Artikel top billede

Microsoft bøjer sig: Redder forhandlere ud af licensklemme

Microsoft slækker på sine licensregler for at sikre forhandleres softwaresalg til offentlige kunder.

Pres fra den offentlige indkøbsselskab SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) har helt usædvanligt fået Microsoft til at slække på sine licensregler (compliance) over for offentlige kunder. Dermed redder Microsoft en stribe SKI-forhandlere ud af en alvorlig klemme.

Normalt kræver Microsoft, at maksimalt fem procent af en kundes software må være forkert eller mangelfuldt licenseret (incompliant). Men i en ny tre-årig rammeaftale om leverance af standardsoftware (02.06 - delaftale 2) er kravet blevet ændret, så de offentlige kunder nu kan slippe af sted med fejlagtig licensering på op til 15 procent af sin software fra Microsoft.

Flere kilder bekræfter over for Channelworld, at Microsoft i en særaftale med SKI har valgt at ændre sine licensbetingelser over for de offentlige kunder. Ændringerne er også skrevet ind afsnit 7 i Microsofts standardaftale, der går under navnet "Business and Services Agreement Amendment ID CTM", som Channelworld er i besiddelse af.

Det fremgår også af aftalen, at offentlige kunder, der forbryder sig mod compliance-reglerne slipper betydeligt billigere, når de skal ud på markedet for at købe de manglende licenser.

SKI-aftalen indeholder nemlig et prisloft på 110 procent af den normale indkøbspris. Det er markant lavere end i Microsofts standardbetingelser, hvor prisen for den supplerende software ifølge Channelworlds oplysninger i nogle tilfælde kan ligge flere hundrede procent over den normale indkøbspris.

SKI-aftalen indebærer også, at Microsoft skal give et varsel på mindst 60 dage forud for et kontrolbesøg hos kunden. Normalt er varslingsfristen på kun 30 dage.

"Jeg har aldrig hørt om det her før, og jeg er 100 procent overbevist om, at det er første gang, det sker," siger en kilde med indgående kendskab til sagen.

De særlige licensregler for det offentlige har ifølge Channelworlds oplysninger været SKI's betingelse for at forhandlere kunne blive godkendt som leverandører på aftalen. Ved at opbløde kravene har Microsoft sikret, at forhandlerne på aftalen ikke kommer i klemme mellem Microsofts normale licensregler og kravene fra SKI.

Mens Microsoft har valgt at bøje nakken for SKI's krav, valgte IBM så sent som i sidste måned helt at droppe ud af en tilsvarende aftale for IBM-software.

Channelworld har bedt Microsoft om at forklare, hvorfor compliance-reglerne for offentlige kunder er blevet lempet, og om der er fortilfælde, hvor bestemte kundegrupper har fået tilsvarende fordele.

Microsofts danske kommunikationsdirektør Anders Adelhorst ønsker ikke at kommentere de konkrete ændringer i licensreglerne.

"Vi har fokuseret på - sammen med vores dygtige partnere - at sikre, at kundernes behov bliver mødt. Vi er utroligt glade for, at så mange af vores partnere har vundet en plads i udbuddet. Derudover har vi ingen kommentarer til de betingelser, som vi har givet vores partnere mulighed for at byde ind med," skriver Anders Adelhorst i en mail til Channelworld.

Læs mere:

Vindere fundet til dansk milliard-udbud
Hård kritik af SKI: It-kæmper dropper milliardaftale
Forhandlere i klemme: IBM blokerer ny SKI-aftale
SKI affejer IBM-bombe: Vi har en god aftale
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Capgemini varsler kæmpe offensiv på det danske SAP-marked: Vil ansætte op til 40 nye konsulenter i år
Den danske del af Capgemini vil tage en langt større bid af det danske SAP-marked, som ifølge dansk landechef Claus Rydkjær står overfor en mulig eksplosion som følge af overgangen til S/4HANA. Op til 40 nye ansatte skal gøre Capgemini i stand til at tredoble SAP-forretningen på bare et år. "Vi mener, tidspunktet er nu," siger Claus Rydkjær til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.