Artikel top billede

Amazon bruger trusler og overvågning til at styre sine ansatte

Den tyske afdeling af netgiganten Amazon bliver nu anklaget for umenneskelige arbejdsforhold. De ansatte bliver overvåget og truet.

Det er ikke kun i Fjernøsten, at arbejdere knokler under uværdige arbejdsforhold hos de store it- og internet-giganter. En tysk tv-udsendelse har nu afsløret, at Amazon betaler en meget lav løn til sine lagerarbejdere og bruger omfattende kontrol og overvågning af de ansatte.

Det er især i tiden inden jul, at Amazon hyrer ekstra arbejdskraft til at sortere og pakke i sine store lagerhaller. Den tyske tv-station Hessischer Rundfunk afslører i sin udsendelse, at arbejderne typisk bliver hyret gennem agenter i udlandet.

Disse formidlings-bureauer sørger også for ansættelses-kontrakter og indkvartering. Mange af de udenlandske arbejdere bliver indkvarteret i tomme ferieboliger. Her sover op til fem personer i samme rum. De ansatte bliver så transporteret til arbejdspladsen i busser.

En del af lønnen bliver tilbageholdt for at dække udgifterne, så arbejderne i nogle tilfælde kun får udbetalt en timeløn på 60 kr. inden skat. Det ligger langt under den normale mindsteløn.

De tyske tv-journalister har brugt skjult kamera for at dokumentere arbejdernes forhold. De fortæller blandt andet, at et sikkerhedsfirma gennemfører regelmæssige ransagninger af arbejdernes værelser. En ansat, der klagede over forholdene, blev bortvist og skulle rejse hjem i løbet af en time.

Sikkerheden skulle være så stram, at arbejderne får kontrolleret deres lommer efter morgenmaden for at sikre, at de ikke har taget brød med.

En del af kritikken retter sig mod sikkerhedsfirmaet HESS Security, som er hyret til at kontrollere de ansatte. Tv-journalisterne mener, at der er forbindelser mellem firmaet og højreekstreme miljøer i Tyskland.

Den tyske fagforening Verdi kritiserer også, at de fastansatte Amazon-medarbejdere i et lager i Rheinberg har alt for korte pauser. De har 45 minutter til deres middagspause, men de skal først passere en sikkerhedssluse med lange køer - og så der er kun få minutter tilbage til at spise.

Amazon har ikke selv kommenteret tv-udsendelsen, men internet-giganten har tidligere været udsat for kritik.

En journalist fra den britiske avis The Times gik undercover for at undersøge arbejdsforholdene i 2008 og afslørede, at de sæsonsatte hos Amazon arbejdede under sweatshop-lignende betingelser.

Ifølge The Times kunne medarbejderne risikere at blive fyret, hvis de meldte sig syge, og de skulle arbejde syv dage om ugen. De ansatte måtte kun holde to korte pauser om dagen og skulle bede om tilladelse for at gå på toilettet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere