Artikel top billede

Amazon bruger trusler og overvågning til at styre sine ansatte

Den tyske afdeling af netgiganten Amazon bliver nu anklaget for umenneskelige arbejdsforhold. De ansatte bliver overvåget og truet.

Det er ikke kun i Fjernøsten, at arbejdere knokler under uværdige arbejdsforhold hos de store it- og internet-giganter. En tysk tv-udsendelse har nu afsløret, at Amazon betaler en meget lav løn til sine lagerarbejdere og bruger omfattende kontrol og overvågning af de ansatte.

Det er især i tiden inden jul, at Amazon hyrer ekstra arbejdskraft til at sortere og pakke i sine store lagerhaller. Den tyske tv-station Hessischer Rundfunk afslører i sin udsendelse, at arbejderne typisk bliver hyret gennem agenter i udlandet.

Disse formidlings-bureauer sørger også for ansættelses-kontrakter og indkvartering. Mange af de udenlandske arbejdere bliver indkvarteret i tomme ferieboliger. Her sover op til fem personer i samme rum. De ansatte bliver så transporteret til arbejdspladsen i busser.

En del af lønnen bliver tilbageholdt for at dække udgifterne, så arbejderne i nogle tilfælde kun får udbetalt en timeløn på 60 kr. inden skat. Det ligger langt under den normale mindsteløn.

De tyske tv-journalister har brugt skjult kamera for at dokumentere arbejdernes forhold. De fortæller blandt andet, at et sikkerhedsfirma gennemfører regelmæssige ransagninger af arbejdernes værelser. En ansat, der klagede over forholdene, blev bortvist og skulle rejse hjem i løbet af en time.

Sikkerheden skulle være så stram, at arbejderne får kontrolleret deres lommer efter morgenmaden for at sikre, at de ikke har taget brød med.

En del af kritikken retter sig mod sikkerhedsfirmaet HESS Security, som er hyret til at kontrollere de ansatte. Tv-journalisterne mener, at der er forbindelser mellem firmaet og højreekstreme miljøer i Tyskland.

Den tyske fagforening Verdi kritiserer også, at de fastansatte Amazon-medarbejdere i et lager i Rheinberg har alt for korte pauser. De har 45 minutter til deres middagspause, men de skal først passere en sikkerhedssluse med lange køer - og så der er kun få minutter tilbage til at spise.

Amazon har ikke selv kommenteret tv-udsendelsen, men internet-giganten har tidligere været udsat for kritik.

En journalist fra den britiske avis The Times gik undercover for at undersøge arbejdsforholdene i 2008 og afslørede, at de sæsonsatte hos Amazon arbejdede under sweatshop-lignende betingelser.

Ifølge The Times kunne medarbejderne risikere at blive fyret, hvis de meldte sig syge, og de skulle arbejde syv dage om ugen. De ansatte måtte kun holde to korte pauser om dagen og skulle bede om tilladelse for at gå på toilettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere