Artikel top billede

Microsoft bøjer sig: Redder forhandlere ud af licensklemme

Microsoft slækker på sine licensregler for at sikre forhandleres softwaresalg til offentlige kunder.

Pres fra den offentlige indkøbsselskab SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) har helt usædvanligt fået Microsoft til at slække på sine licensregler (compliance) over for offentlige kunder. Dermed redder Microsoft en stribe SKI-forhandlere ud af en alvorlig klemme.

Normalt kræver Microsoft, at maksimalt fem procent af en kundes software må være forkert eller mangelfuldt licenseret (incompliant). Men i en ny tre-årig rammeaftale om leverance af standardsoftware (02.06 - delaftale 2) er kravet blevet ændret, så de offentlige kunder nu kan slippe af sted med fejlagtig licensering på op til 15 procent af sin software fra Microsoft.

Flere kilder bekræfter over for Channelworld, at Microsoft i en særaftale med SKI har valgt at ændre sine licensbetingelser over for de offentlige kunder. Ændringerne er også skrevet ind afsnit 7 i Microsofts standardaftale, der går under navnet "Business and Services Agreement Amendment ID CTM", som Channelworld er i besiddelse af.

Det fremgår også af aftalen, at offentlige kunder, der forbryder sig mod compliance-reglerne slipper betydeligt billigere, når de skal ud på markedet for at købe de manglende licenser.

SKI-aftalen indeholder nemlig et prisloft på 110 procent af den normale indkøbspris. Det er markant lavere end i Microsofts standardbetingelser, hvor prisen for den supplerende software ifølge Channelworlds oplysninger i nogle tilfælde kan ligge flere hundrede procent over den normale indkøbspris.

SKI-aftalen indebærer også, at Microsoft skal give et varsel på mindst 60 dage forud for et kontrolbesøg hos kunden. Normalt er varslingsfristen på kun 30 dage.

"Jeg har aldrig hørt om det her før, og jeg er 100 procent overbevist om, at det er første gang, det sker," siger en kilde med indgående kendskab til sagen.

De særlige licensregler for det offentlige har ifølge Channelworlds oplysninger været SKI's betingelse for at forhandlere kunne blive godkendt som leverandører på aftalen. Ved at opbløde kravene har Microsoft sikret, at forhandlerne på aftalen ikke kommer i klemme mellem Microsofts normale licensregler og kravene fra SKI.

Mens Microsoft har valgt at bøje nakken for SKI's krav, valgte IBM så sent som i sidste måned helt at droppe ud af en tilsvarende aftale for IBM-software.

Channelworld har bedt Microsoft om at forklare, hvorfor compliance-reglerne for offentlige kunder er blevet lempet, og om der er fortilfælde, hvor bestemte kundegrupper har fået tilsvarende fordele.

Microsofts danske kommunikationsdirektør Anders Adelhorst ønsker ikke at kommentere de konkrete ændringer i licensreglerne.

"Vi har fokuseret på - sammen med vores dygtige partnere - at sikre, at kundernes behov bliver mødt. Vi er utroligt glade for, at så mange af vores partnere har vundet en plads i udbuddet. Derudover har vi ingen kommentarer til de betingelser, som vi har givet vores partnere mulighed for at byde ind med," skriver Anders Adelhorst i en mail til Channelworld.

Læs mere:

Vindere fundet til dansk milliard-udbud
Hård kritik af SKI: It-kæmper dropper milliardaftale
Forhandlere i klemme: IBM blokerer ny SKI-aftale
SKI affejer IBM-bombe: Vi har en god aftale
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere