Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Microsoft bøjer sig: Redder forhandlere ud af licensklemme

Microsoft slækker på sine licensregler for at sikre forhandleres softwaresalg til offentlige kunder.

Pres fra den offentlige indkøbsselskab SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) har helt usædvanligt fået Microsoft til at slække på sine licensregler (compliance) over for offentlige kunder. Dermed redder Microsoft en stribe SKI-forhandlere ud af en alvorlig klemme.

Normalt kræver Microsoft, at maksimalt fem procent af en kundes software må være forkert eller mangelfuldt licenseret (incompliant). Men i en ny tre-årig rammeaftale om leverance af standardsoftware (02.06 - delaftale 2) er kravet blevet ændret, så de offentlige kunder nu kan slippe af sted med fejlagtig licensering på op til 15 procent af sin software fra Microsoft.

Flere kilder bekræfter over for Channelworld, at Microsoft i en særaftale med SKI har valgt at ændre sine licensbetingelser over for de offentlige kunder. Ændringerne er også skrevet ind afsnit 7 i Microsofts standardaftale, der går under navnet "Business and Services Agreement Amendment ID CTM", som Channelworld er i besiddelse af.

Det fremgår også af aftalen, at offentlige kunder, der forbryder sig mod compliance-reglerne slipper betydeligt billigere, når de skal ud på markedet for at købe de manglende licenser.

SKI-aftalen indeholder nemlig et prisloft på 110 procent af den normale indkøbspris. Det er markant lavere end i Microsofts standardbetingelser, hvor prisen for den supplerende software ifølge Channelworlds oplysninger i nogle tilfælde kan ligge flere hundrede procent over den normale indkøbspris.

SKI-aftalen indebærer også, at Microsoft skal give et varsel på mindst 60 dage forud for et kontrolbesøg hos kunden. Normalt er varslingsfristen på kun 30 dage.

"Jeg har aldrig hørt om det her før, og jeg er 100 procent overbevist om, at det er første gang, det sker," siger en kilde med indgående kendskab til sagen.

De særlige licensregler for det offentlige har ifølge Channelworlds oplysninger været SKI's betingelse for at forhandlere kunne blive godkendt som leverandører på aftalen. Ved at opbløde kravene har Microsoft sikret, at forhandlerne på aftalen ikke kommer i klemme mellem Microsofts normale licensregler og kravene fra SKI.

Mens Microsoft har valgt at bøje nakken for SKI's krav, valgte IBM så sent som i sidste måned helt at droppe ud af en tilsvarende aftale for IBM-software.

Channelworld har bedt Microsoft om at forklare, hvorfor compliance-reglerne for offentlige kunder er blevet lempet, og om der er fortilfælde, hvor bestemte kundegrupper har fået tilsvarende fordele.

Microsofts danske kommunikationsdirektør Anders Adelhorst ønsker ikke at kommentere de konkrete ændringer i licensreglerne.

"Vi har fokuseret på - sammen med vores dygtige partnere - at sikre, at kundernes behov bliver mødt. Vi er utroligt glade for, at så mange af vores partnere har vundet en plads i udbuddet. Derudover har vi ingen kommentarer til de betingelser, som vi har givet vores partnere mulighed for at byde ind med," skriver Anders Adelhorst i en mail til Channelworld.

Læs mere:

Vindere fundet til dansk milliard-udbud
Hård kritik af SKI: It-kæmper dropper milliardaftale
Forhandlere i klemme: IBM blokerer ny SKI-aftale
SKI affejer IBM-bombe: Vi har en god aftale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere