Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Multinationale Microsoft betaler et tocifret millionbeløb i dansk skat

Softwaregiganten hører til de skattebetalende multinationale selskaber i Danmark - men hvor meget betaler de og hvad betaler de skat af?

I en tid, hvor der er fokus på multinationale selskabers skattebetaling lægger Microsoft 47,3 millioner kroner som skattebetaling i Danmark.

Det fremgår af de seneste regnskaber fra Microsofts selskaber i Danmark.

Microsoft har to selskaber i Danmark. Det drejer sig om salgs-  og marketing-selskabet, Microsoft Danmark, og om Microsofts udviklingscenter i Vedbæk, Microsoft Development Center Copenhagen, der i øvrigt er Microsofts største udviklingscenter i Europa.

Microsofts skattebetaling er fordelt så de knap 35 millioner kroner kommer fra Microsoft Danmark, mens de restende godt 12 millioner kroner kommer fra Microsofts udviklingscenter i Vedbæk.

Men hvordan Microsofts skattebetaling er endt der, er en lidt kompliceret historie.

Microsoft Danmark er landeselskabet, der står for salget på det danske marked. Her havde softwaregiganten en omsætning på 871 millioner kroner og et overskud før skat på 145,6 millioner kroner.

Men tallene er ikke et udtryk for, hvor meget Microsoft sælger i Danmark. For som Microsoft selv gør opmærksom på, er Microsoft Danmark et selskab, der får indtægter via en agent-model.

Når Microsoft Danmark sælger eksempelvis en Sharepoint-løsning - gennem en forhandler, naturligvis - ryger Microsofts andel af betalingen til et selskab i Irland. Microsoft Danmark får så som agent for Microsoft i Irland, en kommission for at sælge løsningen.

Omsætningen på 871 millioner kroner er derfor på ingen måde et udtryk for hvor meget Microsoft sælger i Danmark. De 187,7 millioner kroner kommer fra salg af konsulenttimer i Danmark, mens de resterende 683,5 millioner kroner er kommissions-indtægter. Men beløbet er givetvis langt mindre end den reelle omsætning på salg af Microsoft-produkter. Hvor meget ved kun Microsoft.

Ifølge direktør i Skat, Rasmus Bo Andersen, er Microsofts model med at sælge varerne gennem Irland, dog fuldt ud lovlig. Men der kan være nuancer.

"Det, som er vigtigt i forhold til agent-modellen, er, at når man sælger i Danmark, så sælger man på et varemærke. Der, hvor vi gør noget, er når de benytter et dansk varemærke i salget. Her kan vi gå ind og fastsætte en værdi af de royalties, som skal betales for de varemærker, der kommer fra Danmark," siger han.

Rasmus Bo Andersen kan ikke udtale sig om konkrete sager. Derfor kan han heller ikke bekræfte om Skat i forbindelse med Microsoft ser på, hvordan software-giganten håndterer salget af C5, Nav og AX, der jo oprindeligt er danske produkter, fra dengang Microsoft købte NavisionDamgaard.

Netop det opkøb er årsag til at Microsofts største udviklingscenter i Europa, Microsoft Development Center Copenhagen, ligger i Vedbæk. Her fik man sidste år en omsætning på 504 millioner kroner og et overskud før skat på 124,6 millioner kroner. Den halve milliard her er ifølge regnskabet en koncernintern indtægt, som alene afspejler omkostninger- og ikke produkternes markedsandele (og dermed salg), som Microsoft skriver i regnskabet.

Derfor kunne netop den konstruktion være genstand for Skats efterforskning i Danmark.

Det vil Rasmus Bo Andersen dog ikke kommentere på.

Læs Microsofts svar her.

Læs mere:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere