Artikel top billede

Frygter nyt kaos med forskellige stik til mobilopladere

EU truer igen med et indgreb, hvis den frivillige brancheaftale om fælles mobilopladere ikke bliver forlænget.

Den italienske EU-kommissær Antonio Tajani udtrykker nu skuffelse over, at de fleste producenter af mobiltelefoner ikke vil forlænge deres frivillige aftale om en fælles standard for mobilopladere. Han gentager truslen om et indgreb, hvis producenterne ikke kan blive enige.

De store producenter af mobiltelefoner underskrev et såkaldt Memorandum of Understanding tilbage i 2009, hvor de forpligtede sig til at bruge en universel oplader baseret på mikro-USB.

Mod slutningen af 2012 var det 90 procent af alle mobilopladere på markedet, der var kompatible med denne standard. Men aftalen udløb den 31. december 2012, og den er ikke blevet forlænget.

EU-kommissionen forsøger nu at presse producenterne, men det har indtil videre ikke haft nogen effekt.  

Antonio Tajani ønsker, at den universelle oplader også skal kunne bruges til andre former for elektroniske produkter, herunder pc-tilbehør.

Beslutningen om at vælge mikro-USB skyldes blandt andet, at næsten alle mobiltelefoner efterhånden har datafunktioner og dermed i forvejen bruger mikro-USB til dataoverførsel mellem telefon og computer.

Ifølge EU har producenterne klaget over, at den nuværende standard ikke er tilstrækkelig til de nyeste smartphones. Forklaringen kan være, at nogle producenter ønsker at bruge kraftigere opladere for at reducere ladetiden.

I den aktuelle standard er den maksimale strøm på 1,5 ampere. Nogle smartphones kan oplades hurtigere med en 2 ampere oplader. Samsung bruger allerede en sådan oplader til sin Galaxy Note II smartphone, og det er også efterhånden almindeligt at bruge 2 ampere-opladere med mikro-USB til tablet-pc'er.

Den fælles standard skal både gavne forbrugere og miljøet. Branchens egen organisation, GSM Association, har regnet sig frem til, at standby-forbruget kan reduceres med 50 pct., og der kan spares 51.000 tons overflødige opladere ved at indføre en fælles standard.
 
Det betyder også, at man ikke længere behøver smide sin gamle oplader væk, når man skifter telefon, og nye telefoner kan leveres uden en ny oplader. Det kan også gøre telefonerne lidt billigere.

Men dette mål er ikke nået. Nye telefoner bliver stadig solgt med en oplader, og der er heller ikke udsigt til, at det vil ændre sig i den nærmeste fremtid. Så bjergene af elektroskrot bliver ikke mindre trods den fælles standard.

Efter at den frivillige aftale er ophørt, frygtes det, at producenterne igen vil bruge deres egne stik. Men det er allerede tilladt at bruge sin egen teknologi i den frivillige aftale, så længe producenten tilbyder en adapter til mikro-USB.

Det er den løsning, som blandt andet Apple har valgt. Men her skal kunderne betale ekstra for adapteren, der ikke følger med telefonen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.