikationsveje mellem rumstationer, satellitter og fjerne sonder.

I eksperimentet har astronauten Sunita Williams brugt en bærbar computer med DTN software til at fjernstyre en robot i Tyskland. Det skriver BBC.

"Det handler om at kommunikere over store afstande, for det 'normale' internet forventer ikke, at der kan tage flere minutter, inden noget kommer frem," siger ESA-forskeren Kim Nergaard til BBC.

Det var internet-pioneren Vint Cerf, der oprindelig fik ideen til det interplanetariske internet for mere end ti år siden.

Teknologien blev testet første gang i november 2008, da NASA sendte billeder frem og tilbage til et rumfartøj over en afstand på 35 millioner kilometer.

Systemet bruger et netværk af knudepunkter til at håndtere forsinkelser. Hvis der sker en afbrydelse, bliver data gemt i et af knudepunkterne, inden forbindelsen kan genoprettes. Denne "store and forward" mekanisme skal sørge for, at data ikke går tabt.

"Med det jordiske internet skal kilden sende alle data igen, hvis du mister forbindelsen. Men DTN kan håndtere afbrydelser, og det er forskellen - det skal være meget mere robust over store afstande," siger Nergaard.

I øjeblikket bruger man det såkaldte "point-to-point communication" til at kommunikere med Curiosity-roveren på Mars.

"Normalt bliver roveren på Mars styret direkte fra Jorden, og i nogle tilfælde bliver rumfartøjer i kredsløb om Mars brugt til at sende data videre - men det er stadig punkt-til-punkt kommunikation," forklarer han.

Der er flere robotter på Mars og mange satellitter i kredsløb om planeten, men de er ikke indbyrdes forbundet.

"Ideen er, at fremtidens rovere på Mars og fartøjer i kredsløb bliver behandlet som et netværk, så du kan sende ting til netværket, ligesom du sender ting til internet på jorden. Det vil stadig bruge radiobølger, men på andre frekvenser, som giver en højere båndbredde end dem, vi bruger i dag," siger Nergaard.

NASA betegner eksperimentet i november som en succes. Det er nu bevist, at det kan lade sig gøre at fjernstyre en robot fra et rumfartøj i kredsløb om en planet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere