Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Endnu en dinosaur i computeralderen er uddød

Den gamle elektriske skrivemaskine synger på sidste vers. Produktionen på den sidste fabrik er nu stoppet.

Langt ind i computeralderen har den klassiske skrivemaskine stadig overlevet i sin egen lille niche. Men nu er det slut. Brother er den sidste producent, der har fremstillet klassiske skrivemaskiner, og her har man nu stoppet produktionen på sin fabrik i den walisiske by Wrexham.  

Ifølge Brother køber danskerne stadig omkring 1.000 nye skrivemaskiner om året. Det er dog ikke nok til at opretholde en rentabel produktion på fabrikken.

På tusindvis af danske kontorer og i mange private hjem kan man stadig finde skrivemaskiner, der især bliver brugt til fakturaer og formularer med gennemslag. Her kan moderne laser- og inkjet-printere ikke følge med.

Hvis man ønsker at sikre sig en af de sidste skrivemaskiner, inden den ryger på museum, skulle der stadig være mulighed for det.

"Vi har købt et stort lager af den sidste produktion af skrivemaskiner, så vi skulle kunne håndtere efterspørgslen i et godt stykke tid frem - under normale omstændigheder," siger Henning Elkjær, der er marketingchef hos Brother i Danmark.

Firmaet har solgt skrivemaskiner i Danmark siden 1963, og fabrikken i Wales var den sidste overlevende skrivemaskine-produktion i Europa. Den har fremstillet 5,8 millioner skrivemaskiner på 27 år.

Salget begyndte dog at gå tilbage allerede i 1980'erne, da pc'en gjorde sit indtog sammen med tekstbehandling og regneark. Nyheden om skrivemaskinens død har dog sat gang i salget igen.

"I de senere dage har vi fordoblet vores salg af skrivemaskiner, og vores forhandlere får rigtigt mange forespørgsler på dem. Jeg vil ikke kalde det en hamstrings-bølge endnu, men den kan jo komme. Helt åbenlyst er mange folk vilde efter at sikre sig en af de sidste, nye skrivemaskiner, man kan købe," siger Henning Elkjær.

BBC har ligefrem filmet den sidste skrivemaskine, der løb over samlebåndet i Wales.

De første patenter for en slags skrivemaskine stammer tilbage fra 1714 i England, men skrivemaskiner i den form, som de fleste af os kender dem, gik først i produktion i 1860'erne og 70'erne. Japanske Brother startede i 1908 som producent af symaskiner, og den forretning lever stadig i bedste velgående.

I 1971 kom den første matrix-printer, og i dag er det alt-i-én maskiner, der fylder godt i ordrebøgerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.