Artikel top billede

Frygter nyt kaos med forskellige stik til mobilopladere

EU truer igen med et indgreb, hvis den frivillige brancheaftale om fælles mobilopladere ikke bliver forlænget.

Den italienske EU-kommissær Antonio Tajani udtrykker nu skuffelse over, at de fleste producenter af mobiltelefoner ikke vil forlænge deres frivillige aftale om en fælles standard for mobilopladere. Han gentager truslen om et indgreb, hvis producenterne ikke kan blive enige.

De store producenter af mobiltelefoner underskrev et såkaldt Memorandum of Understanding tilbage i 2009, hvor de forpligtede sig til at bruge en universel oplader baseret på mikro-USB.

Mod slutningen af 2012 var det 90 procent af alle mobilopladere på markedet, der var kompatible med denne standard. Men aftalen udløb den 31. december 2012, og den er ikke blevet forlænget.

EU-kommissionen forsøger nu at presse producenterne, men det har indtil videre ikke haft nogen effekt.  

Antonio Tajani ønsker, at den universelle oplader også skal kunne bruges til andre former for elektroniske produkter, herunder pc-tilbehør.

Beslutningen om at vælge mikro-USB skyldes blandt andet, at næsten alle mobiltelefoner efterhånden har datafunktioner og dermed i forvejen bruger mikro-USB til dataoverførsel mellem telefon og computer.

Ifølge EU har producenterne klaget over, at den nuværende standard ikke er tilstrækkelig til de nyeste smartphones. Forklaringen kan være, at nogle producenter ønsker at bruge kraftigere opladere for at reducere ladetiden.

I den aktuelle standard er den maksimale strøm på 1,5 ampere. Nogle smartphones kan oplades hurtigere med en 2 ampere oplader. Samsung bruger allerede en sådan oplader til sin Galaxy Note II smartphone, og det er også efterhånden almindeligt at bruge 2 ampere-opladere med mikro-USB til tablet-pc'er.

Den fælles standard skal både gavne forbrugere og miljøet. Branchens egen organisation, GSM Association, har regnet sig frem til, at standby-forbruget kan reduceres med 50 pct., og der kan spares 51.000 tons overflødige opladere ved at indføre en fælles standard.
 
Det betyder også, at man ikke længere behøver smide sin gamle oplader væk, når man skifter telefon, og nye telefoner kan leveres uden en ny oplader. Det kan også gøre telefonerne lidt billigere.

Men dette mål er ikke nået. Nye telefoner bliver stadig solgt med en oplader, og der er heller ikke udsigt til, at det vil ændre sig i den nærmeste fremtid. Så bjergene af elektroskrot bliver ikke mindre trods den fælles standard.

Efter at den frivillige aftale er ophørt, frygtes det, at producenterne igen vil bruge deres egne stik. Men det er allerede tilladt at bruge sin egen teknologi i den frivillige aftale, så længe producenten tilbyder en adapter til mikro-USB.

Det er den løsning, som blandt andet Apple har valgt. Men her skal kunderne betale ekstra for adapteren, der ikke følger med telefonen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere