Artikel top billede

Kender du alle de skøre navne for Ubuntu Linux?

Har du hørt om Warty Warthog eller Hoary Hedgehog? Se de sjove kodenavne for Ubuntu Linux.

Sydafrikanske Ubuntu er kendt for at have de skøreste kodenavne i softwarebranchen. De fleste kodenavne for soft- og hardwareprojekter er forholdsvis kedelige. Man behøver blot tænkte på Microsofts Blue for det kommende Windows 8.1 eller Intels Haswell for sin næste chip-generation. Men Ubuntu har gjort kodenavnet til en kunst.

Det startede helt tilbage i oktober 2004 med Ubuntu Linux 4.10, der også er kendt som Warty Warthog. I april 2005 kom så Hoary Hedgehog (version 5.04) og den blev efterfulgt af Breezy Badger (5.10), Dapper Drake (6.06) og Edge Eft (6.10).

Kodenavnet har altid samme form; en kombination af et tillægsord og et dyrenavn med samme forbogsstav. Normalt bruger man tillægsordet, når man skal henvise til den pågældende version, som f.eks. "breezy" eller "dapper".

Ubuntu-stifter Mark Shuttleworth fortæller, at ideen til de sjove kodenavne opstod på en færge i Australien. Der var ikke meget tid til at få den første version af Ubuntu Linux færdig. "Så må vi hellere kalde den for vores warty whartog version", lød kommentaren og navnet bed sig fast.

Den første mailing-liste for Ubuntu-holdet hed også Warthog og planen var at køre med forskellige "hog" navne. Den tredje version skulle hedde "Grumpy Groundhog", men det lød ikke helt rigtigt.

Så kom der navne som Feisty Fawn (7.04), Gutsy Gibbon (7.10), Hardy Heron (8.04) og Intrepid Ibex (8.10).

Nogle af navne har en symbolsk forbindelse til det, som Ubuntu forsøger at signalere med den pågældende version. Der er blandt andet Karmic Koala, Lucid Lynx og Maverick Meerkat.

Historien bag de mange sjove navne kan læses på denne side hos Ubuntu Linux, hvor du også finder den komplette liste med alle kodenavne. Brugerne inviteres til at komme med deres egne forslag til nye navne.

Mulighederne synes uendelige. Hvad med Gregarious Gnu, Antsy Aardvark eller Phlegmatic Pheasant?

Det officielle navn for hver ny version er Ubuntu x.xx, hvor det første x repræsenterer årstallet minus 2000 og de sidste to tal er måneden. Ubuntu 4.10 kom således i oktober (tiende måned) 2004.  

De sidste fire versioner af Ubuntu Linux er Precise Pangolin (12.04), Quantal Quetzal (12.10), Raring Ringtal (13.04) og den kommende Saucy Salamander (13.10).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.