Artikel top billede

Problematisk it-projekt koster dansk it-firma 30 millioner kroner

Stort offentligt it-projekt er endt som en møllesten om halsen på stort dansk Microsoft-løsningshus.

Systemet skulle oprindelig været taget i brug fra nytår, men er indtil videre forsinket i et år.

Samtidig er tidsforbruget på projektet tredoblet, og da der er aftalt en fast pris for systemet, sidder Proactive tilbage med en regning på mere end 30 millioner kroner, som man selv skal betale.

Ifølge Proactives seneste regnskab har man alene i 2012 lidt direkte og indirekte tab på mellem 18 og 20 millioner kroner på projektet.

Vil tabe penge igen i år

Ifølge direktør Max Sejbæk regner man med, at man også i år kommer til at tabe penge på ordren til Hjemmeværnet.

"Allerede i 2011 hensatte vi 3,4 millioner kroner på projektet. Vi har så taget det store tab i 2012 over driften. Dertil kommer et tab i indeværende år, hvor jeg vil tro, at det kommer til at koste os godt ti millioner kroner," siger Max Sejbæk.

Tabene på ordren til Hjemmeværnet sætter en grim plet på Proactives netop offentliggjorte regnskab, hvor de seneste års pæne millionoverskud er afløst af et rungende minus på 6,2 millioner kroner.

Miseren er ifølge Max Sejbæk et resultat af, at Proactive har skudt alvorligt ved siden af i vurderingen af den løsning, som man har lovet at levere til Hjemmeværnet.

"Det er især kompleksiteten i den motor, der skal drive løsningen, vi ikke har kunnet gennemskue i tilstrækkelig grad. Vi havde jo ikke budt på denne her opgave, hvis vi havde forventet, at vi skulle bruge tre gange så lang tid, som vi havde beregnet opgaven til. Så havde vi nok betakket os."

Så mange ressourcer er Proactive nødt til at bruge på projektet

Trods udsigten til fortsatte tab her i 2013 forventer Max Sejbæk at kunne præsentere et overskud, når året er omme.

"Isoleret set vil kontrakten påføre os et væsentligt tab - både i løn til de ansatte, men også andre opgaver, som vi ikke har kunnet tage os af, fordi vores ressourcer var optaget af kontrakten med Hjemmeværnet. Det er på godt jysk rigtig træls at løbe ind i sådan en, når vores resterende forretning ellers kører godt," siger han.

Han peger på, at Proactive frem til 2009 opererede med en indtjeningsgrad på 15-20 procent.

"Lige nu bruger vi 25 procent af vores kapacitet på det her projekt. Hvis vi kunne få den samme faktureringsgrad ud af de timer, som vi har i resten af forretningen, så ville vi have et fantastisk resultat. Så det er ikke, fordi Proactive er i krise. Vi har bare et virkelig dårligt projekt. Men rent faktisk kan vi finansiere forretningen via vores øvrige aktiviteter. Det giver noget ro i maven," lyder det fra Max Sejbæk.

Han fortæller, at der allerede i fjor er lavet en ny tidsplan for leverancen af Hjemmeværnets nye administrationssystem, som bliver fulgt.

"Vi kunne godt være gået ind i et stort juridisk slagsmål og spænde en masse advokater for vores vogn for at se, om vi ikke kunne komme ud af det hele igen. Men vi er en virksomhed, der leverer det, vi lover - også når vi tager fejl," siger Max Sejbæk.

Læs også:
Overblik: Her er statens mest elendige it-projekter

Her er Microsofts bedste danske partnere

ProActive leverer overskud syv år i rap
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.