Artikel top billede

Nej, du får ikke lov til at printe dine egne Lego-klodser

Den danske Lego-koncern bruger selv 3D-printere til prototyper, men forventer ikke, at kunderne kan bruge dem til at skabe deres egne klodser.

Din egen fabrik i kælderen. Det er visionen bag de mange nye 3D-printere, der bliver spået en stor fremtid. Selv skydevåben kan nu fremstilles med en 3D-printer. Dermed bliver fysiske genstande forvandlet til software - til et stykke kode, som du kan downloade til din 3D-printer og få printet ud som et færdigt objekt. Det skaber helt nye muligheder for salg og distribution, men også for piratkopiering.

Den danske Lego-koncern bruger allerede 3D-printere i sin udviklingsafdeling, men det betyder ikke, at kunderne snart får mulighed for at printe deres egne klodser. Legos produkter burde ellers være helt perfekte til 3D-print. Klodserne er allerede fremstillet i plast, og de er så små, at de kan printes i selv en lille maskine. Desuden er der tale om forholdsvis simple objekter.

I princippet kunne Lego lade sine kunder printe klodserne selv og så nøjes med at sælge byggeplaner og vejledninger. Den danske legetøjs-koncern ville ende som et softwarefirma. Det kommer dog ikke til at ske lige med det samme.

"3D print er en interessant teknologi, som er velkendt af os, og som vi har anvendt gennem mange år. Eksempelvis bruger vi forskellige typer af 3D printere til at udvikle prototyper af nye Lego elementer - eller Lego klodser om du vil. Det gør det muligt for designerne hurtigt at tegne, modellere og printe et element, som de kan teste i en fysisk model," forklarer pressechef Roar Rude Trangbæk.

Tidligere foregik prototype-udvikling mere manuelt, hvor det med 3D printning er blevet mere automatiseret. Det er dermed både mere effektivt, og det giver også mere præcise prototyper. Men udgangspunktet er ofte stadigvæk en håndskulptureret model, der scannes og tilpasses og printes.

Så snart elementet er færdigudviklet, bliver der lavet en støbeform, og elementet bliver produceret i Legos plaststøbefabrik. Da en støbeform i gennemsnit koster omkring 375.000 kroner, er 3D-print i udviklingsfasen en både hurtig og økonomisk fornuftig måde at teste og udvikle nye elementer.

"Men det er samtidig vigtigt at understrege, at vi ikke ser 3D print som en mulig afløser af de støbte Lego elementer, vi laver i dag, som forbrugerne finder i Lego æskerne. Det skyldes, at vi for det første har ekstremt skrappe krav til kvalitet, holdbarhed og både fysisk og kemisk produktsikkerhed - og her kan 3D print ikke leve op til kravene, vi og myndighederne stiller," siger Roar Rude Trangbæk.

Han mener ikke, at teknologien får betydning for de produkter, som forbrugerne får i hænderne i fremtiden - eller for selskabets forretningsmodel. Der er ingen planer om at erstatte støbemaskinerne med 3D-printere på fabrikkerne.

"Heller ikke ud fra et forretningsmæssigt synspunkt er teknologien interessant for os, da omkostningerne til 3D print af elementer er meget høj per emne. Derfor er 3D print kun interessant for os i udviklings- og prototype-sammenhæng. For at sætte det i perspektiv støbte vi i 2012 45,7 milliarder Lego elementer - og det tal stiger i takt med vores vækst," siger Roar Rude Trangbæk.

Selskabet kan reelt ikke gøre så meget for at forhindre, at private selv printer klodser hjemme i stuen.

Men Computerworld har tidligere talt med en producent af 3D-printere, der har forsøgt at kopiere og printe en Lego-klods ud på en af de helt billige 3D-printere, og her lød meldingen, at kvaliteten af den færdige klods er for dårlig.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Client Partner – Banking and Financial Services – BFS

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kollega til risikostyringsteamet

Visma DataLøn og ProLøn

AI Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere