Artikel top billede

Multinationale Microsoft betaler et tocifret millionbeløb i dansk skat

Softwaregiganten hører til de skattebetalende multinationale selskaber i Danmark - men hvor meget betaler de og hvad betaler de skat af?

I en tid, hvor der er fokus på multinationale selskabers skattebetaling lægger Microsoft 47,3 millioner kroner som skattebetaling i Danmark.

Det fremgår af de seneste regnskaber fra Microsofts selskaber i Danmark.

Microsoft har to selskaber i Danmark. Det drejer sig om salgs-  og marketing-selskabet, Microsoft Danmark, og om Microsofts udviklingscenter i Vedbæk, Microsoft Development Center Copenhagen, der i øvrigt er Microsofts største udviklingscenter i Europa.

Microsofts skattebetaling er fordelt så de knap 35 millioner kroner kommer fra Microsoft Danmark, mens de restende godt 12 millioner kroner kommer fra Microsofts udviklingscenter i Vedbæk.

Men hvordan Microsofts skattebetaling er endt der, er en lidt kompliceret historie.

Microsoft Danmark er landeselskabet, der står for salget på det danske marked. Her havde softwaregiganten en omsætning på 871 millioner kroner og et overskud før skat på 145,6 millioner kroner.

Men tallene er ikke et udtryk for, hvor meget Microsoft sælger i Danmark. For som Microsoft selv gør opmærksom på, er Microsoft Danmark et selskab, der får indtægter via en agent-model.

Når Microsoft Danmark sælger eksempelvis en Sharepoint-løsning - gennem en forhandler, naturligvis - ryger Microsofts andel af betalingen til et selskab i Irland. Microsoft Danmark får så som agent for Microsoft i Irland, en kommission for at sælge løsningen.

Omsætningen på 871 millioner kroner er derfor på ingen måde et udtryk for hvor meget Microsoft sælger i Danmark. De 187,7 millioner kroner kommer fra salg af konsulenttimer i Danmark, mens de resterende 683,5 millioner kroner er kommissions-indtægter. Men beløbet er givetvis langt mindre end den reelle omsætning på salg af Microsoft-produkter. Hvor meget ved kun Microsoft.

Ifølge direktør i Skat, Rasmus Bo Andersen, er Microsofts model med at sælge varerne gennem Irland, dog fuldt ud lovlig. Men der kan være nuancer.

"Det, som er vigtigt i forhold til agent-modellen, er, at når man sælger i Danmark, så sælger man på et varemærke. Der, hvor vi gør noget, er når de benytter et dansk varemærke i salget. Her kan vi gå ind og fastsætte en værdi af de royalties, som skal betales for de varemærker, der kommer fra Danmark," siger han.

Rasmus Bo Andersen kan ikke udtale sig om konkrete sager. Derfor kan han heller ikke bekræfte om Skat i forbindelse med Microsoft ser på, hvordan software-giganten håndterer salget af C5, Nav og AX, der jo oprindeligt er danske produkter, fra dengang Microsoft købte NavisionDamgaard.

Netop det opkøb er årsag til at Microsofts største udviklingscenter i Europa, Microsoft Development Center Copenhagen, ligger i Vedbæk. Her fik man sidste år en omsætning på 504 millioner kroner og et overskud før skat på 124,6 millioner kroner. Den halve milliard her er ifølge regnskabet en koncernintern indtægt, som alene afspejler omkostninger- og ikke produkternes markedsandele (og dermed salg), som Microsoft skriver i regnskabet.

Derfor kunne netop den konstruktion være genstand for Skats efterforskning i Danmark.

Det vil Rasmus Bo Andersen dog ikke kommentere på.

Læs Microsofts svar her.

Læs mere:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere