Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Problematisk it-projekt koster dansk it-firma 30 millioner kroner

Stort offentligt it-projekt er endt som en møllesten om halsen på stort dansk Microsoft-løsningshus.

Systemet skulle oprindelig været taget i brug fra nytår, men er indtil videre forsinket i et år.

Samtidig er tidsforbruget på projektet tredoblet, og da der er aftalt en fast pris for systemet, sidder Proactive tilbage med en regning på mere end 30 millioner kroner, som man selv skal betale.

Ifølge Proactives seneste regnskab har man alene i 2012 lidt direkte og indirekte tab på mellem 18 og 20 millioner kroner på projektet.

Vil tabe penge igen i år

Ifølge direktør Max Sejbæk regner man med, at man også i år kommer til at tabe penge på ordren til Hjemmeværnet.

"Allerede i 2011 hensatte vi 3,4 millioner kroner på projektet. Vi har så taget det store tab i 2012 over driften. Dertil kommer et tab i indeværende år, hvor jeg vil tro, at det kommer til at koste os godt ti millioner kroner," siger Max Sejbæk.

Tabene på ordren til Hjemmeværnet sætter en grim plet på Proactives netop offentliggjorte regnskab, hvor de seneste års pæne millionoverskud er afløst af et rungende minus på 6,2 millioner kroner.

Miseren er ifølge Max Sejbæk et resultat af, at Proactive har skudt alvorligt ved siden af i vurderingen af den løsning, som man har lovet at levere til Hjemmeværnet.

"Det er især kompleksiteten i den motor, der skal drive løsningen, vi ikke har kunnet gennemskue i tilstrækkelig grad. Vi havde jo ikke budt på denne her opgave, hvis vi havde forventet, at vi skulle bruge tre gange så lang tid, som vi havde beregnet opgaven til. Så havde vi nok betakket os."

Så mange ressourcer er Proactive nødt til at bruge på projektet

Trods udsigten til fortsatte tab her i 2013 forventer Max Sejbæk at kunne præsentere et overskud, når året er omme.

"Isoleret set vil kontrakten påføre os et væsentligt tab - både i løn til de ansatte, men også andre opgaver, som vi ikke har kunnet tage os af, fordi vores ressourcer var optaget af kontrakten med Hjemmeværnet. Det er på godt jysk rigtig træls at løbe ind i sådan en, når vores resterende forretning ellers kører godt," siger han.

Han peger på, at Proactive frem til 2009 opererede med en indtjeningsgrad på 15-20 procent.

"Lige nu bruger vi 25 procent af vores kapacitet på det her projekt. Hvis vi kunne få den samme faktureringsgrad ud af de timer, som vi har i resten af forretningen, så ville vi have et fantastisk resultat. Så det er ikke, fordi Proactive er i krise. Vi har bare et virkelig dårligt projekt. Men rent faktisk kan vi finansiere forretningen via vores øvrige aktiviteter. Det giver noget ro i maven," lyder det fra Max Sejbæk.

Han fortæller, at der allerede i fjor er lavet en ny tidsplan for leverancen af Hjemmeværnets nye administrationssystem, som bliver fulgt.

"Vi kunne godt være gået ind i et stort juridisk slagsmål og spænde en masse advokater for vores vogn for at se, om vi ikke kunne komme ud af det hele igen. Men vi er en virksomhed, der leverer det, vi lover - også når vi tager fejl," siger Max Sejbæk.

Læs også:
Overblik: Her er statens mest elendige it-projekter

Her er Microsofts bedste danske partnere

ProActive leverer overskud syv år i rap




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere