Artikel top billede

Amazon bruger trusler og overvågning til at styre sine ansatte

Den tyske afdeling af netgiganten Amazon bliver nu anklaget for umenneskelige arbejdsforhold. De ansatte bliver overvåget og truet.

Det er ikke kun i Fjernøsten, at arbejdere knokler under uværdige arbejdsforhold hos de store it- og internet-giganter. En tysk tv-udsendelse har nu afsløret, at Amazon betaler en meget lav løn til sine lagerarbejdere og bruger omfattende kontrol og overvågning af de ansatte.

Det er især i tiden inden jul, at Amazon hyrer ekstra arbejdskraft til at sortere og pakke i sine store lagerhaller. Den tyske tv-station Hessischer Rundfunk afslører i sin udsendelse, at arbejderne typisk bliver hyret gennem agenter i udlandet.

Disse formidlings-bureauer sørger også for ansættelses-kontrakter og indkvartering. Mange af de udenlandske arbejdere bliver indkvarteret i tomme ferieboliger. Her sover op til fem personer i samme rum. De ansatte bliver så transporteret til arbejdspladsen i busser.

En del af lønnen bliver tilbageholdt for at dække udgifterne, så arbejderne i nogle tilfælde kun får udbetalt en timeløn på 60 kr. inden skat. Det ligger langt under den normale mindsteløn.

De tyske tv-journalister har brugt skjult kamera for at dokumentere arbejdernes forhold. De fortæller blandt andet, at et sikkerhedsfirma gennemfører regelmæssige ransagninger af arbejdernes værelser. En ansat, der klagede over forholdene, blev bortvist og skulle rejse hjem i løbet af en time.

Sikkerheden skulle være så stram, at arbejderne får kontrolleret deres lommer efter morgenmaden for at sikre, at de ikke har taget brød med.

En del af kritikken retter sig mod sikkerhedsfirmaet HESS Security, som er hyret til at kontrollere de ansatte. Tv-journalisterne mener, at der er forbindelser mellem firmaet og højreekstreme miljøer i Tyskland.

Den tyske fagforening Verdi kritiserer også, at de fastansatte Amazon-medarbejdere i et lager i Rheinberg har alt for korte pauser. De har 45 minutter til deres middagspause, men de skal først passere en sikkerhedssluse med lange køer - og så der er kun få minutter tilbage til at spise.

Amazon har ikke selv kommenteret tv-udsendelsen, men internet-giganten har tidligere været udsat for kritik.

En journalist fra den britiske avis The Times gik undercover for at undersøge arbejdsforholdene i 2008 og afslørede, at de sæsonsatte hos Amazon arbejdede under sweatshop-lignende betingelser.

Ifølge The Times kunne medarbejderne risikere at blive fyret, hvis de meldte sig syge, og de skulle arbejde syv dage om ugen. De ansatte måtte kun holde to korte pauser om dagen og skulle bede om tilladelse for at gå på toilettet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.