Artikel top billede

Microsoft: Det er farligt at bruge Windows XP

Selv antivirus kan ikke beskytte Windows XP mod malware, lyder meldingen fra softwarefirmaet.

Microsoft forsøger nu igen at skræmme brugerne til at droppe det efterhånden 12 år gamle Windows XP. Den seneste Security Intelligence Report fra Microsoft indeholder en klar advarsel mod at bruge det gamle operativsystem, der stadig ligger på mere end en tredjedel af alle computere.

Rapporten ser blandt andet på antallet af malware-inficeringer på de forskellige Windows-platforme. Tallene viser, at computere med Windows XP er meget sårbare - selv hvis der er installeret antivirus.

"Windows XP SP3 har den mindste relative forskel mellem beskyttede og ubeskyttede computere," hedder det i rapporten.

På en computer med Windows 7 eller 8 er der typisk mellem otte og tolv gange færre inficeringer på systemer hvor der er installeret antivirus end på ubeskyttede pc'er.

Infektionsraten er også generelt meget lav - der er kun registreret 2,7 inficeringer for hver 1.000 scannede computere med 64-bit Windows 8. Hvis der er installeret antivirus på computeren, falder tallet til 0,2.

Men det ser noget anderledes ud på Windows XP SP3. Her er der 15,6 inficeringer for hver 1.000 scannede computere uden antivirus. Selv hvis der er installeret antivirus på systemet, så er der stadig 4,2 inficeringer for hver 1.000 computere.

Det betyder ifølge Microsoft, at det ganske enkelt er umuligt at sikre Windows XP fuldt ud - selv med et godt antivirus-program. En del af problemet ligger i de gamle versioner af browseren Internet Explorer, der kører under XP.

"Nyere versioner af Windows indeholder et antal af sikkerheds-forbedringer, som ikke er inkluderet i Windows XP, hvilket betyder at selv beskyttede computere med Windows XP har en risiko for at blive angrebet og inficeret som ikke findes under senere Windows-versioner," hedder det i rapporten.

Slut med support

Senest næste år er der god grund til at droppe Windows XP. Den 8. april 2014 er det slut med support og sikkerheds-opdateringer til XP.

Alle de huller, som bliver opdaget efter denne dato, bliver altså ikke lukket. Dermed bliver det meget farligt at bruge Windows XP.

Faktisk har Microsoft forlænget support-perioden for Windows XP flere gange, og softwarefirmaet har valgt at understøtte sit gamle operativsystem i hele 13 år. Det er dobbelt så længe som support-perioden for Windows 95.

Det må også regnes for sandsynligt, at mange soft- og hardwarefirmaer vil stoppe supporten for Windows XP samtidig med Microsoft.

De manglende sikkerheds-opdateringer betyder ikke så meget, hvis computeren ikke er koblet på nettet. Men ellers kan det hurtigt blive et problem.

Så sent som i foråret fandt man en ny sårbarhed i Remote Desktop Server, hvor alle Windows-versioner kan angribes med specielle netværkspakker. Den første exploit kom allerede efter to dage. Den slags sikkerhedshuller bliver altså ikke længere lukket på XP fra næste år.

Microsoft har selv gjort alt for at overbevise virksomheder og private brugere om, at de skal udskifte det gamle operativsystem.

Men problemet rammer også brugere med Windows Vista, hvor supporten slutter om tre år. Så er det bedre at opgradere til Windows 7, der modtager nye sikkerheds-opdateringer helt frem til 2020. Det nye Windows 8 har support frem til oktober 2023.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk brug af cloud: Få styr på compliance, infrastruktur og industry clouds

På denne konference klæder vi dig på at træffe de strategiske de valg, som der ligger bag hybrid cloud. Og vi går i dybden med de compliance- og sikkerhedsmæssige udfordringer og beslutninger der følger med cloud-løsninger

29. september 2022 | Læs mere


Årets CISO 2022 - Sådan arbejder du med sikkerhed, systemer og ledelse

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2022 på denne konference.

05. oktober 2022 | Læs mere


Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital